Bántalmazás a neten – felismerni, segíteni!

2020. december 11.
Sokszor nehéz felismerni a kiskorúakkal szembeni visszaéléseket, főleg, mivel gyakran a gyermek is bizonytalan abban, rendben van-e, ami vele történik. A gyermekbántalmazás számos formát ölthet – ilyen lehet például a cyberbullying, az interneten történő zaklatás, csúfolás, megfélemlítés, de ide sorolható az intim felvételek megosztása is.

A bántalmazásnak ez a formája azért is veszélyes, mert bárkit érinthet, emellett gyakran rejtve marad. Fontos tehát felismerni a jeleket és tudni, mi a teendő. Ebben segítenek az UNICEF Magyarország szakértői az „Ismerd fel és tegyél ellene” kampány keretében, amelynek főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

Valódi problémák, valódi megoldások

A koronavírus-járvány hatására az elmúlt időszakban tovább nőtt a digitális térben eltöltött idő, hiszen sokszor már a gyermekek oktatása és a kapcsolattartás is online történik. Ezért is fontos az értő szülői figyelem – szakértők szerint ugyanis a bántalmazásnak legtöbbször vannak árulkodó jelei. Ilyen lehet a fej- és hasfájás, a teljesítmény romlása, az iskolába járás megtagadása. De vannak kevésbé egyértelmű tünetek is: ha a gyermek szétszórttá válik, társas kapcsolatai megváltoznak, érdeklődését veszti elfoglaltságaiban, szomorúság, szorongás, magányosság vesz erőt rajta, étkezési, alvási zavarai lesznek.

Beszélgessünk korlátozás helyett

 • Beszélgessünk gyermekünkkel, kérdezzük meg, mit csinál a neten, mivel tölti az idejét.
 • Beszéljünk neki az internet veszélyeiről. Mondjuk el, ha aggódunk miatta.
 • És ami ennél is fontosabb: tanítsuk meg nemet mondani.

Ha a gyermek maga mondja el, hogy zaklatják, az már fél siker

 • Ha gyermekünk hozzánk fordul problémájával, köszönjük meg neki – ugyanis felismerte, nem helyénvaló, ami vele történik, és mert segítséget kérni.
 • Nyugtassuk meg: nem kell okolnia magát a történtekért.
 • Keressünk közösen olyan megoldási stratégiát, ami neki és nekünk is megnyugvást ad.
 • Azonnali megoldás lehet a tiltás, a posztok töröltetése, vagy az oldal jelentése.
 • A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán tájékozódhatunk arról, milyen tartalmat és hogyan tudunk jelenteni, tiltani.
 • Érdemes végig gondolni, honnan indult a zaklatás (pl. iskola, különóra stb.) és jelezni az esetet az érintett pedagógusnak, szülőnek – fontos, hogy a probléma az adott közösség szintjén is kezelve legyen.

Intimitás a neten?

 • Szextingnek nevezzük azt, amikor szexuális jellegű fotót, videót küld valaki magáról e-mailen, chaten stb. Érdemes minél korábban elbeszélgetni gyermekünkkel az online tér veszélyeiről és arról, hogyan tudja magát megvédeni a neten.
 • Nézzünk utána az online szűrőprogramoknak, amelyek megvédhetik gyermekeinket az ismeretlen zaklatóktól.

 További tippek és információk, a témával foglalkozó szakértői videók találhatók az „Ismerd fel és tegyél ellene” kampányoldalon. A kampány részeként a szülők számára egy kisokos, a gyermekeknek pedig egy applikáció is készült: Help App.

A kampány főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

Promóció