Így készíts pár egyszerű hozzávalóból házi sajtot – finomabb lesz, mint a bolti!

2025. október 18.
Házi sajt? Egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig finomabb, mint a bolti. Olvadós, reszelhető, isteni „trappista” – csak két hozzávalóból!
Férfi házi sajtot vág egy vágódeszkán
  • Sokan nem is tudják, mennyire egyszerű otthon sajtot készíteni – pedig tényleg pofonegyszerűen lehet házi „trappistánk”.
  • A házi sajthoz csak néhány egyszerű hozzávalóra lesz szükségünk, a végeredmény pedig reszelhető, olvasztható, mennyei házi sajt.
  • Mutatjuk, hogyan készül az otthoni „trappista”.

A sajtok többsége ma már kifejezetten a drágább élelmiszerek közé tartozik, olyannyira, hogy néhány sajtféle egyenesen luxuscikknek számít. Ha szeretnénk viszonylag olcsó, mégis finom házi sajtot készíteni, jó ötlet lehet megpróbálni ezt a zseniális receptet, amivel néhány egyszerű hozzávalóból készíthetünk trappista jellegű házi sajtot.

Hogyan készül a sajt?

A sajtkészítés alapja a tej savanyítása és oltása: vagyis a pasztőrözött, hőkezelt tejhez savanyító baktériumokat és oltóenzimet adunk, így alvadék képződik, ebből kisajtoljuk a savót és elkészítjük a sajtot.

A kész sajtot aztán sózzuk, formáljuk és érleljük – utóbbi nagyon fontos, hiszen ez a lépcső adja meg a sajt jellegzetes ízét és állagát. A sajtkészítés folyamata attól is függ, hogy milyen sajtot készítünk: léteznek kemény, félkemény és lágysajtok, de az érlelés ideje és típusa alapján is rengetegféle különböző sajtot kaphatunk.

A házi sajtkészítés természetesen nem így néz ki, ez egy ügyes „csaló” módszer, a végeredmény mégis egy finom, sajtszerű étel lesz – így tényleg érdemes megpróbálkozni vele (még úgy is, hogy állítólag a sajt rémálmokat okozhat).

Így készíts házi „trappista” sajtot!

A házi trappista sajt készítéséhez tényleg nincs szükségünk semmiféle spéci hozzávalóra. Ahhoz, hogy megkapjuk ezt a jól olvadó, könnyen reszelhető, viszonylag neutrális sajtot, csupán öt egyszerű összetevőt kell majd bevetnünk.

A házi trappista hozzávaló az alábbiak:

  • 500 gramm félzsíros rögös túró
  • 1 l házi tej
  • 1 tojás
  • 50 gramm vaj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • ízesítésnek 1 púpos teáskanál só

A sajtkészítés folyamata meglehetősen egyszerű, és nem is túl időigényes. Eszközök tekintetében csak egy kislyukú szűrővel, egy fazékkal, botmixerrel és egy formával kell készülnünk, amibe kiöntjük majd a sajtot.

@calovick Ez a HÁZI "TRAPISTA" SAJT!!🤌🏼Mindent tud amit tudnia kell, reszelhető, olvad és trapista sajt íze van!😍 #házi #házisajt #sajt #cheese #trapista #homemade #foryou #fy #fyp #foryoupage #neked #nekedbe #pusztuljonforyouba #nekedbelegyen #yummy #food #yummyfood #mutimiteszel #ennijó #omg #love #home #magyar #magyartiktok ♬ Miss You - Oliver Tree & Robin Schulz

Így készítsd el a házi sajtot:

  1. A túrót és a tejet alaposan forraljuk össze, majd szűrjük le!
  2. A leszűrt túrót botmixerrel dolgozzuk át, hogy sima és krémes legyen, majd adjunk hozzá egy tojást, 50 gramm vajat, 1 kk. szódabikarbónát és ízesítsük egy teáskanál sóval!
  3. A keveréket folyamatos kevergetés mellett, közepes láng felett főzzük össze, míg egynemű, nyúlós masszát kapunk.
  4. A masszát öntsük egy tányérba (ez adja majd meg a sajtunk formáját) és hagyjuk teljesen kihűlni! 
  5. 1.2 napig száraz, hűvös helyen hagyjuk kicsit száradni a sajtot, míg szép, szelhető „trappistás” állagot kapunk. 

A házi sajtot használhatjuk szendvicsfeltétként, melegszendvicsbe, reszelhetjük tésztákra, rakott ételekre – mindenhogy szuper csemege lesz. Ha felbátorodtunk, nyugodtan megpróbálkozhatunk az ízesítéssel is, így igazán saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a sajtunkat.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a recept egyszerű és gyors, de nem valódi sajtot kapunk vele. Ha szeretnénk igazi házi sajttal kísérletezni, azt is megtehetjük: ehhez általában ecetet, citromlevet vagy hasonló savas hozzávalót szoktak használni. Készíthetünk otthon mozzarella jellegű krémesebb, fehér sajtokat, de – ha időnk engedi – akár érlelt sajtokat is: a határ a csillagos ég, a folyamat pedig nagyon addiktív!

Próbáld ki ezeket is:

Fotó: Getty Images

Ajánlott videó