Senki sem más, de mindenki különböző

2019. szeptember 09.
Szeptember 11–15. között negyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapest LMBTQ kulturális eseménye, a Humen Fesztivál. Az összművészeti fesztivál egyik különlegessége egy három az egyben kiállítás, amit nem hagyhatunk ki.

A szeptember 11. és 13. között megrendezett fesztivál bővebb programjáról már mi is írtunk, de egy különleges programról még érdemes szót ejtenünk. Az idei évben először ugyanis a Humen Fesztivál saját szervezésű kiállítással is jelentkezik, rögtön hárommal is egyetlen helyszínen, amelyek mindegyike szervesen kapcsolódik egymáshoz. Szeptember 11-től a hónap végéig az Art9 Galéria ad helyet az ingyenesen látogatható kiállításoknak.

A Senkit nem érdekel című fotókiállítás a hazai LMBTQ közösség sokszínűségét mutatja meg Bielik  István fényképezőgépén keresztül. A különböző nemű, különböző korú, eltérő bőrszínű, vagy épp eltérő élet- és társadalmi helyzetben lévő fotóalanyok a szivárvány ezernyi árnyalatát jelképezik. A képek megmutatják, hogy mindannyian elsősorban emberek vagyunk: bár egyes tulajdonságaink eltérhetnek egymástól, de egy civilizált és normális világban ez a különbözőség senkit nem érdekel – hiszen csak az ember számít.

A Közel/Múlt az elmúlt harminc év magyar LMBTQ történetét idézi meg a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület fotóarchívumának segítségével.

A világ egyre veszélyesebb hely az LMTBQ közösség azon tagjai számára, akik olyan országokban élnek, ahol a közösséghez tartozni bűncselekmény – tucatnyi országban pedig akár halálbüntetés is kiszabható rájuk. Az ezekből az országokból segítséget kérő emberek száma folyamatosan növekszik. A Rainbow Railroad segélyszervezet ezeket az üldözötteket segíti, munkájukat és az egyedi sorsokat a kiállítás keretein belül kisfilmekkel mutatjuk be.

Szeptember 11-én egy privát tárlatvezetés során átfogó képet kaphatunk Király Tamás több mint három évtizedes pályafutásáról a Ludwig Múzeumban. A művész rövid idő alatt az underground színtér emblematikus alakjává vált: nemcsak utcai „divatbemutatóival”, performatív sétáival, hanem New Art Stúdió nevű butikjával is, ahol ruhákat árult az érdeklődők számára. A Király Tamás. Out of the Box című kiállítás felidézi azt a vizuális atmoszférát, ami Király divatbemutatóira oly jellemző volt.

Fotó: Bielik István/Humen Fesztivál