Dóri másfél éves korára több küzdelmet vívott meg, mint más egész életében

2021. március 20.
A csupa mosoly Dóri még csak hétéves, de már annyi mindenen keresztülment, ami másnak egy életre is sok. A kislány Down-szindrómával született, félévesen szívműtéten esett át, másfél évesen pedig hirtelen rosszul lett. A szülőknek pár percük maradt feldolgozni az új diagnózist.

„Jön a sebész, csontvelőmintavétel, délután már kemoterápia. Itt és most húzzunk egy vonalat, mert mostantól minden más lesz.” Szilvinek és Kálmánnak alig néhány órája maradt, hogy átrendezze az egész életét, miután elhangzott a diagnózis: Dóri leukémiás. „Onnantól kezdve csak sodródsz az eseményekkel, pillanatról pillanatra haladtunk előre. Hosszú hónapokra szétszakadt a család, de nem volt kérdés, hogy ki kell tartanunk.”

Bátor Tábor

Kálmán első szava is az volt a kezdeti sokk után: megoldjuk. Gyorsan megnézni, mennyi pénzük van, szólni a munkahelyen, hogy holnap már nem megy be, megszervezni, hogy Dóri testvéreivel mindig legyen valaki. „Felváltva voltunk bent a kórházban. Amikor Szilvi maradt Dóri mellett, kocsival szállítottam haza az anyatejet a két hónapos lányunknak.”

Bátor Tábor

A Rafael család szerencsére már évek távlatából emlékszik vissza az embert próbáló időszakra. Tényleg megoldották. „A klinikán jelentkeztettek minket a Bátor Tábor családi táborába. Az állandó hajszoltság után annyira furcsa volt, hogy nem kellett semmivel foglalkoznom, a gyerekek és mi felnőttek is teljes figyelmet és szeretetet kaptunk” – meséli Szilvi, aki szerint a mai napig tudnak energiát meríteni a tábori élményekből.

Bátor Tábor

„Háromszor is jártunk a táborban, de nem csak a kikapcsolódás és a feltöltődés miatt – teszi hozzá Kálmán. – Olyan impulzust kaptunk a többi, hasonló cipőben járó szülőtől, ami segített újraértékelni az életünket. Találkoztunk olyanokkal, akiknek a gyereke a kórházban ugyanazon az emeleten gyógyult. Jó volt látni, hogy már ők is túl vannak a nehezén. Végre őszintén, tabuk nélkül beszélhettünk az egészről, hiszen aki itt van, az pontosan tudja, miről van szó.”

Bátor Tábor

A közben iskolás nagylánnyá cseperedett Dóri most otthon tanulja a betűvetés rejtelmeit, de anyukája szerint mindannyian nagyon várják, hogy az életük újra visszatérjen a rendes kerékvágásba. „A gyerekeknek is nagyon hiányzik, hogy elmehessünk kirándulni, a Bátor Táborba is visszavágynak. Reméljük, hogy hamarosan újraindul az élet, mi addig is kitartunk.”

Bátor Tábor

A Bátor Táborban évente 2000 érintettnek adnak bátorságot, erőt a gyógyuláshoz. Online is. Segíts az adód 1%-ával, hogy még több család életét indíthassák újra!

Promóció

Olvasd el ezt is!