Ezért leszel egyre lehangoltabb ősszel

2019. november 25.
Mi úgy vagyunk vele, hogy ősszel összekapjuk az egész háztartást, és a családdal megszállottként követjük a napsugarakat a vasárnap délutáni kirándulásokon. De sokszor ez sem elég a jókedvhez...

A napsütéses órák számának csökkenésével párhuzamosan merül ki szervezetünk D-vitamin készlete, így a tél végére akár már hiánnyal is küzdhetünk. Pedig csak egy apró mozdulat mindennap!

A D-vitamin a nap UVB sugárzásának hatására termelődik a bőrben és aktiválódik a szervezetben. Más vitamintól eltérően nemcsak élelmiszerből nyerhető ki, hanem maga a szervezetünk is képes előállítani, tehát, amit mi D-vitaminként ismerünk, valójában egy szteroid hormon előfutára. Az elmúlt években kezdtek nagyobb figyelmet szentelni neki, mivel a kutatások bizonyították, hatása nem korlátozódik a csontképződésre, befolyással van az immunrendszerünkre is. Nem meglepő tehát, hogy világszerte egyre több kutatócsoport foglalkozik a D-vitamin hiány egészségre gyakorolt hatásaival.

Fontos a teljes értékű, tengeri halakban, májban és tojásban gazdag étkezés, de mivel ez csak D-vitamin szükségletünk 10-20%-át képes biztosítani, ezért nélkülözhetetlen a „plusz” D-vitamin bevitel is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 1 éves kor alatt napi 400-1000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin- bevitelt javasol, 1 éves kor felletti gyermekeknek 600-1000 NE-t, míg 18 évnél idősebb felnőtteknek 1500-2000 NE-t tanácsol a D-vitamin hiány megelőzésére. A helyes étkezés és a D-vitamin szedése mellett a lelki egyensúly érdekében a hidegebb hónapokban se féljünk kimozdulni a természetbe. A friss levegő és a mozgás mellett kiélvezhetjük azokat a pillanatokat, amikor előbújik a Nap, és a hátizsákunkban is könnyedén elfér a kedvenc D- vitaminunk, a D-VION.

Fotó: Getty Images

Promóció