- Az idei Valentin-napon lepd meg szeretteidet egy szaftos, házi készítésű csokitortával!
- Az alábbi recept egyáltalán nem bonyolult, kezdő szakácsok is nyugodtan belevághatnak, a siker viszont garantált lesz.
- A Valentin-napi hangulat érdekében erre a csokitortára gránátalma is kerül, de díszíthetjük akár eperszeletekkel vagy virágszirmokkal is.
Egy házi készítésű finomsággal nem lehet melléfogni Valentin-napon, pláne, ha egy klasszikus csokitortáról van szó! Az édes, kényeztető csokoládé nem véletlenül örökzöld Valentin-napi kedvenc: nemcsak finom ízével kápráztat el minket, de állítólag afrodiziákumként is hat.
Ez a krémes, kicsit brownie-szerű csokitorta látványos, de valójában nagyon egyszerű édesség. Egyedül annyi pepecselés van vele, hogy meg kell olvasztanunk a csokoládét és a vajat, azonkívül tényleg csak össze kell dobálnunk a hozzávalókat. Fontos, hogy érdemes jó minőségű (legalább 70 százalékos) étcsokoládéval dolgozni, hiszen ettől lesz igazán finom és gazdag a tortánk.
Különleges Valentin-napi díszítés: gyümölcsök és virágok is jöhetnek
A Valentin-nap jegyében erre a tortára az eredeti receptben egy marék gránátalma kerül – ez azért is jó választás, mert enyhe savasságával kompenzálja kicsit a csoki mély, édes ízét. Ha azonban nem szeretjük a gránátalmát (vagy nem találunk a boltban), nyugodtan díszíthetjük eperrel vagy málnával is, sőt, akár virágszirmokat is szórhatunk rá.
Ha még extrábbra vennénk a figurát, formázzunk a csokitorta tetejére szívet porcukorból vagy gyümölcsökből, esetleg dekoráljuk cukorból vagy marcipánból készített virágokkal, szívekkel. De persze „natúran” is tálalhatjuk, hiszen ez a csokitorta önmagában is nagyon ütős lesz.
Valentin-napi csokitorta gránátalmával
Hozzávalók:
- 220 gramm sózatlan vaj
- 250 gramm étcsokoládé
- 5 nagy tojás
- 220 gramm nádcukor
- 85 gramm mandulaliszt
- 50 gramm finomliszt
A torta tetejére:
- 150 ml zsíros habtejszín
- 100 gramm étcsokoládé durvára aprítva
- 1 ek. porcukor
- 1 marék gránátalma
Elkészítés:
1. Egy 23 centis tortaformát alaposan vajazzunk ki, az aljába rendezzünk sütőpapírt! Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
2. Egy tálban gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét és a vajat, keverjünk egynemű, fényes krémet belőle, majd tegyük félre!
3. A tojásokat törjük egy nagy tálba, adjuk hozzá a cukrot, majd 5-8 perc alatt keverjük habosra robotgép segítségével! Adjuk hozzá a csokis keveréket, majd egy spatulával forgassuk össze az egészet!
4. Szitáljuk a tésztába a mandulalisztet, a finomlisztet, majd adjunk hozzá 1/4 tk. sót, és keverjünk óvatosan egynemű masszát belőle! Öntsük a tésztát a tortaformába, majd süssük 30-35 percig, míg a torta kissé megemelkedik és megszilárdul. Vegyük ki és hagyjuk kihűlni!
5. Készítsük el a krémet is: ehhez a tejszínt forraljuk fel, majd öntsük le vele a darabokra vágott csokoládét! Keverjük bele a porcukrot, és hagyjuk, hogy a forró tejszín mindent felolvasszon, majd keverjünk sűrű krémet belőle. Hagyjuk kihűlni és még tovább sűrűsödni (kb. 10 percig).
6. Ha minden kihűlt, a csokitortát öntsük nyakon a csokoládés mártással, majd szórjuk meg gazdagon gránátalmával! Hagyjuk picit pihenni, majd fogyasszuk azonnal, vagy tegyük a hűtőre további pár órára!
Forrás: BBC GoodFood Fotó: Getty Images