Fesztivál a festészet jegyében

2014. május 22. |

Békebeli promenádok hangulata, virágok és pezsgő, mediterrán esték - ha Kaposvárról esik szó, a legfontosabb mégis nemzetközi hírű festőművészeit megemlíteni: Galimberti Sándort, Kunffy Lajost, Vaszary Jánost és természetesen a város leghíresebb szülöttét, Rippl-Rónai Józsefet.

A Zselici-dombság ölelésében fekszik az ókori Rómához hasonló módon 7 dombra épült Kaposvár. Itt, a „festők városában” született Rippl-Rónai József, az impresszionista festészet kiemelkedő alakja. A Róma-hegyen álló villája ma múzeum.

Kaposvár évről évre előrukkol valamilyen Rippl-Rónai Józsefhez kötődő újdonsággal, mely megmutatja mennyi érték rejlik munkásságában, szellemiségében a modern kor gyermekei számára is. Idén, május 22. és 25. között a nevével fémjelzett fesztivált szerveznek.
Az „utcára kilépő művészet” – Rippl-Rónai Fesztivál (2014. május 22-25.)

A Rippl-Rónai Fesztivál varázsát a remek kiállítások és a belváros mediterrán hangulatot idéző pezsgő életének együttese és a régi fényében ragyogó Róma Villa biztosítja. A 2014-es programsorozat középpontjában Rippl-Rónai regénybe illő módon megtalált I. világháborús grafikáiból rendezett kiállítás, és Márton Árpád csíkszeredai festőművész Vaszary Képtárban látható nagyszabású tárlata áll.
A műtermek, művészeti műhelyek és múzeumok világából az „utcára kilépő” művészet egyedi és különleges értéket jelent a magyar művészeti fesztiválok palettáján. A Fesztivál a Rippl-Rónai szellemiség jegyében egyszerre ad teret a kísérletezésnek és közvetíti az idő próbáját már kiállt örök értékeket. Aki ezekben a napokban Kaposvárra látogat, megbizonyosodhat arról, hogy igaz az állítás: a művészet igazi örömforrás, életünket tartalmasabbá, gazdagabbá teszi.
Kaposvár és Rippl-Rónai

Rippl-Rónai József és Kaposvár neve összeforrt, több szobor, emléktábla, szökőkút, sőt a fővárossal közvetlen összeköttetést biztosító vonatpár is őrzi a művész emlékét. A festő 1861-ben Kaposváron született, iskolái elvégzése után patikusként és házitanítóként is dolgozott, de igazán a festészet érdekelte. A müncheni és párizsi évek után tért vissza szülővárosába az 1900-as évek elején és vett házat a Fő utcán, ahol enteriőr korszakának képeit festette. Miután 1908-ban megvásárolta a Róma Villát, élénk társasági élet költözött a falak közé. Rendszeresen vendégül látta a kor nagy művészeit, az épület és parkja pedig az ún. kukoricás stílusú festményei kulisszájául szolgált. A „Festők Szindbádjaként” is emlegetett Rippl-Rónai 1927-ben hunyt el, sírja a Keleti temetőben található. Felesége, Lazarine még 20 évig élt a Villa falai közt. Halála után az örökösök megőrizték a közel 80 festményt, a berendezési tárgyakat, így az 1978-ban megnyitott emlékmúzeumban eredeti környezetben láthatók a képzőművészeti értékek.

A város híven őrzi hírneves festője emlékét: a Rippl-Rónai Józsefet csacsifogaton – megszokott közlekedési eszközén – ábrázoló szobor a gyermekek kedvencévé vált. 2010-ben, a belváros átalakításával egy időben helyezték ki az Ady Endre és Rippl-Rónai József találkozását megörökítő életnagyságú szobrokat, mely kedvelt fotótéma a turisták körében. 2012-ben készült el az egykori lakóhelyének, az 1860-as években épült Róma Villának felújítása és a hozzá kapcsolódó látogatóközpont, ahol 2013 óta az Andrássy ebédlő rekonstrukciója is megtekinthető. 2014-ben a Villa kertjében került megrendezésre az I. Nárciszünnep, felhívva a figyelmet a festőnek is oly gyakran ihletet adó parkra.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kirakat

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően dallos bogi

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera bemutató

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera