Sztracsatellaleves a tél kedvence, erőt ad tavaszig – Recepttel!

2025. január 20.
Ez a kényeztető leves tényleg csak öt hozzávalót tartalmaz, és roppant egyszerű elkészíteni. Mutatjuk az olaszok kedvenc téli ételének, a sztracsatellalevesnek a receptjét!
Sztracsatella leves recept
  • A sztracsatellaleves kezdő szakácsoknak is kifejezetten ajánlott!
  • Hogyan készül az olaszok egyik legnagyszerűbb levese? 
  • Három egyszerű lépésből áll csupán a sztracsatellaleves elkészítése.

Az olasz sztracsatellaleves nem csak csillapítja az éhséget, de a hideg téli napokon kényezteti is az embert. Ráadásul csupán öt hozzávalóra van szükség hozzá, így a kezdő szakácsoknak is érdemes felvenniük a repertoárjukba. 

Hogyan készül a sztracsatellaleves?

Semmilyen különleges hozzávalóra nincs szükség a sztracsatellaleveshez. Az elkészítése könnyű, és a hozzávalók – alaplé, tojás, parmezán és zöldfűszerek – egyszerűek, minden konyhában megtalálhatók:

  • Fontos, hogy gyöngyözve főzzük az alaplevet, hogy a tojások biztosan szinte azonnal megfőjenek, amikor belekerülnek.
  • Verjük fel a tojást, mintha rántottát készítenénk, a parmezánnal és a zöldfűszerekkel, majd lassan öntsük a gyöngyöző levesbe kevergetés közben, így alakul ki a sztracsatellaleves jellegzetes állaga.
  • Ha szeretjük a nagyobb tojásdarabokat, lassabban keverjük, sőt, néha meg is állhatunk, miközben a tojást öntjük az alaplébe.
  • Inkább finomabb tojásdarabokat szeretnénk? Keverjük gyorsabban, majd akkor is folytassuk a keverést, ha a tojás már megfőtt!

Érdemes tehát félretennünk alaplének a hétvégi húslevesből, hogy hét közben készíthessünk magunknak egy isteni sztracsatellalevest. A legfinomabb csirkehúsalapléből és friss spenóttal. De remekül működik petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal is.

Tipp, ha csak fagyasztott spenótunk van Készíthetjük a sztracsatellalevest fagyasztott spenóttal is. Viszont ebben muszáj előbb lecsöpögtetnünk olvasztás után a spenótot, hogy ne vizesítse el a levesünket. 

Sztracsatellaleves receptje

Hozzávalók a sztracsatella leveshez:

  • 1 liter alaplé
  • 3-4 szál friss bazsalikom/petrezselyemzöld/spenót
  • 4 nagy tojás
  • 60 gramm finomra reszelt parmezán
  • ¼ teáskanál tengeri só
  • Frissen őrölt bors ízlés szerint

A sztracsatella leves elkészítése:

  1. Tegyük az alaplevet egy lábosba, közepes lángon hozzuk forrásba. 
  2. Közben csipkedjük le/vágjuk finomra a zöldfűszereket vagy spenótot. 
  3. Tegyük egy keverőtálba a fűszereket, majd üssük rá a tojást és adjuk hozzá a parmezánt, valamint a sót. Keverjük össze a hozzávalókat.
  4. A gyöngyöző alaplébe folyamatos keverés mellett öntsük bele a tojásos keveréket. Főzzük a tojást nagyjából egy percig a levesben folyamatos kevergetés mellett. Amíg a tojás meg nem fő, tartsuk olyan hőfokon, hogy forrásban maradjon. 
  5. Kóstoljuk meg a kész sztracsatellalevest, és ha kell, sóval és borssal fűszerezzük. 

Forrás: The Kitchn