Juhász Anna: Álomból összefogás

2019. november 20.
Neked mit jelent a művészet? Ha mindenekelőtt szabadságot és érzékenységet – a szépségre, a világra –, akkor most nagyon közel járunk a FREYWILLE és az IGAZGYÖNGY Alapítvány közös missziójához.

Sokat gondolkodom azon, vannak-e véletlenek, vagy sorsunk vezet minket egy úton, de a döntés és a figyelem bennünk van, vajon észrevesszük-e a szépet, a feladatot, amivel szembe kell néznünk. Ezek a sorok tiszteletet adnak azoknak, akik megtalálták a feladatot, akik megmutatják nap mint nap, Madiba szavaival: „Nem az a legfontosabb az életben, hogy élünk, hanem a változás, amit mások életében létrehoztunk, azzal, ahogyan mi magunk élünk.”

Évek óta figyelem L. Ritók Nóra és az IGAZGYÖNGY Alapítvány tevékenységét, egy olyan tisztán emberi, szeretettel épülő közösség munkáját, ahol a művészet személyiségformáló és közösségteremtő erejében hisznek és tesznek. A Prima Primissima-díjas képzőművész és művészeti nevelő, L. Ritók Nóra saját módszerét (az úgynevezett hármasfókuszú vizuális nevelést) használva a diákok napról napra átélhetik az alkotás örömét. A 2000 óta működő művészeti iskola több mint félezer tanulója nehéz sorsú, és ezen belül is sokszor halmozottan hátrányos helyzetű kisgyerek. Tele vágyakkal, szépséggel, kíváncsisággal és tehetséggel. Azzal a tehetséggel, aminek nem szab gátat semmi, hisz az alkotni vágyás által eltűnik a szegénység, fájdalom, kudarc, de megszületik a szenvedély, öröm, motiváció, sikerélmény – egyedül és csoportosan is, ami segít áttörni azokat a falakat, amiket társadalmi vagy szociális helyzetük vont köréjük.

Ehhez a nem mindennapi munkához kapcsolódik idén ősszel a bécsi székhelyű FREYWILLE ékszermanufaktúra, akik vállaltan a művészet elhivatott képviselőjeként alkotják meg kollekciójukat időről időre. A cég magyarországi képviselete azonban ennél is többet tesz: irodalmi pályázatával lassan öt éve a tehetségek felkutatásán és támogatásán dolgozik, idén novemberben pedig egy olyan egyedülálló kezdeményezést indít útjára, melynek keretében Monet, Klimt, Mucha és más, világhírű művészek mellett, egy limitált kollekció által az IGAZGYÖNGY Alapítvány különleges gyerekrajzai kerülnek a Gavroche selyemkendőkre. A három különböző selyemkendőt a FREYWILLE budapesti üzletében, az Andrássy út 43. szám alatt vásárolhatják meg 17.500 Ft-os áron, a befolyt teljes összeget az osztrák cég az alapítvány javára ajánlja fel, ezzel is támogatva a szervezet művészeti tevékenységét és gyermekeinek alkotókedvét. De itt valami sokkal többről van szó, mint egy kendőről: egy olyan márka, ami a világ fővárosainak legelegánsabb negyedeiben hirdeti a művészet hatalmát mindenek felett, most valódi egyenlőségjelet von Európa egyik legszegényebb régiójában élő fiatalok tehetségével. És ez egy igazi csoda. Andy Mulligan angol író szerint a jótékonykodás függőséget okoz! Hogy ez mit is jelent, fedezzük fel együtt – mert egymásra figyelni és a másiknak adni talán a legszebb dolog, amit az ember elérhet.

IGAZGYÖNGY Alapítvány

E-mail cím: info@igazgyongyalapitvany.hu

Telefonszám: +36 30 179-4276

Honlap: https://igazgyongyalapitvany.hu/

FREYWILLE Budapest

E-mail cím: budapest@freywille.com

Telefonszám: 06 1 413 0174