Itália ihletésében

2020. február 17.
Olaszország az európai kávézás bölcsője, de az azzal kapcsolatos szokások az ország különböző részein meglepően változatosak. Az egyes régióknak megvannak a saját jellemzői és specialitásai, a Nespresso megújult kávékollekciója épp ezt a sokszínűséget tárja elénk.

Csaknem 120 éve, 1901-ben történt, hogy Luigi Bezzera feltalálta az espresso gépet, mely nem csak, hogy felgyorsította a kávéfőzési eljárást, de teltebb ízt is biztosított. A baristák ettől kezdve megbízható minőségben tudtak crema-réteggel borított kávét készíteni, és az espresso gépek hamarosan meghódították a világot. Elterjedésük új szintre emelte a kávéfogyasztást, így mára már Olaszországban négy csészéből hármat otthon fogyasztanak el az emberek. A Nespresso kapszulás kávégépei is erre az ötletre építenek, és lehetővé teszik, hogy mindenki otthon élvezhesse a minőségi kávézás élményét.

Ám nagy a különbség aközött, ahogyan egy velencei vagy például egy palermói szereti a kávéját. Régióról régióra változik a pörkölés, és megfigyelhető, hogy északról dél felé haladva egyre sötétebb lesz és az Arabica mellett egyre több Robustát tartalmaz a kávékeverék. A pörkölés során fontos változások történnek a kávészem belsejében, amelyek meghatározzák a kávé savasságát, keserűségét és aromáját. Minden egyes olaszországi nagyváros saját, komoly múltra visszatekintő pörkölési eljárással rendelkezik, amelyek megkülönböztetik őket a többi régiótól.

A Nespresso megújult Ispirazione Italiana kollekcióját éppen ez a sokféleség inspirálta. A benne található kilenc kávé egy-egy olasz város jellemző ízprofilját képviseli, így megkóstolhatjuk Róma, Firenze, Palermo vagy akár Genova lakóinak kedvencét és egy életteli corso-ra, vagy épp egy csendes tengerparti teraszra képzelhetjük magunkat.

A kávécsalád most két új taggal bővült, melyek Velence és Nápoly ihletésében születtek. Az Ispirazione Napoli intenzív pörköléséhez a régi időkben gyökerező helyi kávérituálé adta az ötletet, és általa mesterien bomlanak ki a kávé karakteres aromái. A Robusta hozzáadásával ez a bársonyos és krémes ital rendkívül testessé válik, és kesernyés utóízt kap. Az Ispirazione Napoli a Nespresso tisztelgése a kávézás olasz fővárosa és az ott dolgozó pörkölő mesterek tudása előtt. Ezt a kávét sűrű, krémes és intenzíven kakaós ízvilág jellemzi.

Az Ispirazione Venezia kávékapszula története onnan ered, hogy Velence a múltban az Ottomán Birodalom és Nyugat-Európa közötti híd szerepét töltötte be, és a mai napig a világ kávészállítmányainak egyik gyűjtőhelye. Ezért az itteni kávépörkölők megtanulták, hogyan lehet a sokféleségből harmóniát képezni. Az Ispirazione Venezia kávé kiegyensúlyozott, karamellás ízvilágú és kifejezetten testes ízű.

“Ha minőségi kávéról van szó, az emberek többségének elsőként Olaszország jut az eszébe. Az olasz kávé az északi részen található kikötővárosok gazdagságának és technikai fejlettségének köszönhetően vált ikonikussá. Több mint 30 éve már, hogy kávészakértőkből álló csapatunk elkezdte összeállítani a sokszínű és nagy hagyományokra visszatekintő olasz kávékultúrát idéző kínálatunkat” – mondta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete.

Bővebb információ a Nespresso Ispirazione Italiana kávékról: www.nespresso.com

Promóció