10 zöldség, amit 30 felett a nőknek minden héten legalább egyszer enni kell

2022. november 26.
Ezek a zöldségek tele vannak olyan tápanyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek a nők számára 30 éves kor felett. Arról nem is beszélve, mennyivel változatosabbá teszik az étrendünket.
  • Vannak olyan zöldségek, melyekben több a tápanyag másoknál. Ezért kell sokféle zöldséget ennünk, hiszen ami hiányzik az egyikből, az megvan a másikban.
  • 30 éves kor felett olyan változások indulnak meg a szervezetünkben, melyek szükségessé teszik, hogy jobban odafigyeljünk a változatos zöldségfogyasztásra.
  • A zöldségek között is vannak olyanok, amik még fontosabbak a nők számára, mint a többi.

Nem titok, hogy a zöldségevés jót tesz az egészségünknek. Minden zöldségben más-más tápanyag található meg, ezért fontos, hogy minél többfélét együnk belőlük, hiszen a szervezetünknek szüksége van mindegyikre. Ha elfogyasztjuk a napi öt adag zöldséget, amit a szakemberek javasolnak, és ezt változatos forrásból juttatjuk a szervezetünkbe, biztosan bevisszük a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot és antioxidánsokat, ami kell, hogy 30 felett is egészségesek és fittek maradjunk.

A zöldségek között is vannak olyanok, amik még fontosabbak a nők számára, mint a többi

A zöldségek között is vannak olyanok, amik még fontosabbak a nők számára, mint a többi

Mutatjuk, melyik az a 10 zöldség, mely a legtöbb olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmazza, amire egy nőnek szüksége lehet 30 felett, ezért jó, ha hetente legalább egyszer a tányérunkra kerülnek.

1. Rukkola

A leveles zöldek közül a rukkola különösen hasznos a nők számára 30 éves kor felett. Íze karakteres, fűszeres, ezért elég megosztó zöldség. Érdemes megbarátkozni vele, mert rengeteg C-vitamint tartalmaz, de remek kálium-, kalcium-, magnézium- és folsavforrás is. „A folsav egyik legjobb forrása a rukkola. Ez az ásványi anyag támogatja a DNS-termelését és különösen fontos várandósság alatt vagy ha kisbabát szeretnénk” – mondta dr. Beth Stark dietetikus.

2. Sütőtök

A tél az igazi szezonja a sütőtöknek, így amíg lehet, fogyasszunk belőle bőséggel, mivel egyetlen adag fedezi a napi ajánlott C-vitamin-bevitel felét, és a kálium-, rost- és magnéziumbevitel több mint 10 százalékát. A sütőtök emellett remek béta-karotin-forrás, ami az A-vitamin előanyaga, és a szem és látás egészségéhez elengedhetetlen.

3. Sárgarépa

Gyerekkorunk óta hallgatjuk, hogy meg kell ennünk a sárgarépát, csak azt nem mondták el eddig, miért. Azért fontos, hogy legalább hetente egyszer együnk sárgarépát, mert rengeteg C-vitamin van benne, emellett béta-karotint, rostot és káliumot is bőséggel tartalmaz. 

A sárgarépa nyersen fogyasztva ráadásul segít a hormonszintek egyensúlyban tartásában, így menstruáció előtt enyhítheti a premenstruációs szindróma tüneteit is.

4. Hagyma

A hagyma bármilyen formája roppant egészséges, a póréhagymától a fokhagymán át a vöröshagymáig mind tartalmaz olyan tápanyagokat, melyek rákmegelőző hatásúak. Ráadásul a hagyma nagyon alacsony kalória- és zsírtartalmú zöldség, viszont C-vitaminból és káliumból rengeteg van benne. A legmagasabb koncentrációban a hagyma héjában található antioxidáns, így csak a lehető legkisebb mértékben hámozzuk meg, hogy ne veszítsük el az értékes tápanyagokat.

5. Kelbimbó

Megosztó étel a kelbimbó, de talán a kor előre haladtával sokan megbarátkoznak vele. Érdemes, mert rendkívül jó vitamin- és ásványianyag-forrás ez a keresztesvirágú zöldség. Rengeteg K-vitamint tartalmaz, ami nagyon fontos a vérrögképződés megelőzésére és az egészséges csontokhoz. Egy adag kelbimbó tartalmazza a napi ajánlott C-vitamin 100 százalékát, és a napi rostadag 10 százalékát.

6. Gomba

Bár még mindig vitatkoznak rajta a tudósok, a gomba zöldség-e vagy állat, emiatt ne hagyjuk ki az étrendünkből. Alacsony kalória-, zsír- és sótartalma miatt remek alapélelmiszer, hiszen emellett remek tápanyagforrás és számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatása van.

A gombában sok rost, kálium és többféle B-vitamin is található, sőt, D-vitamin-forrásként is hasznos a téli hónapokban, így segíti a csontképződésnél a kalcium felszívódását. Emellett a gombában található egy olyan fehérje, ami antioxidánsként működik és csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét.

7. Burgonya

Méltatlanul rossz híre lett a burgonyának, amióta a szénhidrátok közellenséggé váltak. Pedig remek kálium-, rost- és C-vitamin-forrás. „A burgonyában található kálium természetes módon csökkenti a vérnyomást, harcol a túlzott sóbevitel káros hatásai ellen” – mutatott rá a dietetikus. 

8. Pritaminpaprika

„A paprika remek C-vitamin-forrás, ahogy azt már Szentgyörgyi Albert is megállapította. Különösen az élénk színű változatok tartalmaznak sok C-vitamint, ami nagyon fontos a vas felszívódásához a szervezetünkben, de immunerősítő és antioxidáns funkciója is van” – sorolta Stark. Egy közepes pritaminpaprika fedezi a napi C-vitamin-bevitel 100 százalékát.

9. Zöldborsó

A hüvelyesek nagyon fontosak egy nő étrendjében, ám nem csak a lencse vagy a bab. „A zöldborsó az egyik legjobb zöldség a fehérjebevitelre, emellett rengeteg rostot tartalmaz – mondta dr. Gabirelle McPherson belgyógyász. – Egy adag fedezi a napi rostszükséglet negyedét, a C-vitamin-bevitel száz százalékét, a napi vas-, B6-vitamin-, magnézium- és káliumszükséglet 10 százalékát.”

10. Cékla

Kihagyhatatlan egy nő étrendjéből 30 felett a cékla, a legjobb, ha nem is egyszer, de többször a tányérunkra kerül hetente valamilyen formában. Rengeteg rostot és káliumot tartalmaz, emellett rendkívül jó folsav-, magnézium- és foszforforrás. Szinte minden olyan ásványi anyag megtalálható a céklában, amire egy felnőtt nőnek szüksége van. 

A zöldségeknek rengeteg formája, fajtája és íze lehet, mindegyiknek megvan a maga saját ásványianyag-tartalma és jótékony hatása az egészségünkre. Ahhoz, hogy kiaknázzuk ezeket a jótékony hatásokat, célszerű minél többféle zöldséget beiktatnunk az étrendünkbe a hét folyamán. A lényeg a sokféleség, amitől láthatóan jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!