D-vitamin 40 felett

2019. december 03. |

Nyakunkon az influenzaszezon és itt van újra az örök kérdés: mit csináljak, mit szedjek, ha talpon akarok maradni tavaszig. Dolgozó nő vagyok, és idén sem a Karib-tengeren töltjük a telet. Viszont unom azt is, hogy minden tél a megfázások és a sütievés jegyében teljen.

Utánaolvastam a neten, kiderült persze, hogy minden gyógyít mindent, szóval jobbnak láttam a sarki gyógyszertárban megbeszélni az ügyet a patikussal. A napfényről magyarázott, hogy annak hiányában feltétlenül szedjek D-vitamint, mert a klasszikus C-vitamin nem lesz elég a terveimhez. Idén a D- vitamin lett a másik befutó: egy kicsi, sárga gyöngybe zárt napfény-pótló lesz az én hű támogatóm.

Az én 4+1 okom, amiért D-vitamint fogok szedni mostantól:

  1. 40 elmúltam, munka, gyerek, rohanás egész nap. Jól is szeretnék kinézni, de legalábbis szeretnék formában maradni. Ezért elkezdtem biciklizni, jógázni, és a nyáron is idétlenül ugráltam a vízi trambulinon a Balcsiban. Persze 20 perc után teljesen kinyúltam. Szóval az erő nem mondanám, hogy velem volt. Aktív szeretnék lenni és az is maradni.
  2. Ha azt veszem, hogy a korral romlani fog a csontjaim állapota, és feltételezem, hogy az életközepi válságom és a gyerekeim jövőre már akár a szörfözésre is rávesznek majd, akkor klassz lenne nem kitörni a lábamat. Szóval, nem árt csontozatra is időben erősíteni.
  3. Több aktivitás- több önbizalom. A mozgás jókedvre derít, attól pedig több energiánk, önbizalmunk lesz az élettel megbirkózni. A több aktivitáshoz viszont erőnlét is kell és erős csontok. A D-vitamin hat az immunrendszer működésére, és amint mondtam, az aktívabb életért mindent bevetek.
  4. Megnéztem azt is, hogy mennyi a szervezetünk napi D-vitamin szükséglete (1500- 2000 nemzetközi egység egy normális testsúlyú felnőtt esetében) és hogy miből tudom mindezt bevinni. A tengeri halak, tejtermékek, tojás és a gomba csodás D-vitamin források, de a mennyiség nem mindig elég.

+ 1

A napfény hatására elég sok D-vitamin keletkezik a szervezetünkben, ezért nagyon fontos mindenkinek nyáron is legalább egy picit a napra menni. Viszont irodai munka mellett ez az idő töredéke a szükségesnek. Fényvédős arckrémet használok, a fényvédők azonban kiszűrik a sugarakat, amelyek a bőrben a D-vitamin képződését beindítják. Nehéz ezt kisakkozni, inkább egész évben szedek D-vitamint. Sűrített napfénypótlás, kicsi sárga gyöngyben.

Szóval az a tervem, hogy idén D-vitaminszedéssel és aktív kikapcsolódással fogom tölteni a telet. Igyekszem legalább napi tíz percet jógázni, hétvégenként korcsolyázni meg síelni, forralt bort iszogatva sétálni a városban, sőt akár kirándulni is a havas erdőben. A következő negyven évemben pedig bomba formában leszek.

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Ennél könnyebb, modernebb és szebb laptopot aligha találsz asus

Ennél könnyebb, modernebb és szebb laptopot aligha találsz