Sült gesztenye serpenyőben: ennyire egyszerű és finom

2022. október 22.
A gesztenyesütéssel kapcsolatban gyakran él az emberek fejében egy kép arról, mennyire macerás, hosszadalmas és aprólékos munka. Ám nem kell, hogy így legyen. Serpenyőben roppant egyszerű megsütni az ősz egyik legfinomabb termését. Ráadásul egészséges is!
  • A sült gesztenye készítése egyszerű, ez a legnépszerűbb módja is a gesztenye fogyasztásának.
  • Legjobb még melegen, közvetlenül sütés után megenni a sült gesztenyét.
  • Ha serpenyőben sütjük a gesztenyét, a lényeg, hogy legyen fedő is az edényhez.

Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módja a gesztenye elkészítésének a sült gesztenye. Ez egyáltalán nem olyan hosszadalmas és aprólékos munka, mint gondolnánk. Akkor a legfinomabb a sült gesztenye, ha csak szépen megpirul, de még nem fekete, nem szenes, így kívül ropogós, belül puha, és a héja is könnyen lejön már. A sült gesztenyét legjobb langyosan, szinte azonnal sütés után elfogyasztani. 

serpenyo-sult-gesztenye

A serpenyőben sült gesztenye gyors és finom

A sült gesztenye elkészítése

  1. Mossuk meg a gesztenyét (praktikus ehhez szűrőt használni), majd áztassuk be 1-2 órára, így könnyebb bevágni az oldalát sütés előtt. Ha nem vágjuk be, a gesztenye felrobban a serpenyőben.
  2. Öntsük le a vizet, terítsük szét a gesztenyét egy konyharuhán vagy papírtörlőn. Vagdossuk be a domború felén. Még jobb, ha X alakú bemetszést vágunk a gesztenyéken.
  3. Tegyük a magas falú serpenyőt a tűzhelyre, öntsünk az aljába annyi sót, hogy két ujjnyi vastagon legyen. Melegítsük fel 5-8 perc alatt, majd oszlassuk el rajta a gesztenyéket a bevágott felükkel lefelé fordítva. 
  4. Süssük a serpenyőben a gesztenyét 25-30 percen keresztül fedő alatt, a felénél fordítsuk át a gesztenyéket. (Praktikus, ha üvegből van a fedő, így látjuk, pirulnak-e a gesztenyék.)
  5. Ha a gesztenye megsült, húzzuk félre a tűzről a serpenyőt, és hagyjuk az edényben meghűlni. Az égési sérülések elkerülése érdekében csak 20-25 perc után szedjük ki a serpenyőből és kezdjünk neki a gesztenyék meghámozásának.

Jó, ha tudod a gesztenyéről!

Könnyen előfordulhat, hogy marad a serpenyőben sült gesztenyéből. Ezt semmiképp se dobjuk ki, számos módon hasznosíthatjuk, tárolhatjuk.

  • Fagyasszuk le! Hosszú ideig eláll fagyasztóban a sült gesztenye, így bármikor elővehetjük és forró sütőben felmelegítve élvezhetjük.
  • A gesztenye nyersen 1-2 hétig áll el, sült gesztenyének azonban frissen a legfinomabb. Tegyük száraz, hűvös helyre, fonott kosárba vagy szétterítve, ahol szellőzni tud, így nem penészesedik meg.
  • A sült gesztenye hámozása közben a kezünk könnyen megbarnulhat. Ezt eltüntethetjük frissen facsart citromlével, de legalábbis halványodik majd tőle. 

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!