- A lecsó a nyár egyik legnagyobb kedvence, amit egy szelet frissen sült hússal még tartalmasabbá tehetünk.
- Bár a klasszikus lecsós szelet gyakran valamilyen nehezebb hússal készül, most egy könnyű, csirkemelles fogást mutatunk belőle.
- Mutatjuk a nyár bombabiztos receptjét, ami nemcsak laktató és finom, de egészséges és még diétás is.
A lecsó a nyár egyik kedvenc magyaros étele – megérdemelten. Nem véletlenül tesszük el akár télire is a lecsót előszeretettel. Ez a recept egyszerű, de nagyszerű, miközben a magyaros konyhához képest üdítően zöldséges is. Bár hagyományosan csak a hazai tölteni való paprika kerül bele, ha kicsit shakshoukásabb ízeket akarnánk, nyugodtan tegyünk bele valamilyen édesebb paprikafajtát, például kápiát is – tudjuk, hogy elég neológ megközelítés, de a sült paprika édessége még egy plusz ízt ad az ételnek.
Ezúttal a lecsó nem önmagában, hanem lecsós szeletként készül, ami azt jelenti, hogy nem teszünk bele kolbászt vagy virslit, helyette külön sütünk hozzá húst, amivel még a sütőben együtt is összeérnek majd egy kicsit!
Miért érdemes csirkemellből készíteni a lecsós szeletet?
Sokan esküsznek rá, hogy szaftosabb, zsírosabb húsokat, például tarját kell használni a lecsós szelethez. A csirkemell azonban szuper választás, hiszen nagyon gyorsan elkészül, könnyű dolgozni vele, és alacsony a zsír-, illetve kalóriatartalma is.
A csirkemellnek hála ez a klasszikus lecsós szelet bármilyen diétába beilleszthető, egészséges fogás lesz, ami önmagában egy kifejezetten kalóriaszegény, fogyókúrás ebéd. Készíthetünk persze mellé rizst vagy kínálhatjuk friss kovászos kenyérrel is, ha nem ez a célunk, és szeretnénk még tartalmasabbá tenni ezt az ételt.
Az alábbi recept titka, hogy a lecsó elkészítése és a csirkemell lepirítása után az egész megy együtt a sütőbe: ettől nemcsak nagyon szaftos és jó állagú lesz a hús, de sokkal jobban kijönnek majd az istenien gazdag ízek!

A sütőben sülve még teltebb ízű lesz a csirkemelles lecsós szelet
Omlós lecsós csirkemell
Hozzávalók:
- 8 szelet csirkemell
- 3 db közepes tv-paprika
- 3 db közepes kápia paprika
- 5 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 1 ek. őrölt pirospaprika
- ízlés szerint egy kevés csípős paprika
Elkészítés:
- A hagymát vágjuk fel vékony szeletekre, a paprikákat csíkozzuk fel szintén vékonyra, és a paradicsomot is szeleteljük fel! A fokhagymát aprítsuk fel nagyon apróra!
- Tisztítsuk meg a csirkemelleket, majd mindkét oldalukat alaposan sózzuk és borsozzuk, és forró olajban hirtelen pirítsuk le mindkét oldalon nagyjából 1-1 perc alatt!
- Távolítsuk el a húst a serpenyőből, majd dobjuk rá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre! Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikákat és a paradicsomot is!
- Ízesítsük a zöldségeket sóval, borssal és pirospaprikával! Alaposan keverjük össze és hagyjuk megpuhulni őket!
- A lepirított csirkemelleket helyezzük egy tiszta, olajozott tepsibe vagy sütőbe helyezhető serpenyőbe, és halmozzuk rá a lecsós alapot! 180 fokon nagyjából 25-30 percig süssük!
- Tálaljuk friss kovászos kenyérrel vagy együk magában!
Fotó: Getty Images