Az évtized 5 legnagyobb wellness-mítosza

2019. november 18.
A szénhidrátoktól való babonás rettegéstől a citromos víz anyagcserét javító hatásáig rengeteg olyan trend kapott szárnyra az elmúlt években, melyek a gyakorlatban nem pont úgy működnek, ahogy azt mondják. A következő évtizedbe már talán ezek nélkül a mítoszok nélkül lépünk át.

Mindenki szeretne egészségesebben és tovább élni, és ezért sok mindent megtesz, sok tanácsot meghallgat például arról, mennyi vizet kell inni egy nap, vagy hogy szabad-e izzadásgátlót használni. Nézzük, milyen népszerű wellness-mítoszokat cáfolt meg a tudomány!

1. Napi nyolc pohár vizet kell inni.
“Az egyén vízszükséglete rengeteg tényezőtől függ. Befolyásolja például az időjárás, az egészségi állapot, a testsúly és a test zsír-izom aránya” – sorolta Dr. Cara Pensabene belgyógyász. “Ráadásul az elfogyasztott ételekből is jut vízhez a szervezetünk” – tette hozzá. Ahelyett tehát, hogy egy bizonyos elérendő mennyiségre fókuszálunk, a szakemberek azt javasolják, hogy figyeljünk inkább arra, hogy szomjasak vagyunk-e. Könnyen lehet, hogy azt tapasztaljuk, hogy a nyolc pohárnál több, esetleg kevesebb vízre van szükségünk egy-egy nap.


2. Az izzadásgátló rákot okoz.
“Eddig egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy az izzadásgátlók használata kapcsolatban állna bármilyen rákfajta kialakulásával” – jelentette ki Dr. Janette Nesheiwat onkológus. “Az izzadásgátlók nem okoznak rákot. A higany az a fém, melyről bebizonyosodott rákkeltő hatása, de ezt ma már tilos használni a kozmetikumokban”- tette hozzá a szakorvos.

3. A szénhidrátoktól hízunk.
A szénhidrátmentes diéták aranykora volt az elmúlt évtized, pedig nincs különösebb okunk arra, hogy kihagyjuk az étrendünkből ezt a tápanyagot. “Valójában ha hosszú ideig nem eszünk szénhidrátot, azzal vérszegénységet, csontritkulást vagy idegrendszeri károsodást kockáztatunk” – mondta a belgyógyász. “Nem lehet azt mondani, hogy nem hízunk a szénhidrátoktól, hiszen bármitől hízhatunk, ha túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkbe” – tette hozzá a szakember. Az igazság az, hogy ha növényi rostok formájában fogyasztjuk el a napi szénhidrátadagot, nemhogy hízunk, de a fogyást a segíthetjük vele.


4. A halolaj-készítmények csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Egy 2012-es felmérés szerint több halolaj készítményt fogyasztottak a fejlett világ országaiban, mint bármilyen más táplálékkiegészítőt vagy vitamint. Az igaz, hogy a zsíros halfajtákban található omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, így a szívet is védi, ám a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány eredményei szerint a halolaj-készítmények önmagukban nem segítenek a szívbetegségek és a sztrók megelőzésében. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell omega-3 zsírsavat tartalmaznia az étrendünknek, hanem azt, hogy hatékonyabb, ha az ételeinkkel visszük be a szervezetünkbe, és a testmozgásra is fektetünk hangsúlyt, mintha csak a kapszulákat kapkodnánk.

5. A citromos víz felturbózza az anyagcserét.
“Nem létezik az anyagcserét egy csapásra felpörgető varázsszer” – oszlatta el a tévhiteket Kim Rose dietetikus. “A gyorsabb anyagcserét a fogyáshoz kapcsoljuk. Az anyagcsere pedig attól lesz gyorsabb, ha nagyobb az izomtömegünk. Ezért is lassul a metabolizmus a kor előrehaladtával, hiszen az izmok mennyisége fokozatosan csökken” – magyarázta a testünkben zajló folyamatokat a szakember. A csípős ételek és a reggeli citromos víz nem tudják felgyorsítani a folyamatokat, nem égetünk több kalóriát tőlük, ellenben a testmozgás segít, ha ilyen céljaink vannak.

Fotó: Unsplash