A tél legvarázslatosabb menüje vadhúsból

2021. január 11.
A téli időszak kedvelt vadhúsa a fácán. Major Andrea, a But First Vegies socail oldalak szerzője egy természet ihlette fotósorozatban mutat egy isteni menüt, amivel előkészülhetünk a hétvégére.

„Amikor a zöld levelek sárgára és pirosra változnak, majd lehullanak, csábítóan hív a konyha melege, az ételek színes kavalkádjával, a csodás fűszerek illatával. Mámorító érzés, ha főzés, sütés után úgy tálalunk, hogy már csak a látványtól jól lakunk – mesél Major Andrea. – Igaz, hogy az ünnepi időszak már véget ért, de ezek a zamatos ételek ismét összehozhatnak bennünket a családdal, barátokkal. Az étellel mindenki létre tudja hozni a saját univerzumát, a saját stílusát, csak érezni kell természet ritmusát, ugyan ő most alvó módba megy, hogy majd ismét megújuljon. A receptek nagyon egyszerűen elkészíthetők, és a modern főzéshez kiválóak.”

Sütőtök lencsével és gorgonzolával

Mindig a növényi alapú ételekkel kezdjük a főzést – azzal, ami szezonális, és persze legyen mutatós is az étel, válogassuk színek szerint is az alapanyagokat. A zöldség legyen az első, amit elkészítünk, és a hús legyen a körítés. Először a sütőtököt süssük meg, amit lencsével tálalunk majd, még melegen, ha lehet, hogy a gorgonzola kissé elolvadjon rajtuk. A tök, lencse és krémes sajt hármas kombinációja egyenesen ellenállathatatlan.

Hozzávalók: (6 adaghoz)

1 nagy sütőtök hámozatlan, félbevágva, kimagozva és kockára vágva
2 lilahagyma, nagyobb darabokra vágva
2-3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1/2 csésze zsályalevél
só és frissen őrölt fekete bors
100 g barna lencse
1 nagy citrom reszelt héja (kb. 2 teáskanál)
2 evőkanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
1/4 csésze petrezselyemlevél, durvára vágva
1/4 csésze mentalevél, durvára vágva
1/2 csésze tárkonylevél, durvára vágva
gorgonzola sajt

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Helyezzük el a sütőtököt és a hagymát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsiben 2 evőkanál olívaolajjal és a zsályalevelekkel, sózzuk és borsozzuk is. Jól keverjük össze, majd terítsük szét. Süssük aranybarnára25-30 perc alatt, majd tegyük félre, amíg egy kicsit kihűl. Amíg a sütőben sül a tök, addig egy közepes serpenyőben először felforraljuk a vizet, beletesszük a száraz lencsét, majd közepes hőmérsékleten készre főzzük. Amikor készen van, tegyük félre, várjuk meg, míg kihűl, és helyezzük egy nagy tálra. Keverjük össze a citrom héjával, citromlével, fokhagymával, petrezselyemmel, mentával, tárkonnyal, 1/4 teáskanál sóval és 1 evőkanál olívaolajjal. Adjuk hozzá a tököt és a hagymát a lencséhez, és óvatosan keverjük össze őket. Már csak a sajtot kell ráhelyezni. Ha még egy kicsit meleg az étel, akkor a sajt gyönyörűen megolvad rajta.

Sült fácán tejszínes zsályamártással

Ez az az időszak, amikor nem lehet elmenni a vadhúsok mellett, általában január végéig tart még a fácánvadászat idénye. Mint minden vadhúsnál, a titok, hogy okosan használjuk fe,l és ne csak például egy fácánt tegyünk az asztalra, azt szimplán megsütve. A cider, az alma, a tejszínes zsályásmártás kellőképpen gazdagítja a sült fácánt.

Hozzávalók:

50 g vaj
2 fácán
100 g szalonnacsíkok
1 hagyma
1 zeller
4 zsálya (ha friss, akkor 4 ág, és annak levelei apróra vágva)
2 db étkezési alma, kimagozott és nagy darabokra vágott
500 ml cider
300 ml csirkehúslé
1 káposzta, finomra aprított
100 ml főzőtejszín

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (ha légkeveréses a sütő, akkor 170 fokra). Miután megfűszereztük a fácánokat és vajat adtunk hozzá, egy tapadásmentes edényben süssük minden oldalát barnára, majd tegyük félre. Ugyanazt az edényt használva tegyük bele a szalonnát, hagymát, zellert és zsályát, és addig süssük így, amíg a hagyma megpuhul, a szalonna pedig ropogós lesz. A felesleges zsírt óvatosan öntsük le. Ezután helyezzük vissza a fácánokat az edénybe, és rakjuk körbe almaszeletekkel. Öntsünk rá minderre cidert és a csirkehúslét. Fedő alatt pároljuk tovább még 25 percig, amíg a madarak teljesen átfőnek. A fácánt ezután megint kivesszük az edényből, és melegen tartjuk. Tegyük vissza az edényt a tűzre, magas fokon csökkentsük a benne levő folyadékot a felére, nyugodtan hagyjuk forrni is akár. Ezután adjuk hozzá a káposztát, fedő alatt még vagy 3 percig pároljuk, majd öntsük hozzá a főzőtejszínt. Ellenőrizzük a fűszerezést, még néhány perc, és már el is készültünk.

