Biztonságosan utazni

2018. június 11.
Mindannyiunk számára fontos, hogy a nyaralásunkról milyen élményekkel térünk haza, hogy igazi, pihentető álomutazásként és ne kellemetlen emlékként tekintsünk vissza rá.

A biztonságon mai, gyorsan változó világunkban egyszerre több mindent is kell érteni.

Alapvető a célország politikai és gazdasági biztonságának, valamint a helyi közbiztonságnak a kérdése. A biztonságos célpont kiválasztásában sokat tudnak segíteni a tapasztalt utazási szakértők, akik helyismeret és naprakész információik birtokában tudnak tanácsot adni a megfelelő döntés meghozatalához.
Hasznos információkat találunk a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának folyamatosan aktualizált honlapján konzuliszolgalat.kormany.hu is. Itt országok szerinti bontásban kapunk részletes tájékoztatást a felkeresni kívánt úti cél viszonyairól, közbiztonságáról, esetleg azon térségekről, melyek fokozott kockázatot jelentenek, vagy amelyekbe az utazás egyáltalán nem javasolt.

Előfordulhat, hogy az ott tartózkodásunk idején valamely váratlan esemény miatt akadályba ütközik a tovább- vagy hazautazásunk. Ilyenkor is előny, ha utazási irodán keresztül szerveztük utazásunkat, mivel nem egyedül kell megbirkóznunk az ilyenkor bizony gyakorta kaotikus helyzettel, hanem számíthatunk az utazásunkat szervező iroda aktív segítségére. Gondoljunk csak az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010 tavaszán bekövetkezett kitörésére. Az Európa távoli szigetén bekövetkezett természeti katasztrófa több millió utast érintő járattörlésekhez vezetett. Azok, akik utazási irodánál foglalták utazásukat, vagy repülőjegyüket, tudtak kihez fordulni; a felkészült utazási tanácsadók rövid időn belül alternatív megoldást kínáltak az utasok hazautazásához.

A biztonságos utazás egy másik fontos összetevője a megbízható utazási iroda kiválasztása. Bízzuk a pénzünket profi és jogszerűen működő utazási vállalkozásra! Erről Budapest Főváros Kormányhivatalának honlapján tájékozódhatunk.

Fontos, hogy az utazás lefoglalása előtt részletesen olvassuk végig az utazási szerződést. A dokumentumnak tartalmaznia kell az utazásszervező adatain és BFKH bejegyzési számán túl a megrendelt szolgáltatásokat, a teljes részvételi díjat, továbbá a szerződő felek jogait és kötelezettségeit.

A biztonságos utazás további fontos velejárói az útlemondási és utasbiztosítások. Az utazások lefoglalásakor útlemondási biztosítást köthetünk. Ennek díja az utazás árának 2-5%-a, és orvos által igazolt váratlan betegség vagy baleset esetére nyújt védelmet.

Végül, de nem utolsó sorban elengedhetetlen, hogy külföldi utazásaink során rendelkezzünk utasbiztosítással. Sokan azt gondolják, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy az egyes bankkártyákhoz kapcsolódó utazási biztosítási szolgáltatások védelmet nyújtanak. Ezek azonban jellemzően csak sürgősségi orvosi ellátásra, és alacsony összeghatárú költségtérítésre vonatkoznak. Szinte napi egy kávé áráért baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást köthetünk, mely fedezetet biztosít egy komoly káresemény bekövetkeztekor.

Érdemes tehát alaposan tájékozódnunk, és jól megfontolni, hogy kivel szervezzük utazásainkat.

A fentiekről bővebb információk találhatók a Magyar Utazási Irodák Szövetsége honlapján.

 

Promóció