Fejfájás, migrén, elhízás: fókuszban a nők!

2020. december 15.
A fejfájás és az elhízás népbetegség. A budapesti MIND klinika két vezető szakorvosa, dr. Csiba László neurológus és dr. Stella Péter diabetológus beszélt nekünk ezekről a minden korosztályt, főleg nőket érintő betegségekről, amelyek így az ünnepek közeledtével aktuális témák. Ami nagyon fontos: a fejfájást komolyan kell vennünk, az elhízás pedig nem csak esztétikai probléma! A jó hír az, hogy mindkettőre van megoldás, 20-30 kiló testsúlycsökkenést elérve jelentősen tudjuk enyhíteni a komoly társbetegségek terhét.

„Magyarországon a népesség 8-12%-a migrénes. Ez azt jelenti, hogy közel 800 ezer migrénbetegünk van, és az is jellemző, hogy több köztük a nő, mint a férfi. A migrén már korán, a második, harmadik életévtizedben megjelenhet, gyakori a családi halmozódás. Sokszor a stressz oldódásakor jelentkezik (pl. egy vizsga után, hétvégén), tönkretéve a pihenést, a hétvégi kirándulást, megviseli az emberi kapcsolatokat. A migrén akár 2-3 napig is eltarthat. Ha nagyon intenzív a migrénes roham, a beteg hány, munkaképtelen, legszívesebben egy sötét szobában lenne, mert zavarják a hangok, fények, nem tud érdemi munkát végezni” – foglalta össze a legfontosabbakat dr. Csiba László.

Csiba-Laszlo

A másik kategória az úgynevezett „tenziós vagy abroncsszerű fejfájás”, amitől a magyar lakosság 40-60%-a szenved. Ettől még dolgozhatunk, de rontja az életminőségünket. Fejfájásunkat provokáló tényezők többek közt: a krónikus stressz, a helytelen táplálkozás, az alvásritmus felborulása.

Az elhízás nem csak esztétikai probléma!

„Orvosi szempontból a legkönnyebben úgy lehet definiálni az elhízást, hogy kiszámoljuk a testtömegindexet. Életkilátások szempontjából, aki 30-as testtömeg index felett van, annak 50%-kal csökken az esélye, hogy megéri a 70 éves kort. A túlsúly kialakulása elsősorban a rossz életmóddal van összefüggésben. A szükségesnél sokkal többet, és nem megfelelő minőségben étkezünk. Energiatöbbletet viszünk be. Márpedig, ha a szervezet egyensúlya felbomlik, egyértelműen testsúlyfölösleghez, és anyagcsere problémákhoz vezet” – mondta dr. Stella Péter.

A túlsúlyunk egyik következménye a krónikus betegségek kialakulása, mint például az inzulinrezisztencia (IR) kialakulása, elsősorban a has környékére lerakodó felesleg okozza ezt. Ráadásul ahogy idősödünk, egyre kevesebb az idő, a kedv az aktív mozgásra, így a testsúly gyarapodás szinte megállíthatatlan.

stella-peter

A megoldás kulcsa: életmódot – beleértve étkezést és az alvást is – változtatni! A napi rutinba olyan mozgásformát beiktatni, ami segíti a túlsúlytól való megszabadulást. De ez a legnehezebb, pszichésen elkötelezettnek lenni a változások iránt. A szokások feladása nagy kihívás” – fogalmazott a diabetológus, aki a klinika honlapján elérhető ingyenes videótartalmakkal is segít.

Szeretjük magunkat „gyógyítani”

Hangsúlyozzuk: szakembernek kell eldöntenie, hogy melyik típusú fejfájásban, milyen mértékű elhízásban szenvedünk, és erre mi az optimális kezelés. Csak az orvos tanácsát szabad követni, lehetőleg ne alkalmazzuk az öngyógyítást, mert minden gyógyszernek lehet mellékhatása, és a túlzott mennyiségben, ellenőrzés nélkül szedett fájdalomcsillapítók, étrendkiegészítők előidézhetik, sőt fenntarthatják a tüneteket.

A neurológiával, anyagcserebetegségekkel, mikrobiom-diagnosztikával, és ezeken a területeken korábban ismeretlen eredetűnek tartott kórképek gyógyításának és kutatásának műhelye a budapesti MIND Klinika. Az alapító orvosok víziója, hogy az itt dolgozó specialisták maximum 2 héten belül elérhetők kell, hogy legyenek minden hozzájuk forduló beteg számára. Konzultáció és időpontfoglalás: +36 70 905 30 80  idopont@mind.hu

Promóció