Matchás tiramisu, azaz matchamisu!

2021. július 15.
A matchamisu állaga nagyon hasonló mint a tiramisu, viszont ízében teljesen más, igazi ízorgia. Ha idén nyáron egy extravagáns desszerttel lepnéd meg a vendégeidet, akkor mindenképp próbáld ki – Bernáth Melinda, a Smarta bloggere már mutatja is, hogyan.

A matcha, a japánok tradicionális zöld teája, ami sok minden más mellett leginkább abban különbözik a hagyományosan ismert zöld teától, hogy a tea leveleket nem forróvízben áztatják, hanem extra finomra őrlik, és ezt keverik el forró vízzel.

Egy csésze matcha tea jótékony hatása felér 10 csésze hagyományos zöld tea jótékony hatásával, mégsem terheli meg annyira a szervezetet, mint a kávé. Ha kíváncsi vagy a matcha jótékony hatásaira, azokról már korábban írtam.

Tehát ez a zöld finom por lesz a desszertünk alapja. Érdemes az ételkészítéshez inkább a másodszedésből származó Culinary változatot használni, míg teakészítéshez mindenképp a Prémium minőséget válasszuk, hogy megtapasztalhassuk a matcha tea valódi, lágy selymes, természetes ízét.

Matchamisu recept

matcha-tiramisu

Alapvetően nagyon hasonló alapanyagokra van szükségünk a matchamisu elkészítéséhez, mint a hagyományos tiramisuhoz. Mascarpone, tejszín, babapiskóta adják az alapját. Viszont a kávé helyett matcha tea por kerül bele, a tetejére pedig fehércsoki forgács a kakaópor helyett.

Az egyik előnye ezeknek a hűtött desszerteknek, hogy akár 1-2 nappal korábban is el tudjuk készíteni, így ha vendégeket várunk, akkor legalább a desszert készítés feladatát előre le tudjuk tudni.

Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy a matcha is ugyanúgy élénkít, mint a kávé, így inkább ebéd után, vagy délutáni desszertnek kínáljuk, ne pedig késő esti nasiként faljunk be egy üveggel, mert akkor garantáltan reggelig számolhatjuk a csillagokat.

Akár hagyományosan, nagyobb tálba is készíthetjük, mint a tiramisut, és utólag kockánként tálaljuk, de talán egy kicsit vagányabb megközelítés, ha adagonként, befőttesüvegekbe tesszük. Egyrészt a hűtőben is könnyebb lehet az üvegeket tárolni, másrészt, ha jól rácsavarjuk a tetejét, akkor garantáltan nem veszi át a hűtőben található más ételeknek az ízét vagy a szagát.

Hozzávalók:

  • 250 g mascarpone
  • 75 g porcukor
  • 1 evőkanál Mmatcha Culinary matcha por
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 350 ml habtejszín
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 teáskanál Mmatcha Prémium matcha por
  • 1,5 dl víz
  • 1 tábla fehércsoki

Elkészítés:

  1. A mascarponet a porcukorral, a matcha porral és a vaníliakivonattal egy robotgép segítségével alaposan kikeverjük.
  2. Egy másik tálban a habtejszínt felverjük,
  3. Összedolgozzuk a tejszínhabot és a matcha krémet. Először a tejszín 1/3-át adjuk hozzá a zöld krémhez és egy spatulával homogénre keverjük óvatosan. majd mehet hozzá a maradék tejszínhab, és azzal is összedolgozzuk.
  4. Egy csészében hagyományos módon matcha teát készítünk. 1 teáskanál Premium matchaport átszitálunk, felöntjük 1,5 dl 80°C-os vízzel és egy bambusz ecset segítségével csomómentesre keverjük.
  5. A fehércsokit felaprítjuk.
  6. A babapiskótát kettétörjük, belemártjuk a teába egy rövid időre, hogy megszívja magát, és egy kisebb befőttesüveg aljára fektetjük a darabokat. Teszünk rá 2 evőkanál krémet, és megszórjuk fehér csoki forgácsokkal. majd jöhet egy újabb réteg babapiskóta és krém. Ennek a tetejére szitálunk egy kevés matcha port, és megszórjuk egy újabb adag fehér csoki forgáccsal.
  7. Rátekerjük az üveg tetejét és mehet is be a hűtőbe, amíg a vendégek megérkeznek.

 

Szöveg: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több szuper receptért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!