Változás a bőrgyógyász szemszögéből

2019. március 13.
A változókort nemcsak a menstruáció elmaradása, hangulatingadozás, hanem bőrünk megváltozása is jelzi. Megkérdeztünk Dr. Dobozy Enikő bőrgyógyászt, mit is jelent ez pontosan.

Mi történik bőrünkkel a változókorban? A változókor legmarkánsabb jele a menstruáció elmaradása, melynek oka a nemi hormonok mennyiségének csökkenése. Mennyiségük, illetve arányuk változása a bőrben is jelentős változásokat eredményez, melynek esztétikai következményei is lehetnek. Az arcbőr legfelsőbb hámrétege a menopauzában elvékonyodik. Csökken a bőr megújulási képessége, lassabban képződnek a hámsejtek, az elhalt hámsejtek lassabban válnak le, emiatt persze az elszarusodott réteg is vastagabbá válik. Ezzel együtt a bőr zsírtartalma is csökken, a kötőszövet vízmegkötő képessége kisebb lesz, ezért szárazabbnak fogjuk érezni a bőrt. Emellett bizonyos ráncok – például a mimikai ráncok, amik már fiatalabb életkorban is megjelenhetnek – állandósulnak, elmélyülnek. A nyak területe különösen érintett az alacsonyabb izomtámogatás, gravitáció és bőr szerkezete miatt és ez korai bőrmegereszkedéshez vezethet. Ehhez társul még, hogy az UV-sugarak hatására ezen a területen is károsodnak a rugalmasságért és feszességért felelős kollagén- és elasztinrostok, mivel sajnos kevesebb figyelmet fordítunk életünk során a nyak és dekoltázs fényvédelmére.

Hogyan változtassunk bőrápolási rutinunkon? Menopauzában a csökkenő hormonszintek miatt kieső funkciók pótlása a legfontosabb. A hámsejtek megújulásának felgyorsítása egy fontos cél. A megvastagodó szaruréteg leválását elősegítő, és a hám vízmegkötő képességét helyreállító hatóanyagokra van szükség, hogy a bőr hidratáltsága helyreálljon. Kulcsfontosságú a kötőszöveti réteg sejtjeinek aktiválása, a kollagén termelés serkentése, és a pigment termelés szabályozásának normalizálása is. Érdemes olyan, természetes eredetű hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló készítményeket választani, amelyeket kifejezetten az érettebb bőrre fejlesztettek ki. Használatukkal arcbőrünk tömörebbnek, egyenletesebbnek és fiatalosabbnak hathat. Abban, hogy melyik lehet számunkra a leginkább megfelelő krém, nem csak a kozmetikusunkat, hanem a patikában dolgozó gyógyszerészt vagy akár bőrgyógyászt is érdemes megkérdezni.

Mit tanácsol a változókorban lévő hölgyeknek? A saját tapasztalatom, hogy a változókor kezdete kihívásokkal teli, megterhelő időszak, főként bőrgyógyászként látni, hogy bőröm nem a 20 éves énemet tükrözi. Azonban az évek során ráébredtem, hogy sokkal több pozitív dolog kíséri ezt a folyamatot, mint gondoltuk. Fontos, hogy lelkünk mellett testünket is felkészítsük a változásra, megőrizzük magabiztosságunkat, pozitív képet sugározzunk önmagunk felé és a külvilág számára egyaránt. Élvezzük, hogy sokkal több mindent engedhetünk meg magunknak. Lehet, hogy szakmai ártalom, de igenis meglephetjük magunkat a kedvenc krémünkkel.

Dr. Dobozy Enikő bőrgyógyász

A Vichy a változókori bőrápolás szakértője. Alapos ismereteire támaszkodva létrehozta a NEOVADIOL termékcsaládot, melynek termékei segítenek csökkenteni a menopauza bőrön megjelenő hatásait, javítani a bőrtömörséget, feszesíteni az arc körvonalát és elősegíteni a sugárzó megjelenést.

A Vichy laboratóriumai kimutatták, hogy a bőr hormonális öregedésében alapvető szerepet játszik a DHEA hormon, amely pozitív hatással van az epidermiszre és a bőr faggyútermelésére, ami az életkorral csökken. A kutatás alapján azonosították azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a DHEA hormon segít a bőr fiatalos megjelenésének helyreállításában. Valamint azt is azonosították, hogy az arc és a nyak területe, az alsó állkapocs és nyakvonal, a nyak alsó része és az arc körvonala általánosan először érintett a menopauza által.

A Vichy legújabb innovációja, a Neovadiol Phytosculpt balzsam segít a nyakterület feszesítésében és az arckontúr formálásában. A készítmény segít enyhíteni a bőr rugalmasság elvesztésének látható jeleit.

Neovadiol Phytosculpt-ban található Fitoszterolok (vadpáfrány levél-kivonat) formálják a kontúrokat, míg a Compensating Complex hatóanyagegyüttes segít a bőrtömörség-vesztés pótlásában.

Feszesítő ápolás balzsamos textúrával a mindennapokra: A bőrrel érintkezve 32 fokra melegített balzsam lágy textúrája ideális nyak- és arcmasszázsra. Miután a textúra lehűlt, réteget képez a bőrön, amely optikailag segít megemelni és feszesíteni a kívánt bőrterületet.

 

 

www.vichy.hu

Promóció