Tegyünk a légszennyezés ellen!

2020. szeptember 22. |

A légszennyezés csökkentése érdekében mindannyiunk közös felelőssége, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot juttassuk a levegőbe. Míg egyes légszennyező szektorokra csak közvetetten van hatása az átlagembernek, addig léteznek olyan szegmensei is a kérdéskörnek, amelyekben a mi kezünkben van a döntés – érdemes tehát ezekre koncentrálni.

Az égéssel és az égés során keletkező füsttel számos olyan káros anyagot juttatunk a levegőbe, amely erősen egészségkárosító, így fontos, hogy mindig tájékozódjuk a legújabb kutatásokról és technológiákról, alternatívákról, amelyekkel akár azonnali életminőség-változást is elérhetünk.

Tegyünk érte!

A füstmentességre való törekvés többféleképpen is megtörténhet. Házvásárláskor például érdemes figyelembe venni a fűtéstechnika jellegét, autóvásárláskor előtérbe helyezni az elektromos modelleket, de az autóról biciklire, rollerre való váltás is megfontolandó. Az avar- és hulladékégetés pedig egyszerűen helyettesíthető kerti komposztálóval, illetve szelektív hulladékgyűjtővel, speciális anyagok esetén hulladékszigetek vagy illetékes szervezetek felkeresésével.

Érdemes akár otthoni légtisztító-készüléket is vásárolni, hiszen szellőztetéssel csak a kinti levegőt engedjük be a falak közé, amely erősen szennyezett is lehet, főképp a nagyvárosokban. Az otthoni levegő minősége tovább korrigálható levegőjavító szobanövényekkel is, a NASA Clean Air Study ajánlása szerint ilyen többek között a sárkányfa, a gyompálma vagy az aloe vera.

A cigarettafüst ára

A technika fejlődése révén azonban ma már nemcsak utazni vagy fűteni lehet kevésbé ártalmas módon, hanem a dohányzás kérdésében is az foglalkoztatja a tudományt, hogy a dohányzás csökkentett ártalmakkal járó alternatíváit kutassa azok számára, akik minden figyelmeztetés ellenére sem hagyják abba a cigarettázást. A világon mintegy egymilliárdra, míg hazánkban több mint kétmillióra tehető azok tábora, akik a már mindenki számára ismeretes kockázati tényezők tudatában is fogyasztanak valamilyen dohányterméket.

Az új technológiák terjedésével egyre több emberben tudatosul: nem elsősorban a nikotin, hanem az égés és az égés során keletkező füst a dohányzással összefüggő betegségek legfőbb okozója. A cigaretta égése során keletkező füstben lévő vegyi anyagok károsak nemcsak magára a dohányosra, de környezetére nézve is. Egy szál cigaretta meggyújtását követően a füstben több mint hétezer vegyi anyag keletkezik, amelyek jó része bejut a szervezetünkbe. Köztük 93 olyan, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) hivatalosan is veszélyesnek minősített.

A kockázatok minimalizálásának legbiztosabb módja az, ha egyáltalán nem szokunk rá a dohányzásra. Ha ez mégis megtörtént, igyekeznünk kell önmagunk és a környezetünk védelme érdekében minél hamarabb elhagyni ezt a káros szokást. Ha viszont mégsem tesszük le a cigarettát, akkor érdemes tájékozódni a lehetőségekről és a potenciálisan kevésbé káros alternatívákat előnyben részesíteni. Mert bár a dohányzás néhány évvel ezelőttig még elképzelhetetlen volt füst nélkül, a legújabb technológiáknak köszönhetően ma már léteznek füstmentes technológiák, amelyek használatakor kevesebb toxikus anyag szabadulhat fel, mint a cigarettafüst esetében, így nemcsak maguk a használók, de a környezetükben tartózkodók is kevesebb káros anyagnak lehetnek kitéve.

Fő a tájékozódás

Ma már számos füstmentes technológia létezik, de ezeken belül is nagy különbségek vannak attól függően, hogy a hatásukról szóló tudományos bizonyítékok milyen szintűek.

Füstmentes kategóriába tartozik például az e-cigaretta, a nikotinsóval működő vagy a dohányhevítéses technológia. Előbbi kettő dohány helyett nikotintartalmú folyadék, illetve nikotinsó felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a hevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst se képződjön.

Ugyanakkor az új technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak például nikotint, amely függőséget okoz, megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást, és egyelőre ezen új alternatívák használatának hosszú távú hatása sem ismert.

A világ százszázalékos füstmentesítése egyelőre természetesen lehetetlen, de már olyan apró változtatásokkal is tehetünk a jóllétünkért, amelyek sokszor nem igényelnek extra anyagi ráfordítást vagy különösebb lemondást, csupán nyitottságot a tájékozódás és az alternatívák irányába. Az erőfeszítéseinket nemcsak az egészségünk, de a környezetünk és a Föld is meg fogja hálálni.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

A cigarettacsikkek utóélete

A cigarettacsikkek utóélete

Nincs is annál elkeserítőbb, mint amikor egy idilli helyen lenézünk a talpunk alá és kiderül, cigarettacsikkek tarkítják a talajt. Azon túl, hogy nem szép látvány, sokkal nagyobb problémák is vannak velük.

Szólj hozzá te is!

Még több Kirakat

Óda az énekesmadárhoz előadás

Óda az énekesmadárhoz

Természetes és átlátható átlátható

Természetes és átlátható