Trendek a kertben: innováció és játékosság

2015. április 03.
Ma már nem luxus egy komfortos kert berendezése Magyarországon. Nem kell a csúcsminőségű, ámbár kevesek számára megfizethető luxus és a rövid élettartamú, unalmas, kínai fonott bútorok között választani.

Hazánkban már találhatunk olyan kertberendezési szaküzlet hálózatot, ahol a bútorok designja, minősége és ára vevőbarát arányban egészíti ki egymást, méghozzá óriási raktárkészletről. Ebben a kínálati szegmensben már azokat a megbízható, időjárásálló és jól bevált alapanyagokat használják a gyártás során, melyek eddig csak a luxus márkáknál fordultak elő, és ezzel egy új minőségi kategória született Magyarországon.


Anyagok forradalma

A kezelésmentesség és az időjárásálló kivitel ma már alapvető elvárás a kerti bútorokkal szemben.  A szintetikus, fonott szálat, mely hosszú évekig uralkodott a hazai kertekben, új dizájn és innovatív anyagok váltották le. A kültéri textil és bőr alapanyagok megjelenésével kárpitozott kerti bútorainkat már egész évben a szabad ég alatt tarthatjuk. A társalgó bútorokban rejtőző speciális, QuickDry Foam töltetnek köszönhetően a párnák gyorsan száradnak. A legújabb gyártói fejlesztések pedig már arra is figyelmet fordítanak, hogy a kültéri kárpitok minél természetesebb tapintásúak legyenek.

Tudatos vásárlás

Anyagok és kidolgozás tekintetében nagy a különbség az egyes kerti bútorok között, és ezt tudatos vásárlóként mindig észben kell tartanunk. Míg a beltéri bútornál a megjelenés és a komfort a kulcskérdés, addig egy kerti bútornak számos további elvárásnak kell megfelelnie, mivel a szabad ég alatt kell helyt állnia. Mindig próbáljuk ki a bemutatóteremben a kiválasztott bútorokat, ahelyett, hogy zsákbamacskát vásárolnánk. Alaposan tájékozódjunk még vásárlás előtt arról is, hogy a bútor milyen kültéri tulajdonságokkal rendelkezik, és ennek tükrében mérlegeljük az árat.

Mixeld, ahogy tetszik

A kerti étkező asztaloknál ismét ráirányult a figyelem a társaságbarát kerek asztalokra. A nagycsaládosok, kerti partizók pedig a hatalmasra kihúzható asztalokat keresik. Az étkezőszékek tekintetében egyértelműen a színes textilén huzat uralja a piacot, a váz anyagától függetlenül. Étkezőnk összeállításánál 2015-ben teljes a szabadság. Megfigyelhető trend a különböző színű székek kombinálása egy szetten belül. Épp így hódít az eltérő színű asztalok és székek szabad variálása is.  A robosztus, teakfa asztalok remekül mutatnak provanszi hangulatú, fonott étkezőszékek ölelésében. A kültéri bőr vagy textil kárpitozású székek pedig minden kortárs terasz berendezésének ikonikus darabjai, egy inox vagy alumínium asztallal kombinálva. Kreativitásunkat kiterjeszthetjük a stílusok ötvözésére is. Talán nem is gondolnánk, milyen jól mutat egy minimalista, rozsdamentes acél étkező egy békebeli, vidéki kúria pergolával fedett teraszán.

Kiegészítők kavalkádja

Teraszainkon is hódítanak a különféle praktikus kiegészítők. A kerti bútorokhoz illeszkedő, időjárásálló szőnyegek idén várhatóan még inkább teret hódítanak az outdoor lakberendezés világában. A színes, formagazdag LED-es világítótestekkel meghitt, lounge hangulatot alakíthatunk ki teraszunkon. És hogyan is funkcionálhatna egy mai kert profi grillsütő vagy napernyő nélkül? Kisasztalok, puffok, sok apró dekoráció és praktikus használati tárgy áll a rendelkezésünkre, hogy igazán élvezhetővé, komfortossá és jól kihasználhatóvá tegyük kertünket.

Bátran vállaljunk be némi bohókás vagányságot és kísérletezzünk! Jó ízléssel, odafigyeléssel és a korlátok átlépésével, sokkal izgalmasabb kerti élettereket hozhatunk létre.

www.tgselection.hu

www.grillsutok.hu