Meglepetés gyerekeknek, felnőtteknek

2019. szeptember 30.
A Grimm-mese a kevésbé ismertek közül való – véli Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző-karmester. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra vadonatúj zenés játékot komponált, a darabot a Premier Kultcaféban láthatja a közönség – ahogy a mesékben mondják: apraja-nagyja.

Mert Dobszay-Meskó Ilona gyermekdarabjai a felnőtteket is rabul ejtik: „Míg a Jancsi és Juliska nem a mondanivalója, hanem a zenéje miatt sikeres, a Fehérlófia már a felnőtteknek is élmény. Nekem anyaként és zeneszerzőként is fontos, hogy a felnőtt se unatkozzon. A mese hasznos az emberi léleknek, nem véletlen, hogy divatba jött a meseterápia.”

Az előadás koncepciója szerint (rendező: Tarr Ferenc) úgy indul a mese, mintha ott helyben, mintegy improvizációként jönne létre. A klasszikusan ismert mesékkel ez nem tehető meg, mert senki sem hinné el, hogy ott találják ki.

„A mesélő, Lukácsházi Győző elkezd keseregni, hogy nem jöttek el a zenészek, elmarad az előadás. Egyszer csak előpattanunk, és elkezdjük kitalálni a mesét. Mi legyen? Legyen a királynak lánya? Milyen legyen, és mi történjék vele? Végig úgy, mintha semmi nem lenne előre megírva. Meglepetés a gyerekeknek – a szemük láttára, fülük hallatára születik meg az egész előadás. Ezt csak viszonylag ismeretlen mesével lehet megtenni. A végén, mintegy feloldásként mindent bevallunk: a szereplők meghajolnak és én is bemutatkozom, mint a darab szerzője.”

A gőgös királykisasszony minden kérőjét elutasítja: mindenkiben hibát keres, mindenkit kigúnyol. Apja ezért elhatározza, hogy férjhez adja az első emberhez, aki legközelebb felbukkan. Ez az ember a koldusruhába bújt királyi kérő, akit álla miatt Rigócsőrnek csúfolt előző nap a dölyfös lány. Nem is fedi fel kilétét addig, amíg meg nem tanítja választottját a házimunkára és a pénz becsületére. Akkor aztán leveti az álruhát és a királykisasszony királyné lesz.

Az általa alapított Ventoscala Sinfonietta tagjainak írta a darabot. „Ebben az együttesben csupa szólista kvalitású művész van, akik hagyományos zenekarokban játszanak ugyan, de némelyek különleges egyéni képességekkel vannak megáldva. Varga Zoltán Mihály vagy Bujtor Balázs színészi adottsága, sziporkázó humora nem érvényesülhet, amikor zenekarban ül. Mindent tudnak utánozni egy filmsztártól a Forma 1-es autókig, igazi poéngyárosok. Itt pont erre van szükség.”

Dobszay-Meskó Ilona fontosnak tartja a mese tanulságát. Szinte mindennap tapasztalni, hogy az embereknek semmi nem elég jó, mindenben keresik a kivetnivalót. Ez a mese megtanítja szétválasztani az értékest az értéktelentől, a valóságot a képzelettől, ami szerinte nagyon hasznos a mai gyerekek és felnőttek számára.

Időpont: október 12. 17.00, Premier Kultcafé
Helyszín: cafebudapest.hu