Bombabiztos és olcsó leves, amihez minden maradékot elhasználhatsz a hűtőből

2025. január 11.
Majdnem olyan, mint a mesebeli kőleves! Szinte minden olyan összetevőt felhasználhatunk ehhez a leveshez, ami régóta ott árválkodik a kamránkban vagy a hűtőszekrényben. Mutatjuk, hogy készül ez az egyszerű, mégis isteni finom leves!
Olcsó leves maradékból
  • Nem kell bevásárolnunk ahhoz, hogy főzzünk egy kiadós és finom levest.
  • Ehhez a leveshez nincs semmilyen megkötés, ami az összetevőket illeti.
  • Hogyan készíthetünk mindenféle maradékból isteni levest?

Vannak levesek – mint a francia hagymaleves vagy éppen a borscs –, melyeknek tényleg vannak bizonyos kötelező összetevői. De ha csak egy jó meleg vacsorát vagy kiadós ebédet akarunk készíteni egy finom levessel, ahhoz nagy valószínűséggel nem kell elmennünk bevásárolni. Minden szükséges elem ott lapul a kamránkban és hűtőszekrényünkben!

Mutatjuk a bombabiztos módszert, amivel végre eltüntethetünk minden ezer éve ott árválkodó maradékot a hűtőből és kamrából, a végeredmény pedig egy finom leves lesz!

Hogyan főzzünk otthon levest maradékokból?

A leves elkészítésének nem az a lényege, konkrétan milyen összetevők vannak benne. A legfontosabb, hogy a négy alapvető elem meglegyen: az alap, az aromák, folyadék és a betét. Ha találunk a hűtőben és kamrában mind a négy csoporthoz megfelelő összetevőket – márpedig nagy eséllyel akad valami biztosan –, akkor tökéletes levest készíthetünk anélkül, hogy plusz dolgokat kellene vásárolnunk.

1. Az alap

Egy leves alapját a zsír, zöldség és (opcionálisan) keményítő adja. Ezek adják az íz mélységét, az édeskés és savanykás alapot, amire ráépül a többi összetevő, és létrehozzák a leves karakterét.

  • Zsír lehet: olaj, vaj vagy akár szalonna.
  • Zöldség lehet: általában hagyma, zeller, répa, de jöhet hozzá paprika, paradicsom, ami jól karamellizálódik és alapvetően semleges ízhatású.
  • Keményítő: erre akkor van szükségünk, ha sűrűbb, tartalmasabb levesre vágyunk. Szolgálhat keményítőként liszt, krumpli, rizs vagy akár árpa is. A tészta is keményítő, ám ezt a főzés későbbi szakaszában kell hozzáadnunk a leveshez.

2. Aromás összetevők

Ezek azok a hozzávalók a levesünkben, melyektől erős íze lesz az ételnek. Általában fokhagyma, zöldfűszerek, fűszerkeverékek kerülhetnek bele. Itt kell eldöntenünk, milyen karakterű levest szeretnénk enni.

3. Folyadék

Meghatározza a levesünk karakterét, milyen típusú folyadékot használunk hozzá. Van egy kis maradék alaplevünk a hűtőben? Ha nem elég, egészítsük ki vízzel, tejjel, tejszínnel, kókusztejjel is akár. Attól függően, mit használunk, a levesünk lazább, vizesebb jellegű, vagy éppen krémes, sűrű lesz. 

Tipp: érdemes akkor ellenőriznünk, mennyire sós a leves, amikor a folyadékot hozzáadjuk.

Keményítős összetevőkkel krémesebbé tehetjük a levesünket

Keményítős összetevőkkel krémesebbé tehetjük a levesünket

4. Feltétek

A végeredményt nagyban meghatározza, milyen típusú feltéteket főzünk bele a levesünkbe. Itt használhatunk fehérjét (húst, gombát, szóját stb.), levestésztát, plusz zöldségeket. Legyünk nyugodtan kreatívak, itt tényleg mindent elhasználhatunk, amiből épp csak egy kevés maradt a hűtőszekrényben, és egy önálló ételhez nem lenne elég. 

Fontos, hogy akkorára vágjuk össze a levesbe szánt dolgokat, hogy azok főzési ideje nagyjából egyforma legyen. A sorrend is számít, mit mikor teszünk az ételbe. Ha túl korán, vagy túl későn rakjuk bele a különböző dolgokat, az egyik túlfőhet, a másik viszont még nyers marad.

Hogyan legyen a leves sűrűbb?

Ha krémesebb és sűrűbb levesre vágytunk, mint amilyen a végeredmény, van néhány módszer, amivel sűríthetjük, krémesebbé tehetjük:

  • Adjunk hozzá keményítőt: liszt, étkezési keményítő vagy éppen instant krumplipüré is hasznos lehet ezen a ponton.
  • Arra figyeljünk, hogy a keményítőt egy kis pohárnyi kimerített levesben keverjük el előbb! Ha azonnal a levesbe tesszük, csomóssá válhat!

Forrás: Popsugar, fotó: Getty Images, Unsplash