- A paradicsomleves mindenhol igazi klasszikusnak számít, mi, magyarok is gyakran készítjük.
- Bár nálunk leginkább a cukros, édes verzió ismert, sokkal gazdagabb ízű az olaszos, sós változat.
- Az alábbi recept titka, hogy a paradicsomot meg is sütjük hozzá, így még teltebb és finomabb lesz a paradicsomlevesünk.
A paradicsomleves világszerte igazi klasszikus kedvencnek számít. Sokféle módon készítik – mi, magyarok leginkább a menzás verziót ismerjük, ami édeskésebb ízvilág, mint a bazsalikomos, olaszos változat.
Az ízesítés persze fontos kérdés, de még fontosabb, hogy pontosan milyen paradicsomból készítjük a levesünket! A paradicsomleves készülhet üveges és konzerv paradicsomból is persze, a legjobban mégis akkor járunk, ha friss és jó minőségű paradicsomot választunk hozzá.
Persze az sem mindegy, hogyan dolgozzuk fel a paradicsomokat.
Így lesz még gazdagabb ízű a paradicsomlevesed!
Az igazán gazdag, telt ízű paradicsomleves titka, hogy a paradicsomot először megsütjük, így hagyjuk egy kicsit karamellizálódni, ami jobban kihozza a zöldség természetes édességét és mélységét. Ha még gazdagabbá tennénk az ízt, süssünk vele együtt jó adag fokhagymát is. Ettől egyáltalán nem kell félni – bár az alábbi recept egy fej fokhagymát ír, akár kettőt is elbír, hiszen sülés közben a fokhagyma elveszíti csípősségét.
Fontos, hogy ne túl vizes, jó minőségű paradicsomot válasszunk, de nyugodtan variálhatunk több fajtát is akár. A paradicsomlevesünket tovább turbózhatjuk, ha friss bazsalikommal és karakteres sajtokkal – például kecskesajttal vagy burratával – tálaljuk, de egy szelet kovászos kenyér is tökéletesen kiegészíti.
A végeredmény nemcsak gazdag ízű, de krémes, isteni leves lesz, ami köszönőviszonyban sincs a menzák édes, vízízű paradicsomlevesével.
A tökéletes paradicsomleves sült paradicsomból
Hozzávalók:
- 1 kg friss paradicsom felekbe vagy negyedekbe vágva
- 1 fej édes hagyma meghámozva, negyedekbe vágva
- 1 fej fokhagyma (a felső harmada levágva)
- 1/4 csésze olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 3 csésze csirke- vagy zöldségalaplé
- 1 babérlevél
- 2 ág friss rozmaring
- 1/3 csésze kecskesajt (vagy burrata, mozzarella) a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra (beállítástól függően), és béleljünk ki egy nagyobb tepsit alufóliával!
2. A paradicsomokat, a hagymát és a fokhagymát helyezzük el a tepsiben, locsoljuk meg az egészet jó alaposan olívaolajjal – ügyeljünk rá, hogy a levágott fokhagyma belsejébe is jusson! Ízesítsük sóval és borssal!
3. Süssük a keveréket, míg a hagymák megpuhulnak és a paradicsom összefonnyad – kicsit meg is égethetjük helyenként – nagyjából 30-40 percig.
4. A megsült paradicsomokat és hagymát dobjuk egy lábosba, a fokhagymát nyomjuk ki a héjából és adjuk hozzá! Öntsük fel az egészet az alaplével, dobjuk bele a friss fűszernövényeket. Forraljuk fel a levest alacsony-közepes fokozaton, főzzük kb. 20-25 percig.
5. Vegyük ki a fűszernövényeket, majd robotgép segítségével krémesítsük le a levest! Tálaljuk rámorzsolt kecskesajttal, friss bazsalikommal és kovászos kenyérrel!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images