3 mennyei tiramisu: Te melyiket próbálod ki először?

2021. április 18. |

Ha már kívülről fújod a tiramisu receptjét, mutatunk három olyan verziót, ami az újdonság erejével hat. Készítheted egy nagyobb tálban, de ha igazán mutatós desszertet szeretnél, adagold poharakba vagy csatos üvegekbe!

Ahogy sok más desszertben, a tiramisuban is az a nagyszerű, hogy sokféleképp variálható. A klasszikus verzió tojás nélkül nemcsak azoknak remek választás, akik tojásallergiával küzdenek, hanem azoknak is, akik ódzkodnak a nyers tojás fogyasztásától. Ha gyerekek is esznek belőle, a kávés változatot készítsd koffeinmentesen, vagy ugorj rögtön az epres tiramisuhoz, attól nem fognak felpörögni!

Tiramisu tojás nélkül tojásmentesen recept

Ezt olvastad már?

Klasszikus tiramisu tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 500 g mascarpone
  • 2-3 evőkanál cukor (igény szerint változtatható)
  • 1 flakon tejszínhab (vagy 250 ml frissen felvert habtejszín)
  • 250 g babapiskóta
  • 250 ml feketekávé
  • cukrozatlan kakaó a rétegek közé és a tetejére

Így készül:

  1. A mascarponét – ami a tiramisu lelke – borítsd egy tálba, add hozzá a cukrot, és egy evőkanállal keverd ki.
  2. Mikor kezd krémesedni (kb. egy perc után, tehát nagyon gyorsan!), adj hozzá a tejszínhabból, és jól keverd el benne. Az egész flakon tejszínt négy-öt részletben adagold hozzá, és minden alkalommal alaposan dolgozd el.
  3. A frissen főzött kávét öntsd egy olyan tálkába, amibe majd mártogathatod a babapiskótát.
  4. Egy nagyobb tál aljába simíts keveset a mascarponés krémből, és szitálj a tetejére cukrozatlan kakaóport.
  5. Erre jöhet az első sor kávéba mártott babapiskóta, a krém egyharmada és kakaópor kerüljön rá.
  6. Ezután ismét piskóta, a krém második harmada és kakaópor következzen, végül jöhet az utolsó piskótaréteg, a krém harmadik harmada és kakaószórás.
  7. Fóliázd le, és tedd hűtőbe pár órára vagy akár egy éjszakára.

epres tiramisu eperrel recept

Epres tiramisu

Hozzávalók:

  • 400 g eper + 5-6 db a díszítéshez
  • 4 tojás
  • 100 g cukor (ha édesebben szeretitek, ennél több kellhet)
  • 500 g mascarpone
  • 250 g babapiskóta

Így készül:

  1. Mosd meg az epret, távolítsd el a szárát és a leveleit, azután tedd egy tálba vagy a turmixgépbe. Adj hozzá 2 evőkanál cukrot – ha szeretitek, keverhetsz hozzá egy kiskanál fahéjat is –, majd pépesítsd botmixerrel vagy turmixold le.
  2. A tojások sárgáját keverd fehéredésig a megmaradt cukor felével, 2-3 részletben add hozzá a mascarponét, majd óvatos mozdulatokkal forgasd bele a habbá vert tojásfehérjét.
  3. Egy tál aljába simíts egy keveset a krémből, majd kezdődhet a rétegezés: a babapiskótát mártsd bele az eperpürébe (pont úgy, ahogy a klasszikus tiramisut a kávéba), hagyd, hogy megszívja magát, és szép sorban fektesd le őket. Borítsd be a megmaradt krém harmadával.
  4. Ezután ismét eperbe mártott babapiskóta következik, majd jöhet a krém második harmada. Tegyél erre még egy réteg piskótát, simítsd rá a megmaradt krémet, és a tetejét díszítsd a dekoráláshoz félretett, apróra vágott eperrel.
  5. A mascarponés krémhez és az eperhez is passzol a tejcsoki: ha van otthon, reszelhetsz a tetejére egy keveset, de az is jó, ha kakaóporral szóród meg – ez a lépés azonban el is hagyható.
  6. Fóliázd le, és tedd hűtőbe 2-3 órára vagy akár egy éjszakára.

csokis tiramisu recept

Csokis tiramisu

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 60 g cukor
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml frissen főzött kávé
  • 250 g babapiskóta
  • 150 g csoki
  • a tetejére cukrozatlan kakaópor

Így készül:

  1. Válaszd szét a tojásokat, a sárgáját keverd fehéredésig a cukorral, a fehérjét pedig verd habbá.
  2. A sárgájába dolgozd bele több részletben a mascarponét, majd gyors mozdulatokkal forgasd bele a tojáshabot.
  3. Vízfürdőben, gőz fölött olvaszd fel a kis darabokra tördelt csokit.
  4. Egy tál aljában oszlass el egy keveset a mascarpones krémből, szép sorban helyezd rá a kávéba mártott babapiskótát. Kanalazd rá a krém és az olvasztott csoki felét.
  5. Borítsd be egy újabb réteg kávés piskótával, simítsd rá a megmaradt krémet, és kanalazd rá a csokit.
  6. Szórd meg cukrozatlan kakaóval, fóliázd le, és tedd hűtőbe a tiramisut 2-3 órára vagy akár egy éjszakára!

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve