A 7 legjobb sajt melegszendvicshez

2022. január 13.
A jó melegszendvics titka a tökéletesen olvadó sajt. Ezért nem mindegy, mit használunk. A trappista felidézi a gyerekkori nosztalgiát, érdemes szélesítenünk a horizontunkat, hiszen minden sajtnak megvan a saját ízvilága és különleges textúrája, ráadásul az sem mindegy, milyen kenyérhez vagy péksüteményt melyik sajtot kombináljuk.

„Az olvadás a kulcsfontosságú – mondta Vanessa Tilaka Kalb sajtszakértő. – Szinte bármilyen sajtot lehet melegszendvicshez használni, ám nem minden sajtot lehet ugyanúgy készíteni, eltérő a sütési idő, hiszen nem ugyanannyi idő alatt melegszenek át az egyes sajtfajták.”

Az alpesi sajtok, melyeket a fondühöz használnak, vagy a quesadillához használt típusok remekül működnek melegszendvicsben is. A nagy nedvességtartalmú sajtok – mint például a burrata – viszont szétáztathatják a végeredményt. A hosszú ideig érlelt, kemény sajtok, mint a parmezán, nem olvadnak jól, így inkább csak a melegszendvics fűszerezésére alkalmasak.

Nagyon fontos, hogy ne vegyünk előre reszelt sajtot, mivel ezeket gyakran olyan anyagokkal kezelik, melyek meggátolják a csomósodást. Ezzel az a baj, hogy ezek az anyagok az olvadást is akadályozzák.

7-sajt-melegszendvics

Alpesi sajtok

Gruyère, comté, appenzeller és ementáli, hogy csak a legismertebbeket említsük az alpesi sajtok közül. Ezek tipikus svájci sajtok, melyek elkészítésénél az alapanyagot megfőzik, így a fehérjeszerkezet megváltozik. „Emiatt válnak tökéletesen alkalmassá a nyúlós, olvadós melegszendvicssajt szerepére – mondta Kalb. – Az ízük általában enyhén édeskés, finom hagymás jegyekkel, pirított briós és olajos magvak aromájával.”

Fontina

Az olasz Alpokban készítik a fontinát, ami egy kicsivel aromásabb, mint a gruyère vagy a comté, ám legalább annyira tökéletes melegszendvicshez. „A fontina sült hús, gomba és pirított magvak jegyeit viseli magán” – mondta a sajtszakértő.

Provolone vagy mozzarella

„Mindkét fajta sajt nagyon lágy, enyhe ízű, szépen olvad, mivel alacsony a nedvességtartalmuk – magyarázta Kalb. – Pizzán mindkettőt használják, de különösen a gyerekek imádják melegszendvicsben ezeket a sajtokat semleges, tejszínes ízük miatt, ráadásul az olcsóbb fajta sajtok közé tartoznak.” Arra az egyre nem árt azonban figyelnünk, hogy ha melegszendvicshez vásároljuk, ne friss mozzarellát válasszunk, mivel ennek magasabb a nedvességtartalma, így eláztathatja a szendvicset.

Cheddar

A sajtszakértő melegszendvicshez a fiatalabb cheddar sajtokat javasolja, melyek nem idősebbek egy évnél. „ Ez azt jelenti, hogy még van egy kis nedvesség benne, ugyanakkor elég idős ahhoz, hogy ízes legyen.” Van olyan cheddar is, ami zsíros, míg mások inkább édesek és mogyorós aromájuk van. „Ha önmagában szeretjük a cheddart, nagy esély van rá, hogy melegszendvicsben is ízlik majd.”

Raclette

A svájci és francia hegyekben készítik a raclette sajtokat, ahol forrón és olvadtan folyatják krumplira és húsra. „Nagyon jó melegszendvicsbe is, mivel a füstös, hagymás és friss krémes íze igazi gasztronómiai öröm.”

Kéksajt

Nem számít, ha a kéksajt morzsálódó vagy krémes. „Némi savasságot és gazdagságot adhat a melegszendvicshez, nagyon jól kiegészíthetünk vele más sajtokat. Önmagában nem olvad túl jól, és túlságosan erős lehet az íze. Viszont ha másféle sajttal párosítjuk, az javítja az olvadását.”

Vajsajt

Ez a krémes, félkemény német sajt rendkívül jól olvad és nyúlik, ráadásul remekül kombinálható más sajtokkal. Nagyon enyhe íze van, magas a zsírtartalma, ezért remek alap lehet, ha más zöldfűszereket vagy lekvárt szeretnénk csempészni a melegszendvicsbe. 

Milyen kenyérrel?

A sajtszakértő szerint nagyon fontos, milyen kenyeret használunk a melegszendvicshez. „Leginkább a kovászos vagy formakenyér működik melegszendvicsben. A briós vagy a túl nehéz, zsíros kenyerek túl erőteljesek, így nem érvényesül mellettük a sajt, ami a melegszendvics lényege lenne” – mondta Kalb, hozzátéve, hogy szeljük vékonyra, mivel ha túl vastagok a kenyérszeletek, megéghetnek kívül már azelőtt, hogy a sajt rendesen megolvadna a belsejében.

Hogyan kombináljuk a sajtokat?

Amikor keverni szeretnénk a különböző sajttípusokat, győződjünk meg róla, hogy legalább az egyik jól olvad (mint a mozzarella, raclette vagy a vajsajt). Ekkor adjuk hozzá az ízt adó kéksajtot, fetát vagy pimentót az élénkebb aromáért. 

Kalb azt is hozzátette, hogy a provolonét, gruyère-t és cheddart az extraízes szendvicsért, vagy a fontinát és kéksajtot néhány szelet almával vagy érett balzsamecettel kombináljuk, ha igazi gasztroélményre vágyunk.

A melegszendvicsünk igazi kulináris élmény lesz, ha lekvárt, mustárt, zöldfűszert és/vagy savanyúságokat adunk a melegszendvicsünkhöz, attól függően, hogy az édeskés vagy a savanyúbb ízprofilt szeretjük jobban. Az már igazi luxusélmény, ha friss szarvasgombaforgáccsal hintjük meg vagy szarvasgombás olajjal locsoljuk meg kissé.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!