- A nagyobb szupermarketekben már vásárolhatunk csoda szép gesztenyét, amiből szuper őszi recepteket készíthetünk.
- A gesztenyemassza pofonegyszerű (bár nem túl gyors) alaprecept, amiből isteni édességeket készíthetünk.
- Mutatjuk, hogyan lesz tökéletesen selymes és sokkal finomabb, mint a bolti verzió!
Javában tart még a gesztenyeszezon, ami azt jelenti, hogy a boltok polcai roskadoznak a csoda szép, barna szemektől, amik csak arra várnak, hogy megsüssük vagy megfőzzük őket. Természetesen akkor is jól járunk, ha egyszerűen elkészítünk egy tökéletes sült gesztenyét, de ha van egy kis időnk pepecselni, mindenképpen készítsünk házi gesztenyemasszát!
Miért jó ötlet gesztenyét enni?
Gesztenyét nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert nagyon finom, hanem azért is, mert tényleg rendkívül egészséges. A gesztenye rostban gazdag, így kifejezetten támogatja az emésztésünk megfelelő működését és a vércukorszintünk kordában tartását.
Emellett a gesztenyében van C-vitamin és kálium is, így sejtjeink egészségét és vérnyomásunk egészséges szinten tartását is elősegíti. További előnye, hogy kalóriatartalma is viszonylag alacsony, de igen laktató, így akár fogyókúrákba is jól beilleszthető.
A szelídgesztenye rokonát, a vadgesztenyét leginkább külsődlegesen alkalmazzuk: a vadgesztenyekrém például kifejezetten hatásos lehet visszerek ellen, és még gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Hogyan készül a házi gesztenyemassza?
Az otthoni gesztenyemasza elkészítéséhez szerencsére nincs szükségünk másra, csak egy jó adag gesztenyére – na meg némi cukorra, ha már biztosan tudjuk, hogy édességeket készítenénk belőle. Fontos, hogy a gesztenye mennyiségének meghatározásakor vegyük számításba, hogy a gesztenye pucolásakor jelentős súlyt veszítünk – 2 kg gesztenyéből a pucolás után nagyjából 1,2 kg marad.
A gesztenyemassza elkészítéséhez szükségünk lesz egy erős robotgépre vagy aprítóra, meg egy kis türelemre, ugyanis nem két perces folyamatról van szó. A kész masszát meghagyhatjuk natúran is, de fontos tudni, hogy a cukorszirup nemcsak ízesítő, de állagjavító is, így a natúr massza jó eséllyel sokkal darabosabb lesz majd.
Akárhogy is, mindenképpen érdemes nekifogni a folyamatnak: a masszát rengeteg szuper gesztenyés recepthez használhatjuk majd!
Házi gesztenyemassza egyszerűen
Hozzávalók:
- 2 kg gesztenye (kb. 1,2 kg pucolva)
- cukor ízlés szerint
- opcionális egyéb ízesítők: rum, vanília
Elkészítés:
- Először készítsük elő a gesztenyét! Az egészséges szemeket vagdossuk be, majd lobogó vízben főzzük őket 30-40 percig. Ha megpuhultak a szemek, szűrjük le őket, és még egy darabig konyharuhába csavarva hagyjuk puhulni a gőzben. Szedjük le a külső és belső héjukat is!
- A megfőtt gesztenyét robotgép vagy aprítógép segítségével kisebb adagokkal pürésítsük le, míg teljesen homogén masszát kapunk!
- Ha ízesítenénk a gesztenyét, készítsünk cukorszirupot: ehhez melegítsünk össze 30 dkg cukrot és 3 dl vizet. Amikor a cukor felolvadt és kész a szirupunk, öntsük hozzá a gesztenyemasszához – ha nem akarunk a sziruppal bajlódni, használhatunk mézet is.
- A szirup nemcsak a gesztenyemassza édességét adja meg, de a krémes állagot is elősegíti! Ízlés szerint adhatunk a masszához vaníliát vagy rumot is.
- A kész massza fagyasztóban sokáig eláll és többféle módon is felhasználható!
Mi készülhet gesztenyemasszából?
A geszenyemassza legtipikusabb felhasználási módja, hogy gesztenyepürét készítünk belőle: ez a retró édesség a mai napig sokak kedvence. Ha nem cukrozzuk meg, a natúr gesztenyemassza sós mártásokhoz és krémlevesekhez is szuper alap lehet, míg az édes verzióból készülhetnek kevert sütemények, kuglófok, vagy könnyű, édes krémek is.
Nem kell aggódni, a gesztenyével tényleg nehéz melléfogni: jellegzetesen diós, földes, karakteres ízével szinte minden ételt fel tud dobni.
Még több szuper gesztenyés recept
Ha szereted a gesztenyét, érdemes kihasználni a gesztenyeszezont, és annyi gesztenyés finomságot készíteni, amennyit csak lehet! A gesztenye rendkívül izgalmas ízű, és nagyon sokoldalúan felhasználható összetevő: édességek mellett akár sós köretek része is lehet, de leves, sőt mártás is készülhet belőle, és még a húsoknak is jól áll.
A legizgalmasabb gesztenyés receptek:
Fotó: Getty Images