Így lesz még finomabb és gazdagabb ízű a paradicsomleves!

2025. február 20.
A tökéletes paradicsomleves titka nemcsak a paradicsomokban rejlik – az elkészítés módja is fontos. Ezzel a trükkel igazán gazdag és krémes levest kaphatunk!
Így lesz még finomabb és gazdagabb ízű a paradicsomleves.
  • A paradicsomleves mindenhol igazi klasszikusnak számít, mi, magyarok is gyakran készítjük.
  • Bár nálunk leginkább a cukros, édes verzió ismert, sokkal gazdagabb ízű az olaszos, sós változat.
  • Az alábbi recept titka, hogy a paradicsomot meg is sütjük hozzá, így még teltebb és finomabb lesz a paradicsomlevesünk.

A paradicsomleves világszerte igazi klasszikus kedvencnek számít. Sokféle módon készítik – mi, magyarok leginkább a menzás verziót ismerjük, ami édeskésebb ízvilág, mint a bazsalikomos, olaszos változat.

Az ízesítés persze fontos kérdés, de még fontosabb, hogy pontosan milyen paradicsomból készítjük a levesünket! A paradicsomleves készülhet üveges és konzerv paradicsomból is persze, a legjobban mégis akkor járunk, ha friss és jó minőségű paradicsomot választunk hozzá.

Persze az sem mindegy, hogyan dolgozzuk fel a paradicsomokat.

Így lesz még gazdagabb ízű a paradicsomlevesed!

Az igazán gazdag, telt ízű paradicsomleves titka, hogy a paradicsomot először megsütjük, így hagyjuk egy kicsit karamellizálódni, ami jobban kihozza a zöldség természetes édességét és mélységét. Ha még gazdagabbá tennénk az ízt, süssünk vele együtt jó adag fokhagymát is. Ettől egyáltalán nem kell félni – bár az alábbi recept egy fej fokhagymát ír, akár kettőt is elbír, hiszen sülés közben a fokhagyma elveszíti csípősségét.

Fontos, hogy ne túl vizes, jó minőségű paradicsomot válasszunk, de nyugodtan variálhatunk több fajtát is akár. A paradicsomlevesünket tovább turbózhatjuk, ha friss bazsalikommal és karakteres sajtokkal – például kecskesajttal vagy burratával – tálaljuk, de egy szelet kovászos kenyér is tökéletesen kiegészíti.

A végeredmény nemcsak gazdag ízű, de krémes, isteni leves lesz, ami köszönőviszonyban sincs a menzák édes, vízízű paradicsomlevesével.

A tökéletes paradicsomleves sült paradicsomból

Hozzávalók:

  • 1 kg friss paradicsom felekbe vagy negyedekbe vágva
  • 1 fej édes hagyma meghámozva, negyedekbe vágva
  • 1 fej fokhagyma (a felső harmada levágva)
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 3 csésze csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 babérlevél
  • 2 ág friss rozmaring
  • 1/3 csésze kecskesajt (vagy burrata, mozzarella) a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra (beállítástól függően), és béleljünk ki egy nagyobb tepsit alufóliával!

2. A paradicsomokat, a hagymát és a fokhagymát helyezzük el a tepsiben, locsoljuk meg az egészet jó alaposan olívaolajjal – ügyeljünk rá, hogy a levágott fokhagyma belsejébe is jusson! Ízesítsük sóval és borssal! 

3. Süssük a keveréket, míg a hagymák megpuhulnak és a paradicsom összefonnyad – kicsit meg is égethetjük helyenként – nagyjából 30-40 percig.

4. A megsült paradicsomokat és hagymát dobjuk egy lábosba, a fokhagymát nyomjuk ki a héjából és adjuk hozzá! Öntsük fel az egészet az alaplével, dobjuk bele a friss fűszernövényeket. Forraljuk fel a levest alacsony-közepes fokozaton, főzzük kb. 20-25 percig.

5. Vegyük ki a fűszernövényeket, majd robotgép segítségével krémesítsük le a levest! Tálaljuk rámorzsolt kecskesajttal, friss bazsalikommal és kovászos kenyérrel!

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images


Gasztró