Így készül az eredeti Sacher-torta – ez az igazi bécsi verzió titka

2025. október 12.
Az eredeti bécsi Sacher-torta tulajdonképpen egy nagyon szaftos, ízes csokitorta, amit friss sárgabaracklekvár üdít. Mutatjuk, hogyan készítheted el otthon!
Hagyományos osztrák Sacher torta
  • Az eredeti Sacher-torta osztrák finomság, de sokak kedvence Magyarországon is.
  • A gazdag csokoládétortát friss sárgabaracklekvár frissíti ebben a klasszikus receptben.
  • Elmondjuk, hogyan készül az eredeti bécsi desszert.

A Sacher-torta az egyik legnépszerűbb édesség, amely nálunk is szinte mindegyik cukrászdában megtalálható. Ez tulajdonképpen egy egyszerű csokitorta, amit édes (sárgabarack-) lekvár tesz különlegessé – szaftos, gazdag, de egyáltalán nincs túlbonyolítva.

A jó hír, hogy házilag is könnyen elkészíthető, hiszen maga a piskóta egyáltalán nem túlságosan bonyolult, az összeállításához pedig már csak jó minőségű lekvárra és egy kis bevonóra van szükség. Ha szeretnénk egy klasszikus, békebeli süteményt, ezt a receptet semmiképpen ne hagyjuk ki!

A Sacher-torta története: így lett híres a bécsi sütemény

Természetesen nem az osztrákok találták fel a csokitortát, az viszont biztos, hogy ők tették híressé! A Sacher-tortát állítólag Franz Sacher alkotta meg 1832-ben Metternich herceg bécsi palotájának konyháján. A legenda szerint Sacher csak a beteg konyhafőnök helyére ugrott be, és azzal bízták meg, hogy egy olyan különleges desszertet készítsen, ami „nem hagyja cserben a herceget este”.

Erre készítette el Franz Sacher a különleges csokitortát, melyben a két sűrű csokoládés tésztalap közé vékony réteg sárgabaracklekvár került. Hogy még szaftosabb legyen az édesség, hagyományosan tejszínhabot is kínáltak mellé.

1876-ban Sacher fia, Eduard Sacher megalapította a Sacher szállodát, és a torta receptjét is továbbvitte családi örökségként. Az eredeti receptet persze hét lakat alatt őrzik, de szerencsére házilag is tudunk nagyon finom és nagyon hasonló édességet készíteni.

Az eredeti Sacher-torta receptje

Hozzávalók:

  • 7 tojás (sárgája és fehérje szétválasztva)
  • 150 gramm puha vaj
  • 120 gramm porcukor
  • 120 gramm kristálycukor
  • egy csipet só
  • 200 gramm jó minőségű étcsokoládé
  • 150 gramm liszt
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 150 gramm sárgabaracklekvár

A mázhoz:

  • 200 gramm ét tortabevonó
  • 250 gramm cukor
  • 150 ml víz

+ tejszínhab a tálaláshoz

Hagyományos osztrák Sacher torta tejszínhabbal

Hagyományos osztrák Sacher-torta – tejszínhabbal az igazi

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra!
  2. A csokoládét gőz felett olvasszuk fel!
  3. Amíg a csokoládé megolvad, egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajat a porcukorral, fokozatosan hozzáadagolva a tojássárgájákat is.
  4. Egy másik nagy tálban  a tojásfehérjét a kristálycukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá!
  5. A megolvadt csokoládét keverjük bele a tojássárgájás masszához, majd felváltva adagoljuk hozzá a tojásfehérjét és a lisztet!
  6. Egy tortaformát készítsünk elő és öntsük bele a tésztát. Nagyjából egy óra alatt süssük készre a süteményt!
  7. A tortalapot hagyjuk kihűlni (ahhoz, hogy a felülete sima maradjon, borítsd sütés után egy munkalapra, 25 perc után fordítsd meg).
  8. Ha a sárgabaracklekvár túl sűrű lenne, kicsit melegítsük fel és keverjük át. Ízlés szerint ízesíthetjük rummal! 
  9. A tortalapot vágjuk ketté és alaposan kenjük be a lekvárral!
  10. A torta utolsó lépéseként készítsük el a bevonatot. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hűtsük testhőmérsékletűre – végül adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk felolvadni. Lendületes mozdulattal öntsük a tortára, majd gyorsan oszlassuk el egyenletesen egy spatula segítségével. Tejszínhabbal kínáljuk!

Fotó: Getty Images

Ajánlott videó