Fesztivál a festészet jegyében

2014. május 22.
Békebeli promenádok hangulata, virágok és pezsgő, mediterrán esték - ha Kaposvárról esik szó, a legfontosabb mégis nemzetközi hírű festőművészeit megemlíteni: Galimberti Sándort, Kunffy Lajost, Vaszary Jánost és természetesen a város leghíresebb szülöttét, Rippl-Rónai Józsefet.

A Zselici-dombság ölelésében fekszik az ókori Rómához hasonló módon 7 dombra épült Kaposvár. Itt, a „festők városában” született Rippl-Rónai József, az impresszionista festészet kiemelkedő alakja. A Róma-hegyen álló villája ma múzeum.

Kaposvár évről évre előrukkol valamilyen Rippl-Rónai Józsefhez kötődő újdonsággal, mely megmutatja mennyi érték rejlik munkásságában, szellemiségében a modern kor gyermekei számára is. Idén, május 22. és 25. között a nevével fémjelzett fesztivált szerveznek.
Az „utcára kilépő művészet” – Rippl-Rónai Fesztivál (2014. május 22-25.)

A Rippl-Rónai Fesztivál varázsát a remek kiállítások és a belváros mediterrán hangulatot idéző pezsgő életének együttese és a régi fényében ragyogó Róma Villa biztosítja. A 2014-es programsorozat középpontjában Rippl-Rónai regénybe illő módon megtalált I. világháborús grafikáiból rendezett kiállítás, és Márton Árpád csíkszeredai festőművész Vaszary Képtárban látható nagyszabású tárlata áll.
A műtermek, művészeti műhelyek és múzeumok világából az „utcára kilépő” művészet egyedi és különleges értéket jelent a magyar művészeti fesztiválok palettáján. A Fesztivál a Rippl-Rónai szellemiség jegyében egyszerre ad teret a kísérletezésnek és közvetíti az idő próbáját már kiállt örök értékeket. Aki ezekben a napokban Kaposvárra látogat, megbizonyosodhat arról, hogy igaz az állítás: a művészet igazi örömforrás, életünket tartalmasabbá, gazdagabbá teszi.
Kaposvár és Rippl-Rónai

Rippl-Rónai József és Kaposvár neve összeforrt, több szobor, emléktábla, szökőkút, sőt a fővárossal közvetlen összeköttetést biztosító vonatpár is őrzi a művész emlékét. A festő 1861-ben Kaposváron született, iskolái elvégzése után patikusként és házitanítóként is dolgozott, de igazán a festészet érdekelte. A müncheni és párizsi évek után tért vissza szülővárosába az 1900-as évek elején és vett házat a Fő utcán, ahol enteriőr korszakának képeit festette. Miután 1908-ban megvásárolta a Róma Villát, élénk társasági élet költözött a falak közé. Rendszeresen vendégül látta a kor nagy művészeit, az épület és parkja pedig az ún. kukoricás stílusú festményei kulisszájául szolgált. A „Festők Szindbádjaként” is emlegetett Rippl-Rónai 1927-ben hunyt el, sírja a Keleti temetőben található. Felesége, Lazarine még 20 évig élt a Villa falai közt. Halála után az örökösök megőrizték a közel 80 festményt, a berendezési tárgyakat, így az 1978-ban megnyitott emlékmúzeumban eredeti környezetben láthatók a képzőművészeti értékek.

A város híven őrzi hírneves festője emlékét: a Rippl-Rónai Józsefet csacsifogaton – megszokott közlekedési eszközén – ábrázoló szobor a gyermekek kedvencévé vált. 2010-ben, a belváros átalakításával egy időben helyezték ki az Ady Endre és Rippl-Rónai József találkozását megörökítő életnagyságú szobrokat, mely kedvelt fotótéma a turisták körében. 2012-ben készült el az egykori lakóhelyének, az 1860-as években épült Róma Villának felújítása és a hozzá kapcsolódó látogatóközpont, ahol 2013 óta az Andrássy ebédlő rekonstrukciója is megtekinthető. 2014-ben a Villa kertjében került megrendezésre az I. Nárciszünnep, felhívva a figyelmet a festőnek is oly gyakran ihletet adó parkra.