Kényelem és környezettudatosság – ezek a 2015-ös kerti trendek

2015. március 14.
A kert lehet a ház belső terének is része: a kanapészerű, időjárásálló kerti bútorok ugyanis lehetőséget adnak egy újabb nappali megnyitásához, ami szintén teret adhat a családi és a baráti összejöveteleknek. A kényelem mellett a környezettudatosság és a funkcionalitás kerül idén előtérbe a kerttervezéskor. A kertben már nem egyszerűen gyönyörködni fogunk, hanem friss fűszernövényeket vagy akár zöldségeket is termelünk – vélik a szakértők, akik a következő hétvégén megrendezésre kerülő Gardenexpo kerti életmód kiállítás felkérésére állították össze trendriportjukat.

Kukla Edina (kisFlanc) szerint az idei kerti bútor trend a könnyed szerkezetek, vékony, kecses megjelenés felé tart, de az eddigi szögletes, masszívabb darabok közül is lehet még szemezgetni, sőt az épített kültéri fix ülőalkalmatosságok is egyre népszerűbbek. Kedvünknek és ízlésünknek megfelelően válogathatunk fonott, műanyag, fém vagy fa bútorok közül, amelyeket tovább csinosítgathatunk a kedvenc párnáinkkal és kültéri textil kiegészítőinkkel.

Harsányi Gábor (Lakberinfo) úgy véli, hogy a 2015-ös kerti bútor újdonságok elsődleges filozófiája, hogy a kényelmes beltéri életmód szinte változatlan formában a szabad ég alatt is elérhetővé váljon. Ezek az alapvetően modern és letisztult vonalú nagy garnitúrák egyaránt használhatók a kertben, egy medence mellett, vagy a teraszon is. Alapanyagukat tekintve idén is hódít a polyrattan, az alumínium, de a természetesség jegyében – ahogyan beltérben is – a tömör fa kiegészítő elemek. A fonott hatást széles, egymásba fűzött elemekkel, illetve áttört felületekkel érik el, az időjárásállóság alapfeltétel. Hódítanak a natúr, a bézs, a barna árnyalatai, egy-két harsány színnel kiegészülve. A kerti bútorok szinte állandó kiegészítői az árnyékolók, elsősorban a napernyők, a teraszon napellenzők, vagy a medence mellett egy napvitorla. A letisztult vonalvezetés itt is trend, amit ebben az esetben is a prémium kategória kínál.

Topor Erika (Kertportál.hu) azt várja, hogy 2015-ben a városi ember egyre inkább vissza fog kerülni a természetközeli életmódhoz, kerthangulathoz, ami kifejezetten használ majd a kertészeti fejlődésnek. Nagyanyáink által ismert régi fajtákat vett elő újra a kertészvilág, így a gyümölcsfajtáktól a rózsafajtákig számos nagyi kedvence van már a kertészetek kínálatában: a kék búzavirág újra divatos lett a növényágyásokban, és a millfleur ágyások is egyre kedveltebbek. A nosztalgikus kertek romantikája, rejtélyessége szintén a vintage stílus térhódításával újra előkerült. Míg a lakásban a vintage, addig a kertben a romantikus virágorgia a divatos, szembeállítva a másik nagy stílusirányzatot, amibe a minimalista, szinte színtelen – csak zöld és fehér – kompozíciók kapnak helyet. 2015 lesz az év, amikor egyre többen ráeszmélnek, hogy környezetüket egészségesebbé szeretnék tenni: a friss metélőpetrezselyem és bazsalikom ezáltal mindenki számára elérhető lesz, csak szorgalmas balkonkertészkedés kell hozzá. A konyhakertek, és akár a kisebb díszkertek is lehetővé teszik, hogy olyan gyógynövényeket megtermeljünk, melyet alapvetően díszként ültetünk. A család gyógynövénytárát előszeretettel ültetjük már be kertjeinkbe, így mindig kéznél van a fülfájásra a kövirózsa, alvászavarra a levendulavirág, vagy bőrproblémára a körömvirág. A kertészkedés lelki és testi feltöltődést is ad a kifáradt, stresszes városlakónak. A növényekkel való munka, a figyelmünk és feltétlen szeretetünk a kedvenc kaktuszunkhoz is egy olyan kikapcsolódást ad, melyet nem pótol(hat) a tévé előtt eltöltött hosszú órák száma.

