Soha többé nem lesz penészes a sajt, ha ezzel a trükkel tárolod – pofonegyszerű megoldás

2025. január 21.
Van egy egyszerű módja annak, hogy megakadályozd a sajt kiszáradását vagy penészesedését a hűtőszekrényben. Megmutatjuk, hogyan tárold helyesen!
Sajt tárolása: csomagold sütőpapírba és nem lesz penészes
  • A sajt elengedhetetlen összetevője a legtöbb ember bevásárlólistájának, függetlenül attól, hogy pirítóst vagy egy nagy tál tésztát készít.
  • Hihetetlenül bosszantó lehet, ha a sajt túl hamar kiszárad vagy megpenészedik.
  • Lássuk, hogyan kell helyesen tárolni a sajtot!

A sajt azért válik téglakeménnyé, mert a hűtőszekrényben lévő száraz levegő hatására gyorsan elveszíti nedvességét, és ha fedetlenül hagyjuk, az ízét is elveszíti.

Sokan elkövetik azt a hibát a sajt tárolása során, hogy fóliába vagy alufóliába csomagolják, hogy friss maradjon, de a Virginia Hayward élelmiszer-szakértő szerint ez a sajt tárolásának legrosszabb módja. 

Azt mondták: „Ha szorosan műanyagba csomagolják a sajtot, az nem tud lélegezni, vagy gázokat bocsát ki, amelyek aztán felhalmozódhatnak, és meglehetősen kellemetlen szagokat és ízeket okoznak. A műanyag a benne lévő nedvességet is felfogja, ami táptalajt jelent a rossz baktériumoknak.”

Ez a legjobb módja a sajt tárolásának, amivel a penészedést is elkerülhetjük

Van egy egyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a sajt kiszáradását vagy penészesedését a hűtőszekrényben, és mindössze egy a sütéshez is használatos eszközre van szükségünk, amit valószínűleg már a konyhában tárolunk. 

Az alumíniumfólia a nedvességet és a baktériumokat is felfogja a sajtban, de a fém enyhén fémes ízt ad, és tönkreteszi az ízét. Szóval a legjobb, ha a sajtot sütőpapírba csomagolva tároljuk. Így elegendő levegőhöz jut és közben védve is van, ezáltal nem fog kiszáradni vagy megpenészedni.

Ha azonban túl sok levegőt kap a sajt, az megkeményedhet és elveszítheti az ízét, de a sütőpapír csak annyi levegőt enged, hogy a sajt friss maradjon. 

A sajt tárolásának legjobb módja, ha sütőpapírba csomagoljuk

A sajt tárolásának legjobb módja, ha sütőpapírba csomagoljuk

Hogyan használjuk a sütőpapírt a sajt tárolásához?

A szakértő szerint, ha a sajtot duplán becsomagoljuk egy sütőpapírba, tárolhatjuk egy műanyag edényben is, mivel így állandó marad a hőmérséklete. Másrészt a sajt tárolóedényben való tárolása megakadályozza, hogy más ételszagok elrontsák az ízét.

Az is fontos, hogy ne tároljuk a sajtot a hűtőszekrény ajtajában, mert a sajt nagyon érzékeny a hőmérséklet-változásokra, amitől megromolhat. A legjobb hely a sajt tárolására a hűtőszekrény tetején vagy egy rekeszfiókban van, mivel ezekben a hőmérséklet általában a legegyenletesebb.

Forrás: Express, Fotók: Getty Images