„A lányom példaképévé szeretnék válni”

2019. április 25.
Szédületes nemzetközi karrier az egyik legnagyobb dohányipari cég tudományos ismeretterjesztési vezetőjeként, két gyerek, vakító mosoly egy szimpatikus férj oldalán. A Svájcban élő, kanadai származású Gizelle Baker közösségimédia-oldala a sikeres, modern nő szimbóluma. A kutatónő elmélyült tudását, szenvedélyes hozzáállását és kisugárzását az orvostudomány és az üzleti szcéna tagjai egyaránt elismerik.

Csúcsvezetőként rendkívül szenvedélyesen és elkötelezetten mesélsz a munkádról. Mi az, ami motivál?

Epidemiológusként, majd a gyógyszeriparban is a segítés szándéka vezérelt, és most, a dohányterületen is így cselekszem. Több mint 15 évet töltöttem el a gyógyszeriparban kutatóként, ahol a tudományos munka mellett az ismeretterjesztés is feladatom volt. A dohányiparban ugyanezt teszem. Az a feladatom, hogy megosszam a füstmentes technológiákkal kapcsolatos kutatások során szerzett tudományos információkat. Kétségtelen, hogy a legjobb választás minden dohányzó számára a leszokás, hiszen a dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának abbahagyása biztosíthatja. Rengeteg olyan ember van azonban, aki nem szokik le. Ők véleményem szerint megérdemlik, hogy megfelelő információkat kapjanak a cigarettánál jobb dohányzási alternatívákról.

Érdekes, amit mondasz, hiszen a dohányzás és az egészség teljesen ellentétes fogalmak. Mégis, mi közöd lehet így az egészséges életmódhoz?

Tény, hogy a cigaretta rendkívül káros. Létezik azonban néhány olyan technológiai innováció és tudományos eredmény, amelyekről érdemes beszélni. Az én feladatom az, hogy a tudományos és közegészségügyi szakértőkkel megosszam az innovatív fejlesztések mögötti komoly kutatási folyamatokat és eredményeket. Bár nem kockázatmentesek ezek a technológiák, használat közben lényegesen kevesebb káros és potenciálisan káros anyagot szabadítanak fel, mint a cigarettafüst. Mindehhez azonban valóban a topon kell lennem, hiszen a tudomány emberei eleve fenntartásokkal kezelik azt, amit mondok, hiszen egy dohánymultit képviselek. Számukra nem elég a szép mosoly vagy a menedzserlendület: diplomás epidemiológusként valamennyi orvosszakmai kérdésükre korrekt és felkészült választ kell adnom.

Felmerül-e a kérdés mondjuk Svájcban, hogy másképp osztják a lapot a nőknek a tudományos életben vagy akár az üzleti szférában?

Szerencsésnek tartom magam, mert mindig komoly lehetőséget kaptam a bizonyításra. Azonban az, hogy élni tudtam a lehetőségeimmel, már korántsem szerencse, hanem tudás és rátermettség kérdése volt. Azoknál a vállalatoknál, amelyeknél munkatársként megfordultam, presztízskérdés volt az egyenlő tudásért és teljesítményért egyenlő bérezés elve és gyakorlata. Praktikusan is azt tapasztalom, hogy számos nő található a felsővezetésben. Cégünk a közelmúltban megkapta az Equal Salary elismerést. Ez azt jelenti, hogy biztosítjuk a nők és férfiak azonos bérezését az azonos munkáért, és lehetővé tesszük az egyező munkafeltételeket is.

Kétgyermekes családanyaként mennyire nehéz egyensúlyozni a hivatás és a magánélet között?

A nagyobbik gyerekem lány, és testközelből szeretném megmutatni neki, hogy igenis képes lehet nőként elérni a legnagyobb céljait, ha hisz magában, és megkérdőjelezhetetlenül megy előre. Szeretném, ha azt látná, nem illúzió a hivatás és a harmonikus családi élet megvalósítása. A hétköznapokban rendkívül tudatosan választom el a munkával és a családommal töltött időt. Amikor hazaérek a családomhoz, azonnal kikapcsolom a telefonomat, a laptopot sem veszem elő, és akármilyen nehéz is, nem foglalkozom a munkámmal, amíg le nem fektettem a gyerekeket. Jókora önfegyelem kell hozzá, viszont így átélhetjük a sokat emlegetett közös minőségi időt. Éjszaka aztán ölbe veszem a gépem, és megesik, hogy belehúzok a munkába.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.