Káposztás György (Tectona Grandis) szerint évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az időjárásálló, kárpitozott kerti társalgó és étkező bútorok, hisz puhaságukkal és trendi színeikkel a beltér komfortját csempészik kertjeinkbe. Az innovatív, kültérre kifejlesztett alapanyagok megjelenése lehetővé teszi, hogy kárpitozott kerti bútorainkat már egész évben a szabad ég alatt tarthatjuk, mivel esőnek, fagynak, napsütésnek, UV-nek, penészedésnek is ellenállnak. A legújabb trend mindezeken felül már azt is megkívánja a kárpittól, hogy legyen kellemes, a beltéri ülőgarnitúrák anyagát idéző, pamutszerű, gyakran bolyhos tapintású. Izgalmas újdonság a kültéri társalgó bútorok világában, hogy vázként megjelent a beton, főleg, ha mesterien ötvözik teakfával, Corian-nal, alumíniummal. Kültéren is hódítanak a különféle praktikus kiegészítők: a kerti étkező és társalgó bútorok anyagához, színeihez és stílusához illeszkedő, időjárásálló szőnyegek, a különféle színekben ragyogó, számtalan formában kapható LED-es világító formák, kisasztalok, puffok, sok apró dekoráció és praktikus használati tárgy áll a rendelkezésünkre, melyekkel igazán komfortossá és jól kihasználhatóvá tehetjük kertünket, teraszunkat.

Hullár Norbert (Gyermelyi Kertépítő Kft.) úgy véli, idén a dizájn mellett előtérbe kerül a funkció is. Egyre többen szeretnék használni is, nem csak megcsodálni a kertjüket, ami nem zárja ki egymást. A kert a ház, a nappali meghosszabbításává válik és teljes értékű élettérként szolgál. Mivel az emberek egyre többet dolgoznak, nagyon fontos lett a kertek fenntarthatósága, a tulajdonosok a kevés szabadidejükben élvezni szeretik a természet adta örömöket, nem akarnak a kertjük rabjává válni. Egyre több kertben, egyre nagyobb területeken hódítanak az évelő virágos ágyak, a tujasorral szegélyezett gyep képét az utóbbi időben egyre nagyobb arányban váltja fel a cserje és évelőágyásokkal szabdalt változatos, izgalmas kertkép. Az évelőágyásokban az a trend, hogy egyre változatosabb, sokszínűbb, természetközeli társításokat hoznak létre. Hódít az otthoni zöldségtermesztés is, egyre több kertben találkozhatunk ötletes, praktikus kiemelt zöldségágyásokkal. Az elkövetkező évek másik nagy slágere a vadvirágos rétek lesznek. Napjainkban már rendkívül jó minőségű keverékeket lehet külföldről beszerezni, melyek 50-60 virágfajta magjából állnak, hazai körülmények között is jól működnek. Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az Ausztriában és Németországban több mint 10 éve hódító a fürdőtavak iránt, ami nem csoda, hisz gyönyörűek, könnyen beilleszthetőek akár egy tájképi kertbe is, egész évben változatosan díszítve azt. Vizük 100 százalékig biológiai úton tisztul, így semmilyen vegyszert sem tartalmaznak, sokkal lágyabb, mint a medencéké, érzékeny bőrűek is használhatják.

Borbás Ágnes (Dekor & Mentha) azt vallja, hogy a kert a kényelem, a kreativitás, a pihenés zöld oázisa, ahol aktívan vagy épp ellenkezőleg, relaxálva pihenhetjük ki a hétköznapok fáradalmait. Szerencsére már itthon is érzékelhető, hogy az otthon és a kert egy közös térré alakítható, néhány bútor és dekoráció összehangolásával. Azzal, hogy megjelentek a kanapészerű, időjárásálló kerti bútorok, kinyitották előttünk a kaput egy újabb nappali kialakításához, ahol szintén teret adhatunk a családi és a baráti összejöveteleknek. Mert a mai kerti bútorok tervezésénél már előtérbe helyezik a kényelmet, az esztétikát és az abszolút praktikus kivitelezést. Így például az erkély- és balkontulajdonosok esetében már sokkal nagyobb bútorkínálattal találkozhat az, aki úgy dönt, hogy szeretne hétvégenként kint reggelizni vagy esténként kiülve olvasgatni egy könyvet. Érzékelhetően kezdenek előtérbe lépni a minőségi és szép kivitelezésű bútorok mind a kis, mind a nagy terek/kertek tulajdonosainál. Fura mód, ha kertről van szó, akkor a színek kiválasztásában jóval merészebbek vagyunk, mint bármely más lakótér esetében. Kezdünk elrugaszkodni a sötétbarna pácolástól, és bátran nyúlunk a fehér, az antracit és az élénk színek irányába.

A Gardenexpo és társrendezvénye, az Orchidea Ünnep, március 20-22. között 9. alkalommal várja látogatóit a Budapest Sportarénában. A kerti eszközök, bútorok, növények és szakértők mellett fantasztikus bemutatókertek is lesznek a helyszínen, melyekből ihletet meríthetünk saját kertünk megtervezéséhez és berendezéséhez. Érdemes előre regisztrálni a www.gardenexpo.hu oldalon, mert értékes nyeremények, fődíjként egy kerti garnitúra kerül kisorsolásra!