Használjuk tanulásra a karantént!

2020. március 26.
Régóta meg akartunk már tanulni rendesen gépelni? Csak halogatjuk a nyelvtanulást? A koronavírus miatti kényszerű karantén lehetőséget ad most arra, hogy elsajátítsunk valami újat. Az interneten rengeteg, az érdeklődési körünknek megfelelő tanfolyam közül válogathatunk.

A kényszerű szobafogság alatt az egyik legnagyobb veszély, hogy nem ügyelünk megfelelően a testünk egészségére, leépülnek izmaink. Ez az immunrendszerünkre is rossz hatással van. Ám a rendszeres testmozgás mellett az elménk frissen tartására is fontos időt fordítani a karantén alatt. Ennek legjobb módja, ha belefogunk valami új dolog megtanulásába.


Számos tanulmány bizonyította, milyen fontos szerepe van a folyamatos önképzésnek, tanulásnak az agyunk épségének megőrzésében, az Alzheimer-kór és időskori demencia megelőzésében. A home office megadja annak lehetőségét, hogy magunk osszuk be az időnket, ráadásul nem kell sietnünk sehova, így kihasználhatjuk ezeket a napokat arra, hogy megtanuljunk valami új dolgot, amit régóta halogatunk vagy épp most találtunk rá. Ráadásul ha egy szintén karanténban lévő barátunkat, ismerősünket is rávesszük, hogy kezdjen bele ugyanabba a tanfolyamba, a motivációt is megadhatjuk egymásnak az együtt tanulás örömén túl.

Villámgyors gépírás

Az egyik leghasznosabb képesség a számítógépközpontú világunkban a tízujjas gépelés. Mivel ez nem megy egyik napról a másikra, és kitartó, mindennapos gyakorlás szükséges az elsajátításához, remek alkalom a többhetes kényszerszabadság arra, hogy elsajátítsuk és tökélyre fejlesszük. Rengeteg ingyenes programot találhatunk az interneten, amelyek nagyon hasonlóan épülnek fel. Iktassunk be a napirendünkben 15-20 perc gyakorlást, és a karantén végére a produktivitásunkban is jelentős javulást tapasztalhatunk.

Olvastad már?

Neveljünk kovászt

Szabadfi Szabolcs kenyerei messze földön híresek. Szabi, a pék, ahogy a legtöbben ismerik, úgy döntött, arra használja fel a saját karanténját, hogy megtanítja a kovásznevelés rejtelmeit bárkinek, aki rákattint. A házi kovász ráadásul még életmentő is lehet, ha kifogyunk a kenyérből, és sürgősen sütnünk kell valamit a családnak vacsorára.

Tanuljunk meg programozni

Tévhit, hogy a programozáshoz az kell, hogy valaki jó legyen matematikából. Ha eddig csupán ez tartott vissza minket attól, hogy elsajátítsuk ezt a manapság roppant hasznos és fontos képességet, jó hírünk van. A programozás pont úgy működik, mint egy idegen nyelvet tanulnása (aminek a jótékony hatásait szintén számos tanulmány bizonyítja). Szóval ha meg tudtunk tanulni angolul, németül, spanyolul, vagy bármilyen más idegen nyelven, akkor bizony a programozás is menni fog! A Codeacademy például lépésről lépésre tanítja meg az adott programnyelvet, fokozatosan mélyülhetünk el benne, gyakorlatokkal és világos magyarázatokkal szolgál, hogy mit, miért és hogyan csináljunk, ráadásul ingyen.


Táncra fel!

A tánc remek szórakozás, oldja a szorongást, örömet szerez és még a napi testmozgást is letudhatjuk vele. Arról nem is beszélve, hogy a karantén utáni örömbulin, amikor újra találkozunk a barátainkkal, elkápráztathatunk mindenkit a tánclépéseinkkel. Természetesen táncot tanulni online is tudunk. Van olyan táncstúdió, ahol a hiphoptól a klasszikus táncokig válogathatunk – ingyenes próbaidőszakkal –, míg máshol egy konkrét táncot (például a bachatát) sajátíthatjuk el meseterien az előttünk álló hetek alatt.

Varrjunk ruhát!

Egy időre most el kell felejtenünk, hogy boltról boltra járva válogathatjuk össze az új ruhatárunkat. Viszont ez remek lehetőség arra, hogy leporoljuk a varrógépünket, és megálmodjuk magunknak a tökéletes szoknyát, nadrágot, amit aztán mi magunk készítünk el. Az internet ehhez is számos lehetőséget nyújt. Választhatunk online mentort, aki személyre szabott segítséget nyújt nekünk abban, hogy eligazdjunk a szabás-varrás sűrű erdejében – annak megfelelően, épp hol tartunk, mennyi tapasztalunk van már benne. De ingyenes tanfolyamokon is végigrághatjuk magunkat, hogy elkészítsük a saját, egyedi ruhadarabjainkat a tanfolyamok végére.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash