5 elképesztően finom gesztenyés recept az őszi hangulat kimaxolásáért

2021. október 30.
Gesztenyéből nemcsak őszi dekort, de isteni finom fogásokat is készíthetünk! Az alábbi válogatás többnyire édes vendégvárónak is beillő süteményeket tartalmaz, de azért megbújik köztük két kivétel is: a békebeli, klasszikus sült gesztenye bombabiztos receptje, illetve akár a karácsonyi receptgyűjteménybe is lementésre érdemes gesztenyés zöldségköret ötlete.

Vissz az origóhoz

Az ősz érkezésének egyik csalhatatlan jele, hogy a piacon és a nagyobb szupermarketek polcain megjelenik a gesztenye, ami rendkívül változatosan használható a konyhában. A legegyszerűbb – és az egyik legkedveltebb – változata a sütőben sült gesztenye, aminek elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség, főleg akkor, ha bevetjük az alábbi tippeket!

Békebeli

A macaron nagyjából tíz éve lett szupertrendi desszert, előtte azt sem tudtuk, hogy eszik-e vagy isszák. Éppen ezért lepődtem meg, amikor Erzsi mama hatvanas évekbeli receptfüzetében egy, a francia finomsághoz egészen hasonló – ráadásul lisztmentes – süteményre bukkantam.

Ditta néni receptje

Ízig-vérig őszi recept: gesztenyés, narancsos és étcsokis is, már csak egy bögre kávé vagy forró tea hiányzik mellőle!

Szedres-mandulás

Ezt a sütit némi átalakítással még akár gluténérzékenyeknek, cukorbetegek vagy paleolit diétát folytatók is ehetik. A mascarpone elegánssá, krémessé, a szeder fanyarrá teszi, vendégvárónak tökéletes!

Főételbe is!

Ha kicsit könnyedebb köretre vágyunk – nem csak karácsonykor! –, készíthetünk egy zöldsalátát, amelybe főtt-pirított gesztenyét keverve máris ünnepivé, elegánssá is változtattuk az elsőre unalmasnak tűnő fogást.

Kiemelt fotó: Getty Images