Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel csirkét

2023. március 20.
Kétségtelenül változatos módon elkészíthető fehérjeforrás a csirkehús. De egészséges és jó, ha mindennap eszünk? Ez a dietetikus és tápanyagszakértő véleménye a mindennapos csirkehús-evésről.
Milyen hatása van a testünkre, ha minden nap eszünk csirkehúst?
  • Kétségtelenül változatosan elkészíthető a csirke, szinte minden ételhez passzol.
  • Amellett, hogy sokoldalú, más húsfélékhez képest nem is annyira drága. 
  • De mi történik a testünkkel, ha mindennap eszünk csirkehúst valamilyen formában?

A csirkehúst azért is szereti szinte mindenki, mert a legtöbb ételhez remekül illik, bármi készíthető belőle. Salátákhoz, levesekhez, főzelékhez, sütve, főzve, párolva és rakottasan elkészítve is ehetjük. Ráadásul nem is túl drága, például a halakhoz viszonyítva. De milyen hatással van a testünkre, szervezetünkre, ha mindennap eszünk csirkehúst?

Mackenzie Burgess tápanyagszakértő szerint is megvannak a jó és rossz hatásai annak, ha valaki mindennap eszik csirkét. A szakember azt is elárulta, mit kell mindenképp szem előtt tartanunk, ha ez a változatosan elkészíthető fehérje nap mint nap a tányérunkra kerül.

A csirke és a tápanyagok

A csirke változatos tápanyagforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz szelént, foszfort és B3-vitamint (niacin). Ugyanakkor minden részének más a tápanyagtartalma, nagy különbség van aközött, hogy csirkemellet vagy combot eszünk-e gyakrabban.

Az USDA vizsgálatai szerint 85 gramm bőr nélküli főtt csirkemell az alábbi tápanyagokat tartalmazza:

  • Kalória: 128
  • Fehérje: 26 gramm
  • Összes zsír: 3 gramm
  • Szaturált zsír: 1 gramm
  • Szénhidrát: 0 gramm
  • Szelén: 24 mikrogramm
  • Kálium: 332 milligramm
  • Cink: <1 milligramm
  • B3-vitamin: 10 milligramm
  • Nátrium: 44 milligramm
  • Vas: <1 milligramm

85 gramm bőr nélküli főtt csirkecomb ezzel szemben az alábbi tápanyagokat tartalmazza: 

  • Kalória: 164
  • Fehérje: 20 gramm
  • Összes zsír: 9 gramm
  • Szaturált zsír: 2,4 gramm
  • Szénhidrát: 0 gramm
  • Szelén: 20 mikrogramm
  • Kálium: 223 milligramm
  • Cink: 2 milligramm
  • B3-vitamin: 5 milligramm
  • Nátrium: 285 milligramm
  • Vas: <1 milligramm

Miért egészséges csirkét enni?

„A csirke jó fehérjeforrás, ami tartalmazza a szükséges építőelemeket, azaz aminosavakat. Ezek elengedhetetlenek a fontos fehérjék előállításához a szervezetünkben – mondta Burgess. A fehérjék többféle módon hozzájárulnak a testünk működéséhez. Elengedhetetlenek a hormontermeléshez, az immunsejtek működéséhez és az izmok növekedéséhez.”

  1. A csirkéből minden szükséges aminosavhoz hozzájuthatunk
    A fehérjék 20 aminosavat tartalmaznak. A testünk ezek közül képes 11-et előállítani. A maradék 9-et a táplálékból kell bevinnünk a szervezetünkbe. Az állati fehérjék, például a csirke, teljes fehérjeforrásnak számítanak. Ez azt jelenti, hogy a csirke tökéletesen képes mind a kilencféle aminosav iránti szükségletünket fedezni.
  2. A csirkehúsevéssel fedezzük a napi fehérjeszükségletünket
    Fehérjére azért is szükségünk van, mert ezt használja fel a testünk a hibák javítására és az új sejtek, például az izom építésére. A 2020-2025-ös táplálkozási irányelvek azt javasolják, hogy a felnőttek napi 46-56 gramm fehérjét fogyasszanak naponta. A napi teljes kalóriabevitelük 10-35 százaléka legyen fehérje. 

A csirkehússal egyszerűen elfogyaszthatjuk a napi fehérjeszükségletet. „A csirkehúsból egy adag 35 gramm sovány fehérjét jelent a szervezetünk számára – mondta Burgess. Ha csirkét eszünk, egyszerűen megehetjük azt a fehérjemennyiséget, amennyire szükségünk van.”

Mi lehet a hátránya a csirkehúsevésnek?

Főzzük a csirkét olívaolajjal, együnk hozzá avokádó salátát, hogy az egészséges zsírsavakat is biztosítsuk a szervezetünk működéséhez

Főzzük a csirkét olívaolajjal, együnk hozzá avokádósalátát, hogy az egészséges zsírsavakat is biztosítsuk a szervezetünk működéséhez

Bár a csirke változatosan elkészíthető proteinforrás, viszont ha az étrendünk csak egyetlen fehérjére épül, kulcsfontosságú tápanyagok hiányozhatnak a szervezetünkből. Nem jutunk például elegendő egészséges zsírhoz, amilyen például az omega-3 zsírsav.

  1. Hiányozhatnak egészséges zsírsavak az étrendünkből, ha csak csirkét eszünk mindennap
    „Fontos, hogy a csirkehúst legalább az elkészítésekor más, egészséges zsírsavakat tartalmazó alapanyagokkal párosítsuk – javasolta Burgess. – Főzzük a csirkét olívaolajjal, együnk hozzá avokádósalátát, hogy az egészséges zsírsavakat is biztosítsuk a szervezetünk működéséhez.”
  2. Kulcsfontosságú tápanyagok hiányozhatnak, ha csak csirkét eszünk
    A változatos étrenddel juthatnak be a fontos tápanyagok a szervezetünkbe. Ezért is fontos, hogy minél többféle állati és növényi ételt együnk. „Minél többféle fehérjét fogyasszunk, állati és növényi eredetűt egyaránt – mondta a tápanyagszakértő. – Az egyik kedvenc állati eredetű fehérjeforrásom a lazac. De a garnéla, szabadtartású marha, olajos magvak, joghurt és tojás is nagyon fontos. A növényi fehérjeforrások közül még a hüvelyesek, babfélék, lencse, valamint a tofu nagyon hasznos fehérjeforrás.

Ezekből nemcsak fehérjéhez, de rosthoz, káliumhoz és vashoz is kellő mennyiségben juthat a szervezetünk. 

A csirke nagyon jó sovány fehérjeforrás, tartalmazza a szervezetünk számára szükséges aminosavakat és fedezhetjük vele a napi fehérjeszükségletünket. Viszont ha annyira szeretjük a csirkét, hogy mindennap ezt esszük, figyeljünk arra, hogy fontos más fehérje- és egészséges zsírsavforrásokat is beépítenünk a táplálkozásunkba.

Forrás: Eating Well, Fotó: Unsplash