- Sokan nem is tudják, mennyire egyszerű otthon sajtot készíteni – pedig tényleg pofonegyszerűen lehet házi „trappistánk”.
- A házi sajthoz csak néhány egyszerű hozzávalóra lesz szükségünk, a végeredmény pedig reszelhető, olvasztható, mennyei házi sajt.
- Mutatjuk, hogyan készül az otthoni „trappista”.
A sajtok többsége ma már kifejezetten a drágább élelmiszerek közé tartozik, olyannyira, hogy néhány sajtféle egyenesen luxuscikknek számít. Ha szeretnénk viszonylag olcsó, mégis finom házi sajtot készíteni, jó ötlet lehet megpróbálni ezt a zseniális receptet, amivel néhány egyszerű hozzávalóból készíthetünk trappista jellegű házi sajtot.
Hogyan készül a sajt?
A sajtkészítés alapja a tej savanyítása és oltása: vagyis a pasztőrözött, hőkezelt tejhez savanyító baktériumokat és oltóenzimet adunk, így alvadék képződik, ebből kisajtoljuk a savót és elkészítjük a sajtot.
A kész sajtot aztán sózzuk, formáljuk és érleljük – utóbbi nagyon fontos, hiszen ez a lépcső adja meg a sajt jellegzetes ízét és állagát. A sajtkészítés folyamata attól is függ, hogy milyen sajtot készítünk: léteznek kemény, félkemény és lágysajtok, de az érlelés ideje és típusa alapján is rengetegféle különböző sajtot kaphatunk.
A házi sajtkészítés természetesen nem így néz ki, ez egy ügyes „csaló” módszer, a végeredmény mégis egy finom, sajtszerű étel lesz – így tényleg érdemes megpróbálkozni vele (még úgy is, hogy állítólag a sajt rémálmokat okozhat).
Így készíts házi „trappista” sajtot!
A házi trappista sajt készítéséhez tényleg nincs szükségünk semmiféle spéci hozzávalóra. Ahhoz, hogy megkapjuk ezt a jól olvadó, könnyen reszelhető, viszonylag neutrális sajtot, csupán öt egyszerű összetevőt kell majd bevetnünk.
A házi trappista hozzávaló az alábbiak:
- 500 gramm félzsíros rögös túró
- 1 l házi tej
- 1 tojás
- 50 gramm vaj
- 1 kk szódabikarbóna
- ízesítésnek 1 púpos teáskanál só
A sajtkészítés folyamata meglehetősen egyszerű, és nem is túl időigényes. Eszközök tekintetében csak egy kislyukú szűrővel, egy fazékkal, botmixerrel és egy formával kell készülnünk, amibe kiöntjük majd a sajtot.
@calovick Ez a HÁZI "TRAPISTA" SAJT!!🤌🏼Mindent tud amit tudnia kell, reszelhető, olvad és trapista sajt íze van!😍 #házi #házisajt #sajt #cheese #trapista #homemade #foryou #fy #fyp #foryoupage #neked #nekedbe #pusztuljonforyouba #nekedbelegyen #yummy #food #yummyfood #mutimiteszel #ennijó #omg #love #home #magyar #magyartiktok ♬ Miss You - Oliver Tree & Robin Schulz
Így készítsd el a házi sajtot:
- A túrót és a tejet alaposan forraljuk össze, majd szűrjük le!
- A leszűrt túrót botmixerrel dolgozzuk át, hogy sima és krémes legyen, majd adjunk hozzá egy tojást, 50 gramm vajat, 1 kk. szódabikarbónát és ízesítsük egy teáskanál sóval!
- A keveréket folyamatos kevergetés mellett, közepes láng felett főzzük össze, míg egynemű, nyúlós masszát kapunk.
- A masszát öntsük egy tányérba (ez adja majd meg a sajtunk formáját) és hagyjuk teljesen kihűlni!
- 1.2 napig száraz, hűvös helyen hagyjuk kicsit száradni a sajtot, míg szép, szelhető „trappistás” állagot kapunk.
A házi sajtot használhatjuk szendvicsfeltétként, melegszendvicsbe, reszelhetjük tésztákra, rakott ételekre – mindenhogy szuper csemege lesz. Ha felbátorodtunk, nyugodtan megpróbálkozhatunk az ízesítéssel is, így igazán saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a sajtunkat.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez a recept egyszerű és gyors, de nem valódi sajtot kapunk vele. Ha szeretnénk igazi házi sajttal kísérletezni, azt is megtehetjük: ehhez általában ecetet, citromlevet vagy hasonló savas hozzávalót szoktak használni. Készíthetünk otthon mozzarella jellegű krémesebb, fehér sajtokat, de – ha időnk engedi – akár érlelt sajtokat is: a határ a csillagos ég, a folyamat pedig nagyon addiktív!
Próbáld ki ezeket is:
Fotó: Getty Images