Őszi álomdesszert: fűszeres-sütőtökös tiramisu

2022. november 03.
A nálunk is népszerű olasz desszert sütőtökös verziója minden, amire idén ősszel vágyhatunk.

A tiramisut jó eséllyel mindenki ismeri (és szereti), de várj csak, amíg meglátod a desszert szezonális csavarral feldobott változatát. Az alábbi receptben az ősz sztárjának számító sütőtök kerül a zsíros, édes, mascarponés krémbe, amitől csak még gazdagabb lesz ez a népszerű édesség. A sütőtök mellől persze nem maradhatnak el a melengető fűszerek sem, így fahéj, gyömbér és egy kis szerecsendió is ízesíti a krémet. A tiramisu szerencsére pofonegyszerű és általában mindenki szereti, szóval kezdő szakácsok is nyugodtan kísérletezhetnek vele.

Ha maradt otthon egy kis korábban megsütött sütőtökünk, akkor valamivel könnyebb a dolgunk, de ezért az édességért simán megéri nekiállni a sütésnek.

recept-sutotok-tiramisu-edesseg

Hozzávalók:

A kávés keverékhez

  • 4 dl frissen főzött kávé
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 ek. vaníliakivonat

A sütőtökös krémhez

  • 170 gramm sütőtökpüré
  • 170 gramm barnacukor
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt gyömbér
  • egy csipet szerecsendió
  • egy csipet só
  • 450 gramm mascarpone
  • 4,5 dl zsíros habtejszín
  • 2 ek. porcukor
  • 1/2 tk. vaníliakivonat

Az összeállításhoz:

  • kb. 36 db babapiskóta (320 gr)

Elkészítés:

  1. A kávés keverékhez egy kisebb tálban keverjük össze a kávét, a cukrot és a vaníliát! Tegyük félre.
  2. A sütőtökös krémhez egy nagyobb tálban keverjük össze a sütőtököt, a barnacukrot és a fűszereket, alaposan forgassuk őket össze.
  3. Elektromos habverő használata mellett verjük fel a zsíros tejszínt és a porcukrot! Keverjük bele a vaníliakivonatot is. Óvatosan forgassuk bele a felét a sütőtökös-mascarponés krémbe! A másik felét tegyük félre.
  4. A tiramisu összeállításához a babapiskótákat mártsuk meg a kávés keverékben (egyenként körülbelül 10-15 másodpercig, hogy jól beszívja a folyadékot, de ne legyen túl nedves). Egy magas falú tál aljába rakjuk le sorba a kávés babapiskótákat, majd kenjük meg a réteget a sütőtökös krémmel. Folytassuk ezt addig, míg a babapiskóta és a krém elfogy, majd tegyük a sütemény tetejére a maradék felvert tejszínt. Simítsuk el a tetejét, és hagyjuk hűtőben 6 órát állni.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Kapcsolódó