„A programozáson keresztül megtanítjuk gondolkodni a gyerekeket”

2020. augusztus 17.
Digitális világban élünk. A programozás néhány éven belül ugyanolyan elvárás lesz sok munkakörben, mint az idegen nyelv ismerete. Miért és kinek érdemes gyerekkorban a programozás megtanulását elkezdeni? Erről beszélgettünk dr. Breuer Anitával, a Logiscool élményalapú programozóiskola egyik alapító-tulajdonosával.

Közeleg a szeptember, és a szülők kezdik összeállítani a gyerekek különóráit. Az idegen nyelv és a sport mellé bekerülhet a programozás is. Mit ajánlanál a szülőknek, miért érdemes a gyereknek programozást tanulni – azon kívül, hogy ez a jövő?

A Logiscoolban a programozáson keresztül fejlesztjük a gyerekek logikus, algoritmikus gondolkodását. Olyan tudásra tesznek szert nálunk, amelyet az élet más területén is kamatoztathatnak. A programozásnak köszönhetően nagyon sokan jobban értik, és ezáltal jobban is szeretik a matekot. Egy program megírása nem más, mint egy nagy probléma kisebb problémákra történő felosztása és megoldása. Fontos, hogy a gyerekek megérezzék, hogy nem baj, ha valami nem sikerül elsőre, nem kell megijedni, ha hibáznak. A hibákat megkeresni és kijavítani jó dolog. Arra buzdítjuk őket, hogy ebből is tanuljanak, így fejlődik a kudarctűrő képességük is. Hozzánk bárki jöhet, mi azt ígérjük, hogy saját számítógépes játékot készíthetnek – és ezt valóban meg tudják tenni. Ez a generáció kütyükkel a kezében nő fel. Ha már a gyermek úgyis használja ezeket az eszközöket, akkor ne csak passzívan játsszon rajtuk, hanem alkosson is.

Általában a fiúk szeretnek számítógépes játékokkal játszani. Lányok is jöhetnek a Logiscoolba? Abszolút. Egyre több lány jön hozzánk, aminek nagyon örülünk. A játékok elkészítésében ők is kiélhetik a kreativitásukat. Ők mondják meg, milyen legyen a játék, hogy nézzen ki, kik legyenek a szereplők, milyen legyen a háttér. A célcsoportunk a gyerekek: a lányok és a fiúk egyformán ügyesek. Bár az első programozók nők voltak, a számítógépes játékipar fejlődése úgy hozta, hogy inkább a fiúk kezdtek el kódolni. Mi megmutatjuk a lányoknak is, hogy bárkiből lehet jó programozó.

A járvány miatt ti is az online térbe menekültetek. Szeptemberben visszatértek a tantermekbe? Vagy lehet ezt az oktatást csak online is folytatni?

Mi hiszünk a tantermi modellben, és nem csak azért, mert egyszerűbb, ha az oktató csak odalép a diákhoz, és már tud is segíteni. A gyerekek élménye más, ha együtt, egy csapatban dolgoznak. Összetartoznak, szeretnek találkozni egymással. Úgyhogy mi visszavárjuk a gyerekeket a Logiscool iskolákba. De ahogy eddig, úgy ezután is minden eshetőségre felkészülünk. Az elmúlt időszakban az élményalapú online oktatás feltételeit is megteremtettük, így ahhoz fogunk igazodni, amit a helyzet hoz. A Logiscool egy biztos pont a gyermekek életében: minden helyzetben folytatjuk a tanítást és tudjuk biztosítani a Logiscool élményt.

Bővebb információ ITT!

Promóció