Így lesz mennyei az otthon sült gesztenye – sütőben vagy serpenyőben

2021. október 24.
A sült gesztenye illata igazi őszi hangulatfokozó – ha pedig szereted és fogyasztod is a gesztenyét, értékes tápanyagokat vehetsz magadhoz. Itt vannak a legfőbb konyhai trükkök, akár sütőben, akár serpenyőben szeretnéd készíteni!

Az ősz érkezésének egyik csalhatatlan jele, hogy a piacon és a nagyobb szupermarketek polcain megjelenik a gesztenye, ami rendkívül változatosan használható a konyhában. A legegyszerűbb – és az egyik legkedveltebb – változata a sütőben sült gesztenye, aminek elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség, főleg akkor, ha bevetjük az alábbi tippeket!

Így kell otthon gesztenyét sütni

A sült gesztenyét legjobb még melegen, közvetlenül sütés után fogyasztani, de ha később használnánk fel, félre is tehetjük. Ilyenkor készülhet belőle ízletes töltelék húsokhoz vagy sós tortákba, használható köretként és persze sok-sok édesség alapjaként (igaz, ez utóbbihoz és a gesztenyéből készült krémleveshez inkább főtt gesztenyére van szükség). A legfinomabb sült gesztenye csak szépen megpirul, nem szenesedik el, kívül kicsit ropogós, belül puha, a héja pedig könnyen lefejthető.

A gesztenyesütés előkészületei

  • A gesztenyét érdemes egy tésztaszűrőben átmosni, majd egy mély tálban hideg vízbe áztatni 1-2 órára. Így könnyebb lesz bevágni a héját, ami a sütés előkészületeinek egyik legfontosabb mozzanata, ha ugyanis elmarad, a gesztenye sütés közben „felrobban”.
  • Leöntjük a vizet, a gesztenyéket pedig szétterítjük egy száraz konyharuhán (ha nagyobb mennyiséggel dolgozunk, több konyharuhára is szükség lehet). Ezután egyenként bevagdossuk őket a domború felükön hosszában, amihez rövidebb pengéjű, éles kést kell használnunk – jó, ám kicsit munkásabb megoldás, ha X-alakú bemetszést ejtünk a gesztenyéken.
  • A sütőt előmelegítjük 200-220 °C-ra, és egyenletesen eloszlatjuk a gesztenyéket egy sütőlapon, amire alufóliát vagy sütőpapírt is teríthetünk.

A sütés titka

Ha jó forró sütőbe toljuk, a gesztenyét elég 40-50 percig sütni, közben pedig 1-2 alkalommal kicsit megrázogatni vagy fakanállal átgörgetni, hogy egyenletesen sülhessenek. A kisebb szemű gesztenyék rövidebb idő alatt is elkészülnek, ezért a legjobb, ha gyakran ránézünk – az mindenképpen jó jel, ha már érezni lehet a sülő gesztenye semmihez sem fogható illatát!

Ha szép színt kaptak a gesztenyék, kivesszük a sütőlapot a sütőből, így hamarabb langyosra hűl, de ha nem sietünk, az is jó, ha csak nyitva hagyjuk a sütő ajtaját. Vigyázzunk a frissen sült gesztenyével, mert nagyon átforrósodnak, így könnyen megégethetjük magunkat, ha nem vagyunk kellően türelmesek.

Ahhoz, hogy biztosan ne szerezzünk égési sérüléseket és könnyebben el tudjuk távolítani a gesztenye héját, várjunk legalább 15-20 percet sütés után. 

Gesztenyesütés sóban, serpenyőben

Akkor is készíthetünk otthon sült gesztenyét, ha nincs sütőnk vagy nem akarjuk bekapcsolni. A gesztenyék előkészítése ugyanúgy zajlik, mintha sütőlapon készítenénk, csak a folytatás különbözik. A lényeg, hogy olyan, magasabb falú serpenyőt használjunk, amihez fedő is tartozik.

A serpenyőbe annyi nagy szemű tengeri sót öntünk, hogy kb. 2 ujjnyi vastagon álljon az edény aljában. Felmelegítjük, majd 5-8 perc elteltével beleültetjük a gesztenyéket a bevágott felükkel felfelé fordítva.

25-30 percen át hagyjuk sülni fedővel a tetején, félidőben átfordítgatva a gesztenyéket. A legjobb, ha a fedő üvegből készült, mert így látjuk, hogy halad a folyamat. Ha már illatozik és kezd szép színt kapni, tudhatjuk, hogy közel járunk a sikerhez.

Ha a gesztenyék megsültek, félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk, hogy langyosra hűljenek hámozás előtt.

Így kell otthon gesztenyét sütni

Néhány extra tipp

  • Ha maradna a sült gesztenyéből (akár sütőben, akár sóban sütöttük), le is fagyaszthatjuk. Amikor kedvet kapunk hozzá, elég kivenni a mélyhűtőből és forró sütőben átmelegíteni. Héj nélkül is eltehetjük, akkor viszont további gesztenyés ételek készítéséhez érdemes felhasználni.
  • A még nyers gesztenyét eltarthatjuk 1-2 hétig, bár a sült gesztenye a friss gyümölcsből a legfinomabb. A legjobb, ha száraz, hűvös helyre tesszük, például egy tálcán szétterítve vagy egy fonott kosárban, ahol kellő levegő éri, mert nejlonzacskóba vagy műanyag edénybe zárva rövid időn belül megpenészedhet.
  • Ha a gesztenyehámozás során megbarnulna a kezünk, egy kis frissen facsart citromlével átdörzsölve könnyedén eltüntethetjük – vagy legalábbis halványíthatjuk – ezt a szépséghibát.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?