Pofonegyszerű Valentin-napi csokitorta gránátalmával

2025. február 13.
A 2025-ös Valentin-napon lepd meg szeretteidet házi készítésű csokitortával! Ez a szaftos, puha és dekadensen csokis édesség pofonegyszerű, mégis hihetetlenül látványos – és garantáltan bombasikerű – ajándék lesz.
Lepd meg szerelmedet házi készítésű csokitortával!
  • Az idei Valentin-napon lepd meg szeretteidet egy szaftos, házi készítésű csokitortával!
  • Az alábbi recept egyáltalán nem bonyolult, kezdő szakácsok is nyugodtan belevághatnak, a siker viszont garantált lesz.
  • A Valentin-napi hangulat érdekében erre a csokitortára gránátalma is kerül, de díszíthetjük akár eperszeletekkel vagy virágszirmokkal is.

Egy házi készítésű finomsággal nem lehet melléfogni Valentin-napon, pláne, ha egy klasszikus csokitortáról van szó! Az édes, kényeztető csokoládé nem véletlenül örökzöld Valentin-napi kedvenc: nemcsak finom ízével kápráztat el minket, de állítólag afrodiziákumként is hat.  

Ez a krémes, kicsit brownie-szerű csokitorta látványos, de valójában nagyon egyszerű édesség. Egyedül annyi pepecselés van vele, hogy meg kell olvasztanunk a csokoládét és a vajat, azonkívül tényleg csak össze kell dobálnunk a hozzávalókat. Fontos, hogy érdemes jó minőségű (legalább 70 százalékos) étcsokoládéval dolgozni, hiszen ettől lesz igazán finom és gazdag a tortánk.

Különleges Valentin-napi díszítés: gyümölcsök és virágok is jöhetnek

A Valentin-nap jegyében erre a tortára az eredeti receptben egy marék gránátalma kerül – ez azért is jó választás, mert enyhe savasságával kompenzálja kicsit a csoki mély, édes ízét. Ha azonban nem szeretjük a gránátalmát (vagy nem találunk a boltban), nyugodtan díszíthetjük eperrel vagy málnával is, sőt, akár virágszirmokat is szórhatunk rá.

Ha még extrábbra vennénk a figurát, formázzunk a csokitorta tetejére szívet porcukorból vagy gyümölcsökből, esetleg dekoráljuk cukorból vagy marcipánból készített virágokkal, szívekkel. De persze „natúran” is tálalhatjuk, hiszen ez a csokitorta önmagában is nagyon ütős lesz.

Valentin-napi csokitorta gránátalmával

Hozzávalók:

  • 220 gramm sózatlan vaj
  • 250 gramm étcsokoládé
  • 5 nagy tojás
  • 220 gramm nádcukor
  • 85 gramm mandulaliszt
  • 50 gramm finomliszt

A torta tetejére:

  • 150 ml zsíros habtejszín
  • 100 gramm étcsokoládé durvára aprítva
  • 1 ek. porcukor
  • 1 marék gránátalma

Elkészítés:

1. Egy 23 centis tortaformát alaposan vajazzunk ki, az aljába rendezzünk sütőpapírt! Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

2. Egy tálban gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét és a vajat, keverjünk egynemű, fényes krémet belőle, majd tegyük félre!

3. A tojásokat törjük egy nagy tálba, adjuk hozzá a cukrot, majd 5-8 perc alatt keverjük habosra robotgép segítségével! Adjuk hozzá a csokis keveréket, majd egy spatulával forgassuk össze az egészet!

4. Szitáljuk a tésztába a mandulalisztet, a finomlisztet, majd adjunk hozzá 1/4 tk. sót, és keverjünk óvatosan egynemű masszát belőle! Öntsük a tésztát a tortaformába, majd süssük 30-35 percig, míg a torta kissé megemelkedik és megszilárdul. Vegyük ki és hagyjuk kihűlni!

5. Készítsük el a krémet is: ehhez a tejszínt forraljuk fel, majd öntsük le vele a darabokra vágott csokoládét! Keverjük bele a porcukrot, és hagyjuk, hogy a forró tejszín mindent felolvasszon, majd keverjünk sűrű krémet belőle. Hagyjuk kihűlni és még tovább sűrűsödni (kb. 10 percig). 

6. Ha minden kihűlt, a csokitortát öntsük nyakon a csokoládés mártással, majd szórjuk meg gazdagon gránátalmával! Hagyjuk picit pihenni, majd fogyasszuk azonnal, vagy tegyük a hűtőre további pár órára!

Forrás: BBC GoodFood Fotó: Getty Images


Gasztró