Mire jó az aktív szén? És mire nem?

2019. november 10.
Az aktív szén szinte mindenhol ott van már: a fogkrémben, szappanban, arcpakolásban, a fekete fagylaltban, hamburgerzsemlében és cappuccinóban. Sokak szerint természetes méregtelenítő, mely eltávolítja a káros anyagokat szervezetünkből. De valóban mindenben ott a helye?

Ha az orvoslásban használható az aktív szén, hogy a lenyelt mérget megkösse a szervezetben, akkor kisebb mennyiségben a hétköznapokban is működhet – gondolnánk. Ám ez nem feltétlenül igaz, és nem valószínű, hogy a cappuccinónkban is ott kellene lennie.

Mitől aktív az aktív szén?
Amikor magas hőmérsékletre hevítik a szenet, különböző gázokat adnak hozzá, például oxigént, hogy pórusok képződjenek a felszínén, melynek hatására hatékonyan tudja megkötni a folyadékokat. Az orvoslásban például túladagolás esetén adnak a páciensnek aktív szenet, hogy az megakadályozza a méreg felszívódását a szervezetbe.

Ám mellékhatásként hányás és tüdőproblémák jelentkezhetnek. A hétköznapokon nincs is szükség ilyesfajta méregtelenítésre, hiszen a májunk és a veséink elvégzik ezt a munkát. Ha az egészségmegőrzés a cél, sokkal célravezetőbb és veszélytelenebb, ha egészségesen étkezünk, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, eleget alszunk és legalább hetente háromszor mozgunk.

A fog nem lesz fehérebb
Az ételeinkből tehát jobb, ha kihagyjuk az aktív szenet, ám mi a helyzet a fogkrémmel, szappannal vagy arcpakolással? Rossz hírünk van az aktív szenes fogkrémet használóknak. A Torontói Egyetemen végzett friss kutatás szerint az aktív szén alulmaradt hatékonyságban a hidrogén-peroxiddal vagy a mikroszemcséket tartalmazó fogkrémekkel szemben. Ráadásul az aktív szén gyomorba kerülésének veszélye is fennáll, ha ilyen fogkrémet használunk, ezért a tudósok egyértelműen más alternatívát javasolnak a makulátlan mosoly eléréséhez.


Emellett az aktív szenes fogkrémek általában nem tartalmaznak fluoridot, melyet a fogkrémen kívül más forrásból nem nagyon tud a szervezetünk szerezni, pedig elengedhetetlen az ásványi anyag a fogzománc egészségéhez.

Szebbek leszünk tőle?
Az aktív szén samponokban és hajkondicionálókban, valamint arcápoló készítményekben is megtalálható. Bár alapvetően biztonságos a használata ezekben a szépítőszerekben, ám nem támasztja alá eddig egyetlen kutatás sem, hogy segítene a bőrproblémák megoldásában, vagy a haj korpásodásának megszüntetésében. Ehelyett viszont magába szívja a bőrön, fejbőrön található olajokat, így túl gyakori használata a bőrfelszín kiszáradásához, kipirosodásához vezethet.
Az aktív szenet tehát jobb meghagyni a kórházaknak és az orvosoknak, úgy tűnik, egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy egészségesebb vagy szebbek lennénk tőle. A megfelelő étkezés és a bőrtípusunknak, hajtípusunknak megfelelő krémek és szerek sokkal hatékonyabbak az egészség megőrzésében.

Forrás: LiveScience
Fotó: Unsplash