Akár este 10-kor is nassolhatod! Alakbarát tiramisu recept, csak 7 összetevőből

2025. szeptember 28.
A mascarponét érdemes lecserélnünk valami sokkal könnyedebb alkotóelemre a tiramisuban, így legalább olyan finom, mégis alakbarát desszertet kapunk, amit akár este is nassolhatunk. Mutatjuk a gyors és egyszerű receptet!
Alakbarát epres tiramisut fehér tányéron, mögötte tálban az egész adag desszert
  • Nem fenyegeti veszély az alakunkat ezzel az isteni tiramisuval.
  • Ez a könnyed epres tiramisu lesz a kedvenc édességünk, ha egyszer kipróbáljuk.
  • Mutatjuk az alakbarát epres tiramisu receptjét!

Ki ne szeretné a tiramisut?! Legyen szó az eredeti olasz desszertről, sütőtökös változatról vagy éppen matchás tiramisuról: lágy, krémes és édes, amit szinte lehetetlen abbahagyni. Ez nagyrészt fő alkotóelemének, a mascarponénak köszönhető, ami viszont azt is jelenti, hogy a tiramisu nem a legalakbarátabb desszert a világon. Ráadásul az emésztésünknek is komoly kihívást jelenthet.

Mivel válthatjuk ki a tiramisuban a mascarponét, ha nem akarunk lemondani a simogató, krémes lágyságról, mégis olyan édességre vágyunk, ami könnyedebb? Mutatjuk az alakbarát epres tiramisu receptjét!

Mi helyettesítheti a mascarponét az alakbarát tiramisuban?

Skyr fa asztalon, mellette egy fa kanál és kék konyharuha

Az alakbarát tiramisuban skyrrel helyettesíthetjük a mascarponét

Szerencsére nem kell lemondanunk a tiramisuról akkor sem, ha nem ehetünk olyan nehéz és zsíros tejtermékeket, mint a mascarpone. Az alakbarát tiramisu egy sokkal egészségesebb, mégis ugyanolyan krémes hozzávalóval készül: skyrrel. Ez egy fehérjedús, alacsony zsírtartalmú, joghurthoz hasonló izlandi tejtermék, amely ma már sok szupermarketben megvásárolható. Remekül kiválthatjuk vele a mascarponét is a tiramisuban.

Az alakbarát epres tiramisu receptje

Alakbarát epres tiramisu fehér tálban, egy szelet hiányzik belőle

Ugyanolyan krémes és puha az alakbarát, skyrrel készült epres tiramisu, mint az eredeti

Hozzávalók:

  • 300 gramm friss eper
  • 250 gramm natúr skyr (a lágy, krémes túró is működik)
  • 20 cl vaníliás mandulatej
  • 4 friss tojás
  • 12 babapiskóta
  • 30 gramm cukor
  • Néhány csepp vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a tojássárgáját a cukorral addig, míg ki nem fehéredik. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a skyrt. Keverjük simára.
  3. Verjük habbá egy másik edényben a tojásfehérjét. Keverjük óvatosan a tojássárgájás-skyres masszához. A végeredménynek könnyednek és habosnak kell lennie.
  4. Mossuk meg az epret és szeleteljük fel. Vágjuk félbe a babapiskótát hosszában, így könnyebb bánni vele.
  5. Töltsük a mandulatejet egy sekély tányérba vagy tálba. Mártsuk bele a babapiskótákat, majd helyezzük egy tál aljára őket.
  6. A babapiskótára egy réteg krémet kenjünk, majd jöhet rá egy sor eper. Ezt ismételjük addig, míg el nem fogynak a hozzávalók. 
  7. Fedjük le és tegyük legalább 6 órára hűtőbe, a legjobb, ha egész éjszakára. 

Tipp:

Próbáljuk ki málnával, mangóval vagy akár őszibarackkal is. Az alakbarát tiramisu receptje bármelyik gyümölccsel jól működik!

Forrás: Marmiton, fotó: Unsplash

Ajánlott videó