Se a D-vitamin, se a kalcium nem véd meg a csonttöréstől

2018. január 06.
Gyerekkorunk óta traktálnak minket a kalciummal, de a D-vitamint is gyakran javasolják a törékenyebb csontú időseknek. Most kiderült, hogy egyik sem teszi ellenállóbbá a csontozatot a töréssel szemben.

Kínai kutatók a két leggyakoribb csonterősítésre illetve a csonttörés megelőzésére felírt vitamin, a kalcium és a D-vitamin hatását vizsgálták újra. Az 51,000 főt analizáló kutatásban hol csak a kalcium, hol csak a D-vitamin, hol a kettő kombinált hatását nézték meg, 3 hónaptól egészen hét évig tartó változó intervallumokban.

A kutatás eredménye szerint gyakorlatilag semmilyen összefüggés nem mutatható ki a kalcium, illetve a D-vitamin és a csonttörések vagy repedések között, tehát ezek a készítmények egyáltalán nem védenek meg minket a csontok sérülésétől. Ez különösen problémás ha arra gondolunk, mennyi idős embert próbálnak ezekkel kúrálni.

A kutatók ugyan elismerték módszertani hibáikat, (például nem minden résztvevő esetében állapították meg a szervezet kezdeti alap D-vitamin szintjét) de ettől függetlenül is kitartanak amellett, hogy a kalcium és a D-vitamin egyáltalán hatástalan, ha a törékenyebb idősek csontjainak védelméről van szó.

NYTimes