- Az eredeti Sacher-torta osztrák finomság, de sokak kedvence Magyarországon is.
- A gazdag csokoládétortát friss sárgabaracklekvár frissíti ebben a klasszikus receptben.
- Elmondjuk, hogyan készül az eredeti bécsi desszert.
A Sacher-torta az egyik legnépszerűbb édesség, amely nálunk is szinte mindegyik cukrászdában megtalálható. Ez tulajdonképpen egy egyszerű csokitorta, amit édes (sárgabarack-) lekvár tesz különlegessé – szaftos, gazdag, de egyáltalán nincs túlbonyolítva.
A jó hír, hogy házilag is könnyen elkészíthető, hiszen maga a piskóta egyáltalán nem túlságosan bonyolult, az összeállításához pedig már csak jó minőségű lekvárra és egy kis bevonóra van szükség. Ha szeretnénk egy klasszikus, békebeli süteményt, ezt a receptet semmiképpen ne hagyjuk ki!
A Sacher-torta története: így lett híres a bécsi sütemény
Természetesen nem az osztrákok találták fel a csokitortát, az viszont biztos, hogy ők tették híressé! A Sacher-tortát állítólag Franz Sacher alkotta meg 1832-ben Metternich herceg bécsi palotájának konyháján. A legenda szerint Sacher csak a beteg konyhafőnök helyére ugrott be, és azzal bízták meg, hogy egy olyan különleges desszertet készítsen, ami „nem hagyja cserben a herceget este”.
Erre készítette el Franz Sacher a különleges csokitortát, melyben a két sűrű csokoládés tésztalap közé vékony réteg sárgabaracklekvár került. Hogy még szaftosabb legyen az édesség, hagyományosan tejszínhabot is kínáltak mellé.
1876-ban Sacher fia, Eduard Sacher megalapította a Sacher szállodát, és a torta receptjét is továbbvitte családi örökségként. Az eredeti receptet persze hét lakat alatt őrzik, de szerencsére házilag is tudunk nagyon finom és nagyon hasonló édességet készíteni.
Az eredeti Sacher-torta receptje
Hozzávalók:
- 7 tojás (sárgája és fehérje szétválasztva)
- 150 gramm puha vaj
- 120 gramm porcukor
- 120 gramm kristálycukor
- egy csipet só
- 200 gramm jó minőségű étcsokoládé
- 150 gramm liszt
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 150 gramm sárgabaracklekvár
A mázhoz:
- 200 gramm ét tortabevonó
- 250 gramm cukor
- 150 ml víz
+ tejszínhab a tálaláshoz

Hagyományos osztrák Sacher-torta – tejszínhabbal az igazi
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra!
- A csokoládét gőz felett olvasszuk fel!
- Amíg a csokoládé megolvad, egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajat a porcukorral, fokozatosan hozzáadagolva a tojássárgájákat is.
- Egy másik nagy tálban a tojásfehérjét a kristálycukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá!
- A megolvadt csokoládét keverjük bele a tojássárgájás masszához, majd felváltva adagoljuk hozzá a tojásfehérjét és a lisztet!
- Egy tortaformát készítsünk elő és öntsük bele a tésztát. Nagyjából egy óra alatt süssük készre a süteményt!
- A tortalapot hagyjuk kihűlni (ahhoz, hogy a felülete sima maradjon, borítsd sütés után egy munkalapra, 25 perc után fordítsd meg).
- Ha a sárgabaracklekvár túl sűrű lenne, kicsit melegítsük fel és keverjük át. Ízlés szerint ízesíthetjük rummal!
- A tortalapot vágjuk ketté és alaposan kenjük be a lekvárral!
- A torta utolsó lépéseként készítsük el a bevonatot. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hűtsük testhőmérsékletűre – végül adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk felolvadni. Lendületes mozdulattal öntsük a tortára, majd gyorsan oszlassuk el egyenletesen egy spatula segítségével. Tejszínhabbal kínáljuk!
Fotó: Getty Images