Ez a 6 legegészségesebb sajt a világon

2021. november 06.
Gruyère-től a goudáig mindenkinek megvan a kedvenc sajtja, ám amikor a sokadik falatot esszük egy gusztusos sajáttálról, az is eszünkbe villanhat, hogy a sajtnak néha magas a só-, zsír- és kalóriatartalma, így nem biztos, hogy olyan egészséges. A túl sok persze bármiből megárt, ám a sajt tökéletesen illik az egészséges étrendbe. Mutatjuk azt is, melyik hat típus a legegészségesebb a dietetikusok szerint.

Nemcsak remek kalciumforrás (attól függően, milyen tejből készült), de a fermentációs folyamatnak köszönhetően, melyen az előállítás során végigmegy, vannak olyan sajtok, melyek kifejezetten jót tesznek a bélrendszer egészségének. 

6-egeszseges-sajt

Parmezán

Bár a parmezánnak magas a sótartalma, csak nagyon keveset használunk belőle egyszerre erős íze miatt. A magas sótartalmat ráadásul ellensúlyozza valamelyest a magas fehérje- és kalciumtartalom. Ez a tradicionális olasz sajt ráadásul számtalan ételben felhasználható, a parmezános-sütőtökös tésztától a pofonegyszerű parmezános tallérokig.

Friss mozzarella

A legismertebb pizzától a paradicsomos-mozzarellás cukkinitésztáig eze féle ételhez használhatjuk a friss mozzarellát, ami ráadásul roppant egészséges is. Egy adag sajtban csupán 85 kalória van, így azok is bátran fogyaszthatják, akiknek ezt számon kell tartani.

Túró

Az egy adagban található 24 gramm fehérjével a túró tökéletes kiegészítője a gyümölcsöknek–  például uzsonnánál. Figyeljünk ugyanakkor a sóbevitelre és arra, hogy ne cukrozzuk meg a nassolnivalónkat.

Ricotta

A kenhető sajtok királya egyértelműen a ricotta, aminek enyhén édeskés íze a tökéletes párja bármilyen lekvárnak egy szelet pirítóson. Ha pedig sütemény tésztájába keverjük, garantáltan szaftos és könnyű lesz a végeredmény. Külön jó hír, hogy a ricottából egy adag fedezheti a napi A-vitamin-szükséglet 10 százalékát, de fehérjéből is jelentős mennyiséget tartalmaz.

Gruyère

Ha figyelnünk kell az alacsony sóbevitelre, ez a svájci sajt a legjobb választás lehet. Jelentősen kevesebb sót tartalmaz más sajtfajtákkal összehasonlítva. Ráadásul roppant sokoldalú: szendvicsben, csőben sült ételeken és sajttálon is remekül megállja a helyét.

Kecskesajt

A tehéntejből készült sajtok mellett nem szabad elfeledkeznünk a kecskesajtról sem, amit a laktózintoleranciában szenvedők is anélkül fogyaszthatnak, hogy aggódniuk kellene a kellemetlen következmények miatt. A kecskesajtot gyakran árulják különböző zöldfűszerekkel, fokhagymával ízesített változatban, de édes kényeztetésként kóstoljuk meg egyszer például az áfonyás kecskesajtot. Meglepődünk, milyen remekül illik a gyümölcsökhöz. De izgalmas ételkreációkat is alkothatunk vele, amilyen például a diós kecskesajttal töltött csirke vagy a kecskesajtos-spenótos töltött pita.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!