Gyors és különleges saláták – 12 hónapra

2017. november 21.
Egyedi és megkapó képek között kerülhetünk hangulatba Bezzegh Éva Tizenkét hónap címet viselő, első receptkönyvének köszönhetően. De hogy miért éppen saláta?

A könyv témája a saláta. Miért éppen saláta? Mert gyors, mert egyszerű, mert tápláló, mert esztétikus – így minden mai étkezési igényt kielégít. Esetenként még főzni sem kell tudni hozzá, ráadásul a salátakészítés megadja az alkotás korlátlan szabadságát, ezáltal a legnagyobb változatosságot ígérő, a szó szoros értelmében vett legszínesebb műfaj, ha… Ha kellően el merjük engedni a fantáziánkat. E téren szolgál inspirációként a kötet, ami egy teljes éven át, havi 8 recepten keresztül kalauzol végig a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre alapuló ételek világában. A nyers vagy épp sült, skandináv, mediterrán, közel-, netán távol-keleti zöldség-, gyümölcs-, hal-, hús- vagy akár gabonasaláták néhol ismerős, máshol meghökkentő íztársításokban kerülnek bemutatásra, mindez az első kötetes szerző, Bezzegh Éva kivételesen könnyed, laza hangvételű, egyben közérthető tolmácsolásában.

Egy kis ízelítő a könyv képi világából:

9 fotó megtekintése

A könyv egyedi, letisztult látványvilága Laki Eszter munkáját dicséri, az oldalakat Török-Bognár Renáta bámulatos ételfotói, évszakokon átívelő táj- és életképei illusztrálják. A kötet koprodukcióban készült Ruzicska Tünde keramikussal. A mű hiánypótló a témában: amellett, hogy egyedülálló, tematikus receptgyűjtemény, csodálatos könyvélményt is ígér.

Áfonyás quinoa-kelsaláta pirított zabpehellyel, mandulával

(4 személyre)
Elkészítési idő — 10 perc

5 dkg quinoa, 10 dkg áfonya, 3 marék tépkedett fodros kel, lime leve, 2 ek szőlőmagolaj, 2 ek juharszirup, himalája só, frissen őrölt bors, 5 levél fodros kel, 2 ek zabpehely, 5 dkg pirított, durvára darabolt mandula

A quinoát kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm, hagyom kihűlni, majd egy tálba teszem a megmosott, lecsöpögtetett és összetépkedett kellel valamint az áfonyával. A lime levéből, az olajból és a juharszirupból pici sóval, borssal öntetet készítek, és összeforgatom a tál tartalmával. Végül egy száraz serpenyőben megpirítom a zabpelyhet és a mandulát, amivel megszórom a salátát. Napindítónak remek egy frissen facsart gyümölcslé vagy egy zöldfűszeres, jeges limonádé kíséretében, de akár ebédre, vacsorára, vagy akár desszertként is fogyasztható.

A könyv megrendelhető: www.artbeet.hu