- Nem fenyegeti veszély az alakunkat ezzel az isteni tiramisuval.
- Ez a könnyed epres tiramisu lesz a kedvenc édességünk, ha egyszer kipróbáljuk.
- Mutatjuk az alakbarát epres tiramisu receptjét!
Ki ne szeretné a tiramisut?! Legyen szó az eredeti olasz desszertről, sütőtökös változatról vagy éppen matchás tiramisuról: lágy, krémes és édes, amit szinte lehetetlen abbahagyni. Ez nagyrészt fő alkotóelemének, a mascarponénak köszönhető, ami viszont azt is jelenti, hogy a tiramisu nem a legalakbarátabb desszert a világon. Ráadásul az emésztésünknek is komoly kihívást jelenthet.
Mivel válthatjuk ki a tiramisuban a mascarponét, ha nem akarunk lemondani a simogató, krémes lágyságról, mégis olyan édességre vágyunk, ami könnyedebb? Mutatjuk az alakbarát epres tiramisu receptjét!
Mi helyettesítheti a mascarponét az alakbarát tiramisuban?

Az alakbarát tiramisuban skyrrel helyettesíthetjük a mascarponét
Szerencsére nem kell lemondanunk a tiramisuról akkor sem, ha nem ehetünk olyan nehéz és zsíros tejtermékeket, mint a mascarpone. Az alakbarát tiramisu egy sokkal egészségesebb, mégis ugyanolyan krémes hozzávalóval készül: skyrrel. Ez egy fehérjedús, alacsony zsírtartalmú, joghurthoz hasonló izlandi tejtermék, amely ma már sok szupermarketben megvásárolható. Remekül kiválthatjuk vele a mascarponét is a tiramisuban.
Az alakbarát epres tiramisu receptje

Ugyanolyan krémes és puha az alakbarát, skyrrel készült epres tiramisu, mint az eredeti
Hozzávalók:
- 300 gramm friss eper
- 250 gramm natúr skyr (a lágy, krémes túró is működik)
- 20 cl vaníliás mandulatej
- 4 friss tojás
- 12 babapiskóta
- 30 gramm cukor
- Néhány csepp vaníliakivonat
Elkészítés:
- Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától
- Egy nagy tálban keverjük össze a tojássárgáját a cukorral addig, míg ki nem fehéredik. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a skyrt. Keverjük simára.
- Verjük habbá egy másik edényben a tojásfehérjét. Keverjük óvatosan a tojássárgájás-skyres masszához. A végeredménynek könnyednek és habosnak kell lennie.
- Mossuk meg az epret és szeleteljük fel. Vágjuk félbe a babapiskótát hosszában, így könnyebb bánni vele.
- Töltsük a mandulatejet egy sekély tányérba vagy tálba. Mártsuk bele a babapiskótákat, majd helyezzük egy tál aljára őket.
- A babapiskótára egy réteg krémet kenjünk, majd jöhet rá egy sor eper. Ezt ismételjük addig, míg el nem fogynak a hozzávalók.
- Fedjük le és tegyük legalább 6 órára hűtőbe, a legjobb, ha egész éjszakára.
Tipp:
Próbáljuk ki málnával, mangóval vagy akár őszibarackkal is. Az alakbarát tiramisu receptje bármelyik gyümölccsel jól működik!
Forrás: Marmiton, fotó: Unsplash