- Zöldséges fogásaink szintet léphetnek 3 összetevő segítségével.
- Vajból sosem elég a zöldségeken, de bánjunk azért csínján vele ebben a szószban.
- Tálalhatjuk húsokkal, hallal, vagy csak zöldség mellé.
Mindannyian tudjuk, hogy a hosszú élethez sok zöldséget kell fogyasztanunk. Ez a recept az összes zöldséget ellenállhatatlanná teszi, mindössze három összetevőn múlik az összes zöldségételünk sorsa! A mindössze hét perc alatt kivitelezhető recept egy francia szószból, a beurre montéből inspirálódik. Habár a franciák csak vajat és vizet használnak hozzá, az ezekből készülő emulzió krémes luxusélményt nyújt.
Mindig is tudtuk, hogy a cukor, a vaj és némi liszt bármelyik ételt, a legegyszerűbb zöldséget is pompássá varázsolja. Ám úgy tűnik, van ennek a csodahármasnak egy modern és egészségtudatosabb verziója, mely így hangzik: szójaszósz, vaj, fokhagyma.
Így készül a zöldség legjobb barátja, a 3 összetevős szósz
Hozzávalók:
- 1 ek. szójaszósz
- fokhagyma
- 4 ek. vaj
- 1 csésze víz
A három összetevős szósz elkészítése:
1. Mielőtt a szószt elkészítjük, megpároljuk vagy megpirítjuk a zöldségeket olívaolajon vagy más, semleges ízű olajon, majd megsózzuk és félretesszük. Spóroljunk a zsiradékkal, mert maga a szósz vajas lesz!

3 összetevős zöldség szósz: vaj, szójaszósz, fokhagyma
2. Ezután egy csésze vizet, legalább négy gerezd lereszelt fokhagymát közepes lángon melegíteni kezdünk egy közepes méretű serpenyőben. Körülbelül 2 perc gyöngyözés után létrejön egy fokhagymás alaplé, a konyhánk pedig fokhagymától illatozik.
3. Öntsük hozzá az evőkanál szójaszószt és egy evőkanálnyi sózatlan, hideg vajat, majd addig kavargassuk, míg fel nem olvad benne a vaj. Ne forrjon, csak gyöngyözzön.

Szójaszósz
4. Ugyanígy folytassuk a maradék két kanál vajjal is. A szószunk lassan be fog sűrűsödni. Ezután azonnal zárjuk el a lángot, hagyjuk állni, ezalatt tovább fog sűrűsödni.
Milyen zöldségekkel tálaljuk a szószt?
A szószból csorgassunk egy keveset a zöldségek tetejére, vagy forgassuk bele őket. Luxusfogássá varázsolja a párolt vagy sült brokkolit, a sült karfiolt, vagy bármilyen más zöldséget: édesburgonya, zöldbab, kel, gomba, borsó is mehet hozzá.
Ehetjük főételként, de köretként is, kiválóan passzol húsok vagy rákfélék mellé. Egy dologgal ne kombináljuk, ez a tofu: túl sok mellé. Fontos még, hogy frissen kell enni, a hűtés vagy melegítés akár tönkre is teheti az emulziót. Tálaljuk à la minute!
Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images