Ezért leszel egyre lehangoltabb ősszel

2019. november 25. |

Mi úgy vagyunk vele, hogy ősszel összekapjuk az egész háztartást, és a családdal megszállottként követjük a napsugarakat a vasárnap délutáni kirándulásokon. De sokszor ez sem elég a jókedvhez...

A napsütéses órák számának csökkenésével párhuzamosan merül ki szervezetünk D-vitamin készlete, így a tél végére akár már hiánnyal is küzdhetünk. Pedig csak egy apró mozdulat mindennap!

A D-vitamin a nap UVB sugárzásának hatására termelődik a bőrben és aktiválódik a szervezetben. Más vitamintól eltérően nemcsak élelmiszerből nyerhető ki, hanem maga a szervezetünk is képes előállítani, tehát, amit mi D-vitaminként ismerünk, valójában egy szteroid hormon előfutára. Az elmúlt években kezdtek nagyobb figyelmet szentelni neki, mivel a kutatások bizonyították, hatása nem korlátozódik a csontképződésre, befolyással van az immunrendszerünkre is. Nem meglepő tehát, hogy világszerte egyre több kutatócsoport foglalkozik a D-vitamin hiány egészségre gyakorolt hatásaival.

Fontos a teljes értékű, tengeri halakban, májban és tojásban gazdag étkezés, de mivel ez csak D-vitamin szükségletünk 10-20%-át képes biztosítani, ezért nélkülözhetetlen a „plusz” D-vitamin bevitel is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 1 éves kor alatt napi 400-1000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin- bevitelt javasol, 1 éves kor felletti gyermekeknek 600-1000 NE-t, míg 18 évnél idősebb felnőtteknek 1500-2000 NE-t tanácsol a D-vitamin hiány megelőzésére. A helyes étkezés és a D-vitamin szedése mellett a lelki egyensúly érdekében a hidegebb hónapokban se féljünk kimozdulni a természetbe. A friss levegő és a mozgás mellett kiélvezhetjük azokat a pillanatokat, amikor előbújik a Nap, és a hátizsákunkban is könnyedén elfér a kedvenc D- vitaminunk, a D-VION.

Fotó: Getty Images

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően dallos bogi

Az ünnepek alatt sem kell lemondani a kényelemről Iszak Eszti és Dallos Bogi kedvenc fehérneműinek köszönhetően

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera bemutató

Új bemutatóit és repertoárelőadásait kínálja az újévtől fizetős streamingszolgáltatásban az Opera