- A sztracsatellaleves kezdő szakácsoknak is kifejezetten ajánlott!
- Hogyan készül az olaszok egyik legnagyszerűbb levese?
- Három egyszerű lépésből áll csupán a sztracsatellaleves elkészítése.
Az olasz sztracsatellaleves nem csak csillapítja az éhséget, de a hideg téli napokon kényezteti is az embert. Ráadásul csupán öt hozzávalóra van szükség hozzá, így a kezdő szakácsoknak is érdemes felvenniük a repertoárjukba.
Hogyan készül a sztracsatellaleves?
Semmilyen különleges hozzávalóra nincs szükség a sztracsatellaleveshez. Az elkészítése könnyű, és a hozzávalók – alaplé, tojás, parmezán és zöldfűszerek – egyszerűek, minden konyhában megtalálhatók:
- Fontos, hogy gyöngyözve főzzük az alaplevet, hogy a tojások biztosan szinte azonnal megfőjenek, amikor belekerülnek.
- Verjük fel a tojást, mintha rántottát készítenénk, a parmezánnal és a zöldfűszerekkel, majd lassan öntsük a gyöngyöző levesbe kevergetés közben, így alakul ki a sztracsatellaleves jellegzetes állaga.
- Ha szeretjük a nagyobb tojásdarabokat, lassabban keverjük, sőt, néha meg is állhatunk, miközben a tojást öntjük az alaplébe.
- Inkább finomabb tojásdarabokat szeretnénk? Keverjük gyorsabban, majd akkor is folytassuk a keverést, ha a tojás már megfőtt!
Érdemes tehát félretennünk alaplének a hétvégi húslevesből, hogy hét közben készíthessünk magunknak egy isteni sztracsatellalevest. A legfinomabb csirkehúsalapléből és friss spenóttal. De remekül működik petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal is.
Tipp, ha csak fagyasztott spenótunk van Készíthetjük a sztracsatellalevest fagyasztott spenóttal is. Viszont ebben muszáj előbb lecsöpögtetnünk olvasztás után a spenótot, hogy ne vizesítse el a levesünket.
Sztracsatellaleves receptje
Hozzávalók a sztracsatella leveshez:
- 1 liter alaplé
- 3-4 szál friss bazsalikom/petrezselyemzöld/spenót
- 4 nagy tojás
- 60 gramm finomra reszelt parmezán
- ¼ teáskanál tengeri só
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
A sztracsatella leves elkészítése:
- Tegyük az alaplevet egy lábosba, közepes lángon hozzuk forrásba.
- Közben csipkedjük le/vágjuk finomra a zöldfűszereket vagy spenótot.
- Tegyük egy keverőtálba a fűszereket, majd üssük rá a tojást és adjuk hozzá a parmezánt, valamint a sót. Keverjük össze a hozzávalókat.
- A gyöngyöző alaplébe folyamatos keverés mellett öntsük bele a tojásos keveréket. Főzzük a tojást nagyjából egy percig a levesben folyamatos kevergetés mellett. Amíg a tojás meg nem fő, tartsuk olyan hőfokon, hogy forrásban maradjon.
- Kóstoljuk meg a kész sztracsatellalevest, és ha kell, sóval és borssal fűszerezzük.
Forrás: The Kitchn