Hosszúra sikerült karantén: esélyként éli meg a gerincdaganattal élő kisfiú családja

2020. május 11.
A hatéves Zéténynek és húgának, Lellének már a kijárási korlátozás előtt is otthonuk falai jelentették a világ határait: az ovis társakat anya és apa, a játszóteret a plafonra erősített hinta helyettesíti. A mozgását akadályozó gerincdaganattal élő kisfiú a sportról sem mondott le: fekvőtámaszos edzéseit saját gyakorlatokkal egészíti ki. Mert a Bátor Tábor rutinos táborozói tudják, hogyan nem szabad feladni.

Zétény gerincén négy éve, anyák napján találtak daganatot, azóta hét műtéten van túl. A legutolsót követően éppen azon a hétfőn mehettek volna újra oviba, amikor az – ki tudja, mennyi időre – bezárta kapuit. „Nekünk kicsit hosszabbra sikerült a karantén” – mondja Zsófi, aki egyedül gondoskodik otthon kisfia rehabilitációjáról.

„A műtét után Lelle is itthon maradt velünk, nehogy hazahozzon valamilyen fertőzést a lábadozó bátyjának. Azóta a gyerekek a barátaikkal online tartják a kapcsolatot, és nagyon várják, hogy ismét együtt játszhassanak. Én az elején nagyon kimerültem, nemcsak a rehabilitációra kellet figyelnem, hogy Zétény mindig helyesen tartsa a lábát, kihúzza a hátát, végigcsinálja a napi 2,5 óra tornát és elektromos kezelést, hogy megfelelő legyen az étkezése, hanem hogy megmaradjak az anyukájuk is. Nehéz volt nekik elmagyarázni, hogy ez az ő érdekük is. Ők a jelenben élnek, a jelenben kell megoldani, hogy megmaradhassanak gyereknek. Furcsán hangzik, de mióta Attila itthonról dolgozik és kialakítottunk egy új rutint, a családi légkör kiegyensúlyozottabb és határozottan jó hatással van ránk az összezártság.”

„A közös rutin és az igények egyeztetése a családi dinamikánkra nagyon pozitív hatással van – teszi hozzá Attila. – Csak az számít, hogy az ember hogyan éli meg a változásokat. Én úgy látom, hogy a műtét előtt voltunk a mélyponton, amikor aggódnunk kellett Zétényért, és onnan már csak felfelé visz az út! Most sokat játszunk együtt, rajzolunk, társasozunk, történeteket találunk ki. Akadálypályát építünk, amilyet a Bátor Tábor családi táboraiban is csináltunk: az egymás mellé pakolt székek a tenger, a párna pedig a hajó. Zétény például a lávával nagyon szeret megküzdeni!”

Amióta mind otthon vannak, Zsófiék számára minden hétvége hosszú hétvége. Mindent megterveznek előre a heti menütől a bevásárlásig, így sokkal kevesebb a stressz, a fölösleges kiadás és a napi bosszúságok helyett több idő jut arra, ami igazán fontos. „Elkezdtünk aktívan sportolni, és ebben a gyerekek is lelkesen részt vesznek. Amikor Zétény látja, hogy apa edz, nem állítja meg, hogy mozgássérült, komplett gyakorlatsorokat talál ki magának. És nagyon szép fekvőtámaszokat nyom!”

Attila szerint a bezártság lehet lehetőség is. „Esélyt kaptunk, hogy kiszállhassunk a mókuskerékből, hogy visszakerülhessen a fókusz saját magunkra. Zétény javulást mutató eredményei pedig még nagyobb kitartásra ösztönöznek minket, legyen szó bármilyen kihívásról.”

 

A Bátor Táborban évente 1000 Zétényhez hasonló kis Bátornak és családjának nyújtanak életre szóló élményeket, adnak nekik erőt, bátorságot, hitet a gyógyuláshoz. Mivel idén a Bátrak nem tudnak elmenni a táborba, a tábor megy el a Bátrakhoz! Digitális Bátor Tábor épül. Adj hozzá egy virtuális téglát adó 1%-oddal! 

 Promóció