Csíp, szúr szex után? Nyugi, van rá megoldás! (x)

2021. április 01.
Még ma is sokan azt hiszik, hogy felfázni csak télen, és csak a hidegtől lehet, pedig ez egy óriási tévedés! A felfázást az esetek többségében valójában nem a hideg, hanem egy baktériumfertőzés okozza, ami ráadásul a legváratlanabb helyzetekben is kialakulhat. Például szex közben.

Ahhoz, hogy megértsd, hogy mégis mi köze lehet a felfázásnak a szexhez, mindent az alapoknál kell kezdeni. A felfázást, vagy hivatalos nevén a hólyaghurutot a legtöbb nőnek nem kell bemutatni, szakemberek szerint ugyanis minden nő az életében legalább egyszer biztosan átesik rajta – és meglehetősen sokan vannak, akik rendszeresen szenvednek tőle. A tünetei igen jellegzetesek: az érintetteket folyamatos, sürgető vizelési inger gyötri, de hiába mennek el pisilni, csupán kis mennyiségű vizelet távozik, ami egyáltalán nem hoz megkönnyebbülést számukra. A vizelet gyakran zavaros, gennyes, vagy akár véres is lehet, ráadásul a szaga is más, mint amit megszoktunk. Mindezek mellé társulhat még égő, csípő érzés és alhasi görcsös fájdalom – szövődmény estén pedig hőemelkedés, láz és hidegrázás is.

felfazas

Mitől alakul ki a felfázás?

A népies elnevezése csalóka lehet, mert a felfázásnak alapvetően nincs közvetlen köze a hideghez, vagy éppen a fázáshoz. A betegség valójában bakteriális fertőzés, amit leggyakrabban az E. coli nevű baktérium okoz – maga a „fázás” pedig csak annyiban játszhat közre, hogy a kihűlt medencetájon a kórokozókkal szembeni védekezés meggyengül, ezért a baktériumok könnyebben megtelepedhetnek és szaporodhatnak el a hólyagban. Az E. coli baktériumok egyébként az egészséges bélflóra részét képezik, ám ha valamilyen úton-módon feljutnak a húgycsövön át a húgyhólyagba, akkor ott elszaporodva gyulladást idéznek elő – és következnek is a fent már említett tünetek.

Oké, de hogy jön a képbe a szex?

Lehet, hogy te magad is tapasztaltad már, hogy a felfázás kínzó tünetei – a gyakori vizelési inger, fájdalmas pisilés – nem egyszer éppen akkor jelentkeznek, miután a pároddal összebújtatok. A jelenség egyáltalán nem a véletlen műve, a baj forrása valójában a női test jellegzetes anatómiájában keresendő. A nők húgycsöve nemcsak rövidebb mint a férfiaké, hanem még a húgycsőnyílásuk is meglehtősen közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, ahonnan így a bélbaktériumok könnyebben átterjedhetnek. A kórokozók szex közben kifejezetten nagy eséllyel sodródhatnak át a végbéltől a húgycső közelébe, és onnantól nincs is más „dolguk”, mint feljutni a húgycsövön át a hólyagba. Ha pedig mindez egy aktus során meg is történik, akkor bizony jó esély van rá, hogy rövid időn belül jelentkezzenek a kellemetlen panaszok.

Mit lehet tenni ellene?

Most, hogy már tudod, hogy a szex is kockázati tényező lehet, nem árt felkészülnöd, hogy mi mindent tehetsz a fertőzés elkerülése érdekében. Fontos, hogy szex után mindig menj el pisilni, ugyanis a pangó vizelet kiváló táptalajt tud biztosítani a baktériumok számára, amelyek ráadásul rendkívül gyorsan képesek szaporodni: a számuk 17-20 perc alatt meg is duplázódhat. Egyes szakemberek egyébként úgy tartják, hogy aktus előtt is érdemes kiüríteni a húgyhólyagot. Aktus után pedig érdemes mindig vizet is innod, hogy a gyorsabban telítődő hólyagból ürülő vizelettel segítsd átmosni a húgyutakat, nem hagyva időt a kórokozóknak a megtapadásra és szaporodásra. Szintén célszerű mind az ágyba bújás előtt, mind utána megmosni a szeméremtájékot, de kizárólag olyan illatmentes szappannal, ami nem borítja fel a hüvelyflórád természetes egyensúlyát.

És persze van egy szextől független általános érvényű szabály is, amire ugyancsak oda kell figyelni: vécézés után mindig helyes irányba, elölről hátrafelé töröld magad, hogy még véletlenül se szállíts át a baktériumokat a végbeledtől a hüvelyedhez vagy a húgycsőnyílásodhoz.

Ha már megtörtén a baj… Urzinol!

A vény nélkül kapható Urzinol tabletta medveszőlőlevél­-kivonatot tartalmaz, melynek baktériumellenes hatása igazolt. Ennek köszönhetően az Urzinol tabletta segíthet csillapítani az enyhe hólyaghurut kezdeti, hirtelen fellépő, kellemetlen tüneteit – köztük a sürgető vizelési ingert, illetve az égő érzéssel járó hólyagürítést. A felfázás első jeleinek észlelése után nem sokkal elkezdett kezelés 2-3 napon belül eredményes szokott lenni. Ha azonban a néhány napos kezelés nem jár sikerrel, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a diagnózis pontosítása, valamint a további kezelés megbeszélése céljából.

urzinol-doboz

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fotó: Getty Images