Penészdilemma: ehető alatta a baracklekvár?

2019. február 17.
Egyszer az életben már biztosan mindenkivel megtörtént, hogy a lekvár tetejét lecsavarva ott találta a jellegzetes zöldes foltokat a dzsem tetején. Majd akkurátusan eltávolította a penészt, és felhasználta a lekvárt. De jó ötlet ez?

A palacsinta kész. Kanál a kézben. Ám amikor lecsavarjuk a lekvártetőt, a csodás sárga barackszínbe rondítanak a szőrös fehéres-zöldes penészfoltok. Sokan ezek után inkább a kakaós palacsinta mellett döntenek. De mit mond a tudomány? Leszedhetjük a penészt, és a maradék lekvár fogyasztható, vagy az a biztosabb, ha az egész megy a kukába?

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek azokkal értenek egyet, akik kidobják a penészes ételt. Egyértelműen azt javasolják, hogy különösen a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők, gyermekek, idősek és a várandós nők tartózkodjanak a romlott élelmiszertől. Ám vannak, akik szerint ha pár centiméteres réteggel együtt kanalazzuk le a penészt, a lekvár biztonsággal fogyasztható. Michael Mosley penészszakértő gasztroenteorológus a dzsemen kívül kiemelt még egy olyan élelmiszert a BBC-nek, mely kutatásai szerint nyugodtan fogyasztható egy kis penész ellenére is: ez a sajt.


A sajtok közül a cheddar és a parmezán még felhasználható, ha levágjuk a szélét. Arra azért ügyeljünk, hogy a kés ne szennyezze be az egész sajttömböt. Mivel ezek száraz sajtok, nincs bennük elég nedvesség ahhoz, hogy a penészgomba a sajttömbök belsejét is megfertőzze, így egy minőségi, érett sajtnak csak a kérgén jelenhetnek meg a foltok. És vannak azok a sajtok, melyeknél az a baj, ha nincs jelen gomba, gondoljunk csak a camembertre vagy a roquefort sajtokra. A lágy sajtoknál kell szemfülesnek lenni: ha ezeken megjelent penész, akkor jobb kidobni, mert hasmenést okozó baktérium is jelen lehet már.

Egy nagyon fontos dologra azonban felhívta a figyelmet az orvosszakértő. Lehetünk rugalmasak a „minőségét megőrzi” dátummal az élelmiszerek címkéjén, hiszen ez nem azt jelenti, hogy nem ehető már a lejárta után, hanem azt, hogy már nem biztos, hogy ugyanolyan az állaga, színe. De ne kockáztassunk egy ételmérgezést azzal, hogy nem vesszük komolyan a fogyaszthatósági dátumot. Ha ez lejárt, landoljon inkább a kukában a lekvár is.

Fotó: Unsplash