D-vitamin 40 felett

2019. december 03.
Nyakunkon az influenzaszezon és itt van újra az örök kérdés: mit csináljak, mit szedjek, ha talpon akarok maradni tavaszig. Dolgozó nő vagyok, és idén sem a Karib-tengeren töltjük a telet. Viszont unom azt is, hogy minden tél a megfázások és a sütievés jegyében teljen.

Utánaolvastam a neten, kiderült persze, hogy minden gyógyít mindent, szóval jobbnak láttam a sarki gyógyszertárban megbeszélni az ügyet a patikussal. A napfényről magyarázott, hogy annak hiányában feltétlenül szedjek D-vitamint, mert a klasszikus C-vitamin nem lesz elég a terveimhez. Idén a D- vitamin lett a másik befutó: egy kicsi, sárga gyöngybe zárt napfény-pótló lesz az én hű támogatóm.

Az én 4+1 okom, amiért D-vitamint fogok szedni mostantól:

  1. 40 elmúltam, munka, gyerek, rohanás egész nap. Jól is szeretnék kinézni, de legalábbis szeretnék formában maradni. Ezért elkezdtem biciklizni, jógázni, és a nyáron is idétlenül ugráltam a vízi trambulinon a Balcsiban. Persze 20 perc után teljesen kinyúltam. Szóval az erő nem mondanám, hogy velem volt. Aktív szeretnék lenni és az is maradni.
  2. Ha azt veszem, hogy a korral romlani fog a csontjaim állapota, és feltételezem, hogy az életközepi válságom és a gyerekeim jövőre már akár a szörfözésre is rávesznek majd, akkor klassz lenne nem kitörni a lábamat. Szóval, nem árt csontozatra is időben erősíteni.
  3. Több aktivitás- több önbizalom. A mozgás jókedvre derít, attól pedig több energiánk, önbizalmunk lesz az élettel megbirkózni. A több aktivitáshoz viszont erőnlét is kell és erős csontok. A D-vitamin hat az immunrendszer működésére, és amint mondtam, az aktívabb életért mindent bevetek.
  4. Megnéztem azt is, hogy mennyi a szervezetünk napi D-vitamin szükséglete (1500- 2000 nemzetközi egység egy normális testsúlyú felnőtt esetében) és hogy miből tudom mindezt bevinni. A tengeri halak, tejtermékek, tojás és a gomba csodás D-vitamin források, de a mennyiség nem mindig elég.

+ 1

A napfény hatására elég sok D-vitamin keletkezik a szervezetünkben, ezért nagyon fontos mindenkinek nyáron is legalább egy picit a napra menni. Viszont irodai munka mellett ez az idő töredéke a szükségesnek. Fényvédős arckrémet használok, a fényvédők azonban kiszűrik a sugarakat, amelyek a bőrben a D-vitamin képződését beindítják. Nehéz ezt kisakkozni, inkább egész évben szedek D-vitamint. Sűrített napfénypótlás, kicsi sárga gyöngyben.

Szóval az a tervem, hogy idén D-vitaminszedéssel és aktív kikapcsolódással fogom tölteni a telet. Igyekszem legalább napi tíz percet jógázni, hétvégenként korcsolyázni meg síelni, forralt bort iszogatva sétálni a városban, sőt akár kirándulni is a havas erdőben. A következő negyven évemben pedig bomba formában leszek.

Promóció