Burgonyaköret fekete retekkel

A fácánhoz mindenképpen burgonyát javaslok, és mivel ez az az időszak, amikor a fekete retek (téli retek vagy más néven spanyol retek) beszerezhető, megosztok egy fantasztikus receptet. Ősi zöldségről van szó, aminek a népi gyógyászatban is komoly szerepe van, hiszen a felső légúti betegségek ellenszere. Vitaminokban és tápanyagokban gazdag, immunerősítő az influenzás időszakban. Erős fekete színe miatt sokan otthagyják a piacon, és nem is nagyon tudják, hogyan lehet a konyhában felhasználni. Erős, intenzív az íze, és a tavaszi retektől jóval keményebb az állaga.

Hozzávalók:

450 g kisebb burgonya
1 gerezd fokhagyma
1 közepes fekete retek, kb. 220 g (vásárláskor válasszuk a szilárd tapintásút, ne legyen petyhüdt, puha)
2 teáskanál mézecet vagy más enyhe ecet, plusz méz
4 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál füstölt paprika
néhány szál petrezselyem
10 db dió összetörve
tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

Amíg gőzöljük az apró kockákra vágott burgonyát (egy gerezd fokhagymát is hozzáadva), reszeljük le a retket nagy lyukú reszelőn, és helyezzük egy közepes salátástálba, szórjuk meg sóval. Ha a burgonya megfőtt, tegyük félre hűlni, amíg éppen csak meleg. A párolt gerezd fokhagymát vágjuk apróra, és adjuk a salátástálhoz. Készítsük el a szószt fehérborecettel, amihez tegyünk mézet, ha nincs kimondottan mézecetünk. Keverjük hozzá az olajat, és szórjuk meg nagyon kevés füstölt paprikával. Adjuk hozzá a burgonyát és a petrezselymet, szórjuk meg borssal, és keverjük össze. Kóstolás után még nyugodtan ízlés szerint fűszerezhetünk. Tálalásnál a diót se felejtsük el. Másnapig is eláll.

Fordított almatorta

Már csak egyvalami hiányzik az asztalról: az édesség. A gyümölcsök elég sokoldalúak ahhoz, hogy akár hidegen, akár melegen vagy egyszerűen csak egészséges snackként fogyasszuk őket. Ha már a fácánhoz is almát használtunk, akkor válasszuk ezt az édességnél is. Meleg almát oly sok különböző módon lehet elkészíteni, és amikor csípősre fordul az idő, mindenki szereti a forró almatortát. Ezúttal fordított almatortát készítünk.

Hozzávalók:

100 g vaj
100 g nádcukor
100 g liszt
1 teáskanál sütőpor
egy nagy csipet őrölt gyömbér
egy nagy csipet őrölt fahéj
2 db tojás
tejszínhab vagy vaníliafagylalt

Almatöltelék:

50 g vaj
50 g porcukor
2-3 egész csillagánizs
3-5 db alma, kimagozva és vékony szeletekre vágva

Elkészítése:

Első lépésként melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Olvasszuk fel a vajat a kristálycukorral egy serpenyőben a csillagánizzsal együtt, amíg a cukor el nem olvad benne. Hagyjuk kihűlni egy kicsit. Öntsük az egészet 20 cm-es tortaformába, a csillagánizst egymástól távol helyezve. Jöhetnek az almaszeletek körkörösen a tortaforma aljára, majd a tészta. A vajat a cukorral krémesre habosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, gyömbért, fahéjat és a tojást, valamint egy csipet sót. Ezután ráöntjük az almára az egészet. Süssük 30-35 percig, vagy amíg a tészta meg nem sül. Hagyjuk kb. 5 percig hűlni, majd helyezzük a tortát óvatosan egy tányérra. Tálaljuk tejszínnel, crème fraîche-sel vagy fagylalttal, ki hogyan kívánja azt.

Fotó: Bodnár Zsófia

Még több receptet a But First Vegies Facebook- és Instagram-oldalán találsz!

Olvass tovább!