Aranyozd be őszi színekkel a tányérodat: a legfinomabb kukoricás receptek

2025. szeptember 21.
Annak, akinek hiányoznak az élénk színek a terítékről, mint a kukorica ragyogó sárga színe, viszont elég ügyes volt és elrakott abból a téli szürke napokra, akkor most igazán be tudja aranyozni az étkezőasztalát a meleg őszi színek és ízek mellett.
kukoricás étel

Krémes parmezános kukoricaleves

A kedvenc kukoricalevesemhez csak három kamrabarát összetevő szükséges: kukorica vagy kukoricakonzerv, tej és vaj. Kevesebb mint 20 perc alatt és minimális erőfeszítéssel egy tál komfortételben lesz része bárkinek. Azért, hogy fokozzam az ízeket, én még parmezánsajtot is adtam a leveshez. Nagyon jól passzol húsos előételként, de önállóan is finom, pl. fokhagymás kenyér mellé tálalva. 

Krémes parmezános kukoricaleves

Krémes parmezános kukoricaleves

Hozzávalók:

  • 1 csésze apróra vágott hagyma
  • 1 kanál liszt
  • 1/4 csésze liszt
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 konzerv csemegekukorica
  • 1 csésze főzőtejszín
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1/2 csésze parmezán sajt reszelve
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Miután kifőztem a kukoricát, levágtam a kéregről a szemeket és hozzáadtam a zöldséges alapléhez, majd összeturmixoltam mindent és a végén már csak a főzőtejszín kellett.
  2. A leves tetejére: szeletelt újhagyma, reszelt parmezán sajt, saját zsírjában sült szalonnamorzsa bármelyike tökéletes.

Egytál étel édes-savanyú szilvával és kolbásszal

Egytálétel édes-savanyú szilvával és kolbásszal

Ez az egytálétel a szilvát teljes vörös pompájában ünnepli, ahogy lassan édes-savanyú szószává válik a kolbásznak és burgonyának. Hideg napok étele ebédre vagy vacsorára. 

Hozzávalók

  • 2 nagy lila hagyma nagyobb darabokra vágva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, amit egyben hagyunk és csak a tetejét csapjuk le,
  • 4-5 db közepes méretű burgonya – negyedekre vágva
  • 4-5 db szilva – a magok nélkül félbevágva
  • 1 rozmaringszár – a leveleket használjuk fel
  • 1 kolbász 2 cm-es darabokra vágva
  • 1 evőkanál fehér balzsamecet vagy málnaecet
  • 1 evőkanál folyékony méz vagy juharszirup
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál szumák
  • kevés olívaolaj
  • finomra vágott petrezselyem
  • só és bors
Egytál étel édes-savanyú szilvával és kolbásszal

Egytálétel édes-savanyú szilvával és kolbásszal

Elkészítése:

  1. A szilvát vasedénybe tettem (a tepsi is tökéletes) a szürkemarha-kolbász, burgonya, lila hagyma és egy lecsapott fokhagyma társaságában. Bármilyen kolbász jó, de kacsával vagy akár csirkével is el lehet készíteni ezt az ételt, illetve vegetáriánusoknak hús nélkül is remek.
  2. Elkészítettem a szószt, ehhez összekevertem az olívaolajat, málnaecetet (egy kanállal mindig kevesebb, mint az olívaolaj) és a barna cukrot.
  3. Amikor mindent elhelyeztem, betettem az egészet a sütőbe. Akkor lesz készen, amikor már levet engedett a gyümölcs.
  4. Tálaláskor, maradék szósszal még meglocsoltam az egészet. Egyszerre édes meg savanyú, az ősz csodás színeit felsorakoztatva.
kukoricás étel

Major Andrea receptjeit korábban is olvashattátok nálunk

Kukoricalisztes szilvasütemény

Hozzávalók

  • 4-6 darab szilva
  • 2 pohár kukoricaliszt
  • 1 kanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 kanál cukor
  • 8 kanál hideg vaj
  • 1 teáskanál vanília
  • 1 és 1/4 pohár tejföl vagy joghurt (vagy skyr)
Kukoricalisztes szilvasütemény

Kukoricalisztes szilvasütemény

Elkészítés:

  1. A süteményhez a szilvát először cukorral meghintettem, ezután készítettem el a tésztát kukoricalisztet használva.
  2. Fagylaltadagolóval gombócokat tettem a szilvákra és így sütöttem 180 fokon 35-40 percet.

Fotó: @danielbodnar_ph ReceptekMajor Andrea, @but_first_vegies