- A sajt elengedhetetlen összetevője a legtöbb ember bevásárlólistájának, függetlenül attól, hogy pirítóst vagy egy nagy tál tésztát készít.
- Hihetetlenül bosszantó lehet, ha a sajt túl hamar kiszárad vagy megpenészedik.
- Lássuk, hogyan kell helyesen tárolni a sajtot!
A sajt azért válik téglakeménnyé, mert a hűtőszekrényben lévő száraz levegő hatására gyorsan elveszíti nedvességét, és ha fedetlenül hagyjuk, az ízét is elveszíti.
Sokan elkövetik azt a hibát a sajt tárolása során, hogy fóliába vagy alufóliába csomagolják, hogy friss maradjon, de a Virginia Hayward élelmiszer-szakértő szerint ez a sajt tárolásának legrosszabb módja.
Azt mondták: „Ha szorosan műanyagba csomagolják a sajtot, az nem tud lélegezni, vagy gázokat bocsát ki, amelyek aztán felhalmozódhatnak, és meglehetősen kellemetlen szagokat és ízeket okoznak. A műanyag a benne lévő nedvességet is felfogja, ami táptalajt jelent a rossz baktériumoknak.”
Ez a legjobb módja a sajt tárolásának, amivel a penészedést is elkerülhetjük
Van egy egyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a sajt kiszáradását vagy penészesedését a hűtőszekrényben, és mindössze egy a sütéshez is használatos eszközre van szükségünk, amit valószínűleg már a konyhában tárolunk.
Az alumíniumfólia a nedvességet és a baktériumokat is felfogja a sajtban, de a fém enyhén fémes ízt ad, és tönkreteszi az ízét. Szóval a legjobb, ha a sajtot sütőpapírba csomagolva tároljuk. Így elegendő levegőhöz jut és közben védve is van, ezáltal nem fog kiszáradni vagy megpenészedni.
Ha azonban túl sok levegőt kap a sajt, az megkeményedhet és elveszítheti az ízét, de a sütőpapír csak annyi levegőt enged, hogy a sajt friss maradjon.

A sajt tárolásának legjobb módja, ha sütőpapírba csomagoljuk
Hogyan használjuk a sütőpapírt a sajt tárolásához?
A szakértő szerint, ha a sajtot duplán becsomagoljuk egy sütőpapírba, tárolhatjuk egy műanyag edényben is, mivel így állandó marad a hőmérséklete. Másrészt a sajt tárolóedényben való tárolása megakadályozza, hogy más ételszagok elrontsák az ízét.
Az is fontos, hogy ne tároljuk a sajtot a hűtőszekrény ajtajában, mert a sajt nagyon érzékeny a hőmérséklet-változásokra, amitől megromolhat. A legjobb hely a sajt tárolására a hűtőszekrény tetején vagy egy rekeszfiókban van, mivel ezekben a hőmérséklet általában a legegyenletesebb.
Forrás: Express, Fotók: Getty Images