Gyógyvíz után és szauna előtt: kerekezze körbe Bükfürdőt!

2021. március 15.
Velemtől Egyházasfaluig és Zsirától Szelestééig hív kerékpártúrára a hat új biciklis útvonal Bükfürdőről kiindulva. Arborétumtól templomok mentén kastélyokig, hangulatos kávézókon át vendéglőkhöz, de még erdőkön és mezőkön is vezetnek a kerékpárutak, amelyekre hívja az aktív kikapcsolódásra vágyókat Bükfürdő. Az új Tourinform Irodában kölcsönözhetünk kerékpárt, akár elektromos biciklit vagy gyerekkerékpár utánfutót is!

Van bőven helyben, Bükön, Bükfürdőn is látnivaló, ezért az új szakaszok közül a legkisebb kör a városon át visz. Ejtőzni hívnak az árnyas fák szerte a városban, természetesszenciát kínál a Répcementi tanösvény, európai színvonalú a katolikus templom parkja, vidéki nosztalgiát mutat a Koczán-ház – ezeket mind érdemes sorra venni. A városkörbe illesszünk be játszóházi kikapcsolódást vagy a Kristálytorony meghódítását, hiszen ezt az útszakaszt a legifjabb biciklisek is kényelmesen teljesíthetik.

forras-bukfurdo-thermal-spa

Templomok mentén fedezhetjük fel a környéket, ha észak felé vesszük az irányt és Und után Sopronhorpács felé tekerünk vissza Bükfürdőre, ahol a kempingnél önkiszolgáló kerékpáros szervizpont várja a túrázókat. Ez a kör igazi gasztronómiai különlegességet is kínál, hiszen minden ínyenc kedvére tesz a zsirai Piros Ház Vendéglő.

A borról szólhat a nap, ha a csepregi kört választjuk az új útvonalak közül. A szomszéd kisváros szőlőhegye a soproni borvidék széléről adja a könnyebb és testesebb nedűket, a szőlőhegy pedig látványosságnak sem utolsó, ahogy a Bene-hegyi tó és Csepreg templomai sem.

bukfurdo-bike-corner

Az ország legrövidebb nevű falvain át is érdemes kerekezni: a lócsi Kisboldogasszony-templom és a bői Szent Imre-templom érintésével, játszótéri kitérővel tekerhetünk Bükfürdő körül egy másik, most kijelölt szakaszon.

A természet szerelmesei vegyék célba a szelestei arborétumot! Az erdőrészletek bejárása közben ne lepődjünk meg, ha mókuskíséretet kapunk, ha pedig a ritka kockás liliom virágzását csodálnánk meg, akkor áprilisra, májusra tervezzük az utunkat.

bukfurdo-miniszteri-ut

A gyakorlott kerékpárosok is találnak kihívást az új biciklis útvonalak között: nekik jelöltük ki a Kőszegi-hegységet is érintő vonalat. Szerte Kőszegen találunk pihenőhelyet, hogy aztán a cáki pincesor és Velem érintésével Ausztriába pillantsunk át az erdőjárás közben, mielőtt rácsodálkozunk Kőszeg nevezetességeire. Ha a nyárra időzítjük az utat, ne hagyjuk ki a Jurisics-várban valamely szabadtéri színházi előadást, a kerekezést pedig várossétával zárjuk: időutazásnak is beillik a kőszegi belváros, ahol a vendéglátásra sem lesz panaszunk.

Eltévedni nem fogunk, bármelyik kerékpáros kört is választjuk szaunázás előtt vagy levezetésnek a gyógyvíz kínálta ejtőzés után, hiszen információs táblák jelölik az utunkat Bükfürdő körül.

Fotó: Bükfürdő Thermal & Spa

Promóció