Családon belüli erőszak: a karantén másik arca

2020. március 28.
Az otthoni karantén komoly és valós veszélyt jelent azok számára, akik bántalmazó partnerrel élnek együtt. A társadalom többi tagjától való elzárkózás elengedhetetlen a világjárvány mérséklésében, ám a zárt ajtók növelhetik a családon belüli erőszak elkövetésének esélyét.

Míg sokan boldogan maradnak otthon, és dolgoznak home office-ban a családjuk körében, az izoláció és a karantén egy olyan otthonban, ahol bántalmazó partnerrel él valaki, komoly veszélyeket rejt magában. A szakemberek attól tartanak, hogy a világjárvány növeli a családon belüli erőszakos cselekmények számát, legyen szó érzelmi, fizikai vagy verbális agresszióról.


A statisztikák szerint élete során csaknem a nők negyede szenved el valamilyen erőszakos cselekményt. Az érintettek átlagosan 35 alkalommal élnek át bántalmazást, mielőtt segítségért fordulnak, és sokszor csak akkor lépnek, amikor az agresszió már a gyerekeiket is közvetlenül érinti.

Azoknak a nőknek, akik erőszakos partner mellett élnek, a zárlat veszélyesebb lehet, mint maga a Covid-19 vírus. Számukra csapda a karantén, ahol a nap 24 órájában az erőszakos partnerükkel vannak egy helyen, azoktól a személyektől és szervezetektől is elzárva, akik segíteni tudnának. Ráadásul a bezártság fokozottan agresszívvá teheti az eleve abuzív személyeket.

„Az izolációban egyedül maradni a saját gondolatainkkal nem mindenkinek örömteli tapasztalat. A túlgondolás, a túlanalizálás után a veszély katasztrofálisabbnak tűnhet a valós mértékénél. Ezek a kognitív tapasztalások hatással vannak a viselkedésre is. A megnövekedett érzelmi stimuláció, a pánik olyan reakciókhoz vezethet, amelyeket áldozatuk vélt vagy valós hibáira vetítenek ki, és érzelmi vagy fizikai erőszakban vezetnek le az arra hajlamos személyek” – magyarázta Nancy Sokarno pszichológus az ausztrál Marie Claire magazinnak.

Olvastad már?

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint is ugrásszerűen megnő a nők ellen elkövetett, családon belüli erőszakos cselekmények száma háborúk, természeti katasztrófák, járványok idején. Nincs ez másként a koronavírus-járvány esetén sem. Kínai statisztikák szerint februárban háromszor annyi családon belüli abúzusról érkezett feljelentés a rendőrségre, mint az előző év hasonló időszakában.

A jelenlegi krízis ráadásul azzal is bonyolítja az áldozatok helyzetét, hogy az egészségügy túlterhelt a koronavírussal fertőzött páciensek miatt, így orvosi segítséghez is nehezebben jutnak az erőszak áldozatai. Ráadásul sokan azért sem fordulnak a kórházakhoz, mert félnek, hogy elkapják a vírust.

„A rendőrség dolgozik a járvány alatt is, mindig legyen ott az áldozatok szeme előtt vésztervként a hivatalos hatóság. Ráadásul a speciális, családon belüli erőszakkal foglalkozó civil szervezetek szakembereihez is fordulhatnak az áldozatok bármikor” – hívta fel rá a figyelmet a pszichológus.

Olvass tovább!

